Τροποποιείται η εκδήλωση "Αμολή" της 2023 Ελευσίς λόγω των πυρκαγιών

Μία σύνθετη δράση τέχνης έρχεται στο Θριάσιο Πεδίο, την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο.

Αμολή © Voula Androni

Λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στο Θριάσιο Πεδίο, η εκδήλωση του έργου  "Μυστήριο 67 Αμολή" που ήταν προγραμματισμένη για τις 27 Αυγούστου τροποποιείται με στόχο τη μείωση του χρόνου παραμονής των θεατών στην περιοχή και περιλαμβάνει πλέον μόνο τις παρακάτω δράσεις που διαρκούν από τις 6 έως τις 8 μ.μ.

Στις 27 Αυγούστου και στις 14 και 23 Σεπτεμβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το "Μυστήριο 67 Αμολή - Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια" στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο, την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο αντίστοιχα. Ένα έργο της ερευνήτριας, εικαστικού και performance artist Αιμιλίας Μπουρίτη και της καλλιτεχνικής πλατφόρμας "Συν+Εργασία" που εστιάζει στη δημιουργία δικτύου και ανταλλαγών μεταξύ των αγροτικών κοινοτήτων της περιοχής και αποτελεί την επίσημη πρόταση του Δήμου Ασπροπύργου για την 2023 Ελευσίς. 

Αμολή
© Voula Androni

"Αμολή” για τους αγρότες του Ασπροπύργου σημαίνει το αυλάκι του νερού που ποτίζει τις αγροτικές καλλιέργειες. Το "Μυστήριο 67 Αμολή" περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περιπατητική διαδρομή στα αγροκτήματα, συμμετοχή του κοινού στην αγροτική εργασία, όπως συγκομιδή φυστικιών και φύτευση οπωροκηπευτικών, αφηγήσεις, παραδοσιακή μουσική, αρβανίτικα τραγούδια, performance, εικαστική εγκατάσταση, προβολές, παρουσίαση του  ντοκιμαντέρ "100 χρόνια αγροτική ζωή στον Ασπρόπυργο” καθώς και συνάντηση μεταξύ  των αγροτικών κοινοτήτων του Θριασίου Πεδίου. Οι δράσεις ολοκληρώνονται με  την παρουσίαση από ερευνητές του Εργαστηρίου ΗΜΕ-ΠΡΟΠΕ ΠΑΔΑ των θεμάτων της ενεργειακής μετάβασης στις αγροτικές κοινότητες και οι προκλήσεις της χρήσης νερού για τους αγρότες του Θριασίου πεδίου.

Αμολή
© Voula Androni

Πρόκειται για μία πολύπλευρη αναφορά στην αγροτική Θεά Δήμητρα, την προστάτιδα της γεωργίας, η οποία παρά τα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης του Θριασίου πεδίου δεν έφυγε ποτέ από αυτό. Είναι ζωντανή όχι ως ένας μύθος αλλά ως μία πραγματικότητα αφού η πεδιάδα καλλιεργείται συστηματικά από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα. Το κρίσιμο μήνυμα του έργου είναι ότι η τροφή και η σύνδεση του ανθρώπου με τη γη είναι ένα διαχρονικό στοιχείο όχι μόνον  επιβίωσης αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς. Στοιχείο το οποίο οφείλει να διαφυλαχτεί και να έχει τον προστατευόμενο χώρο του στο διαρκώς μεταβαλλόμενο Θριάσιο Πεδίο. 

Διαβάστε Επίσης

Με εργαλεία τη σύγχρονη τέχνη, τη συμμετοχικότητα, τη βιωματική γνώση και την επιστήμη, το Μυστήριο 67 Αμολή προσεγγίζει τις αγροτικές κοινότητες των δύο πόλεων, της Ελευσίνας και του Ασπρόπυργου, ξετυλίγοντας την πολιτιστική κληρονομιά τους, μετατρέποντας το αγροτικό τοπίο σε πεδίο νέων δυνατοτήτων.

Οι δράσεις που θα δούμε στις 27/8:

Σεμινάριο συγκομιδής φιστικιών στο Κτήμα του Αδάμ Αργυρίου στην περιοχή του Αεροδρομίου στην Ελευσίνα από φιστικοπαραγωγούς. Οι παραγωγοί οι οποίοι κατοικούν στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο θα εξηγήσουν τη διαδικασία συγκομιδής και θα αναδείξουν την αξία της, ενώ οι παρευρισκόμενοι θα ακολουθήσουν βιωματικά τη διαδικασία.

Συνάντηση των Αρβανιτών Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μαγούλας και Μάνδρας με σκοπό την μεταξύ τους γνωριμία και εκμάθηση αρβανίτικων τραγουδιών στους συμμετέχοντες

Συζήτηση με την καλλιτέχνιδα Αιμιλία Μπουρίτη για τη σημασία της σύνδεσης μεταξύ τέχνης, πολιτισμού και αγροτικής ζωής στο εύθραυστο Θριάσιο Πεδίο.

Το καλλιτεχνικό έργο, η συνάντηση των αγροτικών κοινοτήτων του Θριασίου Πεδίου και η παρουσίαση για τη σωστή χρήση του νερού και τις ενεργειακές κοινότητες από ερευνητή του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αναβάλλονται. 

Θα ακολουθήσει επόμενη ανακοίνωση σχετικά με την ημερομηνία ολοκλήρωσης της εκδήλωσης.

Τοποθεσία: Αγρόκτημα με φυστικόδεντρα του Αδάμ Αργυρίου (Οδός Στράτου Φράγκου, περιοχή Αεροδρομίου - Ελευσίνα). Μεταφορά θεατών από την οδό Κανελλοπούλου, στάση Κανόνι στην παραλία της Ελευσίνας στις 17.30.

Επόμενες δράσεις:
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Ημερομηνία: Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου
Ώρα: 8.00 - 10.00
Τοποθεσία: Ιερός Ναός του Αγ. Δημητρίου στον Ασπρόπυργος
"Ευχή για τους γεωργικούς σπόρους”, τελετουργική προσφορά από την Αιμιλία Μπουρίτη και τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου

Ημερομηνία: Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου
Ώρα: 18:00 - 22.30
Τοποθεσίες: Αγρόκτημα με οπωροκηπευτικά του Βαγγέλη Μουζάκα
Εξωκλήσι Αγίας Μαρίνας (οδός Αγίας Μαρίνας & Κων/ντίνου Καραμανλή - Ασπρόπυργος)

Τραγουδούν οι Αρβανίτισσες: Μαίρη Αβράαμ, Ελένη Δάρρα, Κατερίνα Ηλία, Μαρία Καψάλα, Κούλα Λιόση, Σπυριδούλα Μουζάκα, Μαρία Μυλωνά, Βασιλική Νάσου, Καίτη Νερούτσου, Κατίνα Νερούτσου & Φανή Παπαδά

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.