Η επιμελητική ομάδα miss dialectic υλοποιεί νέα έκθεση για το φθινοπωρινό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ

Η ομάδα επιλέχθηκε μετά από ανοιχτή πρόσκληση του μουσείου για την επιμέλεια έκθεσης, η οποία θα ενταχθεί στον νέο κύκλο δράσεων της ερχόμενης σεζόν.

miss dialectic

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανοιχτής πρόσκλησης για την επιμέλεια ομαδικής έκθεσης. Επελέγη η πρόταση της επιμελητικής ομάδας miss dialectic λόγω της αρτιότητας και πληρότητας του σκεπτικού της, της υψηλής ποιότητας των προτεινόμενων έργων, της σύνδεσης της πρότασης με την συλλογή του ΕΜΣΤ, της συνάφειάς της με την νέα δήλωση αποστολής του, καθώς και των δυνατοτήτων υλοποίησής της. Η έκθεση θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΜΣΤ και θα αποτελέσει μέρος του κύκλου εκθέσεων που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2023. Η ημερομηνία των εγκαινίων θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.

Είναι η πρώτη φορά που ένας δημόσιος φορέας στην Ελλάδα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για επιμέλεια έκθεσης με απολύτως επαγγελματικούς όρους, όπως είναι η δίκαιη αμοιβή όλων των συντελεστών και καλλιτεχνών και η πλήρης τεχνική υποστήριξη της έκθεσης. Στόχοι της πρόσκλησης είναι η ενίσχυση της επιμελητικής έρευνας στην Ελλάδα, η συμβολή του ΕΜΣΤ στην επαγγελματική κατάρτιση ανερχόμενων επιμελητριών/επιμελητών μέσα από την τεχνογνωσία και τις υποδομές του Mουσείου, η προώθηση της κατοχύρωσης του επαγγέλματος της επιμέλειας και γενικότερα η υποστήριξη των εργαζόμενων στο πεδίο της σύγχρονης τέχνης.

Διαβάστε Επίσης

Για την ανοιχτή πρόσκληση, κατατέθηκαν 31 προτάσεις από επιμελητές και επιμελητικές ομάδες. Η συνολική διαδικασία επιβεβαίωσε την αναπτυσσόμενη δυναμική του επαγγελματικού και επιστημονικού πεδίου της επιμέλειας και ανέδειξε την ποιότητα της αντίστοιχης έρευνας που συντελείται στην Ελλάδα. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θεωρεί πως η ανοιχτή πρόσκληση είναι συγχρόνως και ένα ανοιχτό πεδίο διαλόγου και δεσμεύεται πως θα συνεχίσει την υποστήριξή του.

Διαβάστε Επίσης

Η ομάδα επιμέλειας miss dialectic ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2019 και αποτελείται από την Ελεάννα Παπαθανασιάδη, την Κέλυ Τσιπνή-Κολαζά και την Κλέα Χαρίτου. Έχοντας ως αφετηρία τον προβληματισμό για τον κοινωνικό αντίκτυπο και τον επιμορφωτικό χαρακτήρα της τέχνης, η δράση της ανεξάρτητης επιμελητικής ομάδας miss dialectic αποσκοπεί στην ανάδειξη των διαφορετικών σταδίων της καλλιτεχνικής διαδικασίας, την ενίσχυση της σχέσης ανάμεσα στην έρευνα και την καλλιτεχνική παραγωγή, και τη γεφύρωση του σύγχρονου πολιτισμού με την εκπαίδευση. Απώτερος της στόχος είναι η ανανοηματοδότηση της πολιτισμικής κληρονομιάς στην παρούσα συνθήκη και η αξιοποίησή της ως δεξαμενής επινόησης νέων ερευνητικών και εκπαιδευτικών εργαλείων. Η βασική αρχή που διέπει τη λειτουργία της ομάδας είναι πως τα στάδια της σύλληψης, της εξέλιξης των ιδεών και της συνολικής παραγωγής είναι εξίσου σημαντικά με το παραγόμενο καλλιτεχνικό προϊόν. Πρόσφατα πρότζεκτ περιλαμβάνουν: Μεταμορφώσεις (2023), Πρόλογοι, Βούτυρο και κράκερ (2022), Ψηφίδες (2020), Λιτανεία για ενισχυμένες φωνές (2019).

Στην επιτροπή κρίσης των προτάσεων συμμετείχαν η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Γρέγου, οι επιμελητές του ΕΜΣΤ Δάφνη Βιτάλη, Άννα Μυκονιάτη, Τίνα Πανδή και Σταμάτης Σχιζάκης, και οι σύμβουλοι καλλιτεχνικής διεύθυνσης Ελένη Κούκου, Ιόλη Τζανετάκη, Θεόφιλος Τραμπούλης.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.