Ο ΝΕΟΝ συμμετέχει στο World Weather Network, μία πρωτοποριακή συμμαχία φορέων από 28 χώρες στο πεδίο των εικαστικών τεχνών, για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας ψηφιακής πλατφόρμας καλλιτεχνικής δημιουργίας σχετικά με την παγκόσμια κλιματική κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, τον τελευταίο ένα χρόνο το πρόγραμμα 112, Climate Tone του ΝΕΟΝ εκπέμπει σήμα για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική κρίση από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Συμμετέχουν με νέες αναθέσεις ο μουσικός και συνθέτης Σταύρος Γασπαράτος και η φωτογράφος Ναταλία Τσουκαλά. Επιστημονικός σύμβουλος του προγράμματος είναι ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας στο ΑΠΘ και βασικός συγγραφέας στο κεφάλαιο 6 της έκθεσης της διεθνούς Διακυβερνητικής επιτροπής για το κλίμα το 2021, Πρόδρομος Ζάνης.
Ο σταθμός του ΝΕΟΝ στο World Weather Network είναι διαθέσιμος εδώ.
Η επιμελητική ομάδα του 112, Climate Tone αποτελείται από τους Φάνη Καφαντάρη, Ιωάννα Μίμη και Andrew Spyrou.
Ναταλία Τσουκαλά
Ο Φωτογραφικός Σταθμός καταγράφει τους μετασχηματισμούς του τοπίου της γης στην Ελλάδα από τα δίκτυα παραγωγής και διανομής ενέργειας, λογαριάζοντας τη βιομηχανία της ενέργειας ως κεντρική παράμετρο για την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα Τοπία της Ενέργειας είναι η συνεχής φωτογραφική σειρά της Ναταλίας Τσουκαλά για το αποτύπωμα της παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας στο τοπίο της Ελλάδας. Πώς παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια και πώς αυτό αφήνει τα αποτυπώματά του στο τοπίο; Παρ’ ότι αυτά καταγράφονται τοπικά, ουσιαστικά ανταποκρίνονται στις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των ενεργειακών αναγκών, χωρίς όμως να σημειώνεται κάποια πρόοδος στην αλλαγή του τρόπου παραγωγής.
Σταύρος Γασπαράτος
Ψηφιακή Μηχανή Ήχου | Ένας τόνος κινδύνου για το κλίμα.
O Ηχητικός Μετεωρολογικός Σταθμός είναι ένα ψηφιακό έργο-ιστότοπος, μία ψηφιακή εφαρμογή που δέχεται δεδομένα από ένα πραγματικό μετεωρολογικό σταθμό στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη: Μετεωροσκοπείο ΑΠΘ), τα οποία μετατρέπει με αυτοματοποιημένο τρόπο σε ήχο. Παράγεται έτσι μία ακουστική εμπειρία εμβύθισης που αποτυπώνει ηχητικά τις μεταλλαγές των συστημάτων του καιρού. Στον ιστότοπο του Ηχητικού Μετεωρολογικού Σταθμού το κοινό μπορεί να αλληλοεπιδράσει με το ηχητικό περιβάλλον απομονώνοντας επιμέρους κανάλια ήχου-δεδομένων.
Ανακαλύψτε την Ψηφιακή Μηχανή Ήχου στο sonicweatherstation.online.
Τα Ηχητικά Δελτία Καιρού είναι ένα ηχητικό έργο εμβύθισης του Σταύρου Γασπαράτου. Xρησιμοποιεί αρχειακά και τρέχοντα κλιματικά δεδομένα από μετεωρολογικούς σταθμούς στην Ελλάδα, προκειμένου να αναπτύξει έναν συσχετισμό του ήχου με την κλιματική αλλαγή.