Η απώλεια και το πένθος γίνονται τέχνη στην έκθεση "Half Life" του River Cousin

Το πένθος λειτουργεί για το visual-artist ως μια πρόσκληση προς το άλογο, το πνευματικό, το ασύλληπτο.

Half Life

Το Οkay Initiative Space παρουσιάζει την Πέμπτη 22 Ιουνίου την πρώτη ατομική έκθεση του River Cousin (they/them), ένα visual-artist με καταγωγή και έδρα το Λονδίνο. Με τα βασικά του εργαλεία, τον αερογράφο και την ψηφιακή γραφίδα, συνθέτει τα τελευταία έξι χρόνια ένα σύνολο έργων με θέμα την απώλεια και το πένθος που βίωσε το ίδιο. Την σειρά έργων ολοκληρώνει την άνοιξη του 2023 με την προσωπική έκδοση του ομώνυμου zine ριζογραφίας "Half Life" (στην έκδοση περιέχονται και προσωπικά κείμενά του).

Το πένθος λειτουργεί για το καλλιτέχνη ως μια πρόσκληση προς στο άλογο, το πνευματικό, το ασύλληπτο. Όπου υπάρχει απουσία θρησκείας, καλείται να γράψει το καθένα μας τους δικούς του μύθους γύρω από τον θάνατο. Το "Half Life" δανείζεται στοιχεία από την πίστη μας στην επιστήμη, τον ανθρώπινο πολιτισμό, τις ψευδο-θρησκευτικές αναπαραστάσεις, και δίνει ζωή σε μια προσωπική ιστορία. Παραμορφωμένες και απομονωμένες μορφές αντικαθιστούν θρησκευτικές εικόνες και μπλεγμένα σώματα, καλυμμένες φιγούρες φαίνεται να πρωταγωνιστούν και να ταξιδεύουν μέσα σε άγονα τοπία. Το απόκρυφο παιχνίδι του καλλιτέχνη με τους αριθμούς ένα έως το επτά διατρέχει όλο το zine, αποτελώντας τόσο μια αφηρημένη ιδέα της τάξης μέσα στο χάος, όσο και μια μαρτυρία πνευματικής και προσωπικής σημασίας για το ίδιο.

Half Life

Ο τίτλος "Half Life" έχει δυικό νόημα για το καλλιτέχνη. "Half Life" as in to live a veiled existence of undefined grief, and "Half Life" as used in physics: a predetermined length of time before an atom dies. ("Half Life" όπως το να ζεις μια συγκεκαλυμμένη ύπαρξη [veiled μεταφράζεται και ως 'πέπλο', πρωταγωνιστικό στοιχείο στα έργα του River] μίας απροσδιόριστης θλίψης, και "Half Life", όπως χρησιμοποιείται στη φυσική: ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα πριν πεθάνει ένα άτομο [σωματίδιο]). Η μία ερμηνεία εστιάζει στο αφηρημένο, ενώ η δεύτερη στην δομή και καταγραφή. Η μία είναι μια ερώτηση, η άλλη μια απάντηση. Και οι δύο ασχολούνται με την απώλεια, και οι δύο είναι ερμηνείες ασύλληπτες.

Εγκαίνια: 22/6 (7 μ.μ.)

Info: Okay | 22/6-9/7 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Κυρ.: 5-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.