Θέατρο δίπλα στην Όαση
Λίγο πριν την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης 2023 Ελευσίς, η Γιολάντα Μαρκοπούλου είχε δώσει φωνή σε Μικρασιάτες πρόσφυγες της Άνω Ελευσίνας με το περιπατητικό πρότζεκτ "Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία". Τώρα, η σκηνοθέτρια ρίχνει φως σε ένα ακόμη παραγνωρισμένο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, στήνοντας μια site specific θεατρική παράσταση δίπλα στα ψηλά δέντρα του παλιού κάμπινγκ "Όαση". Οι συμμετέχοντες στην παράσταση "Μυστήριο 13: Ε_ΦΥΓΑ Πόντος" μοιράζονται με το κοινό την οικογενειακή τους ιστορία και μιλούν για την καταγωγή τους: οι μεγαλύτεροι όπως την έζησαν και οι νεότεροι έτσι όπως τους τη μετέφεραν. Το πρότζεκτ θα παρουσιαστεί από 21 έως 24 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο.
Μια απρόσμενη μουσική εμπειρία
Οι συναυλίες δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείπουν από το πρόγραμμα των "Συνοικισμών". Στις 21/6, η Ελευσίνα γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με τη συναυλία σύγχρονης όπερας "Live music acts" και συνεχίζει το πρόγραμμα με pop-up lives, επιτελεστικά πρότζεκτ και χορωδιακά σύνολα. Όμως, αν έπρεπε να επιλέξουμε ένα μουσικό event που ξεχωρίζει, αυτό θα ήταν η καταληκτική εκδήλωση των "Συνοικισμών", στις 28 Ιουνίου: η Συμφωνική Ορχήστρα της Δρέσδης, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους ευρωπαϊκής σύγχρονης μουσικής, γεμίζει με νότες τον ελευσίνιο ουρανό, με αφορμή τη δράση "Sky above Elefsina". Οι συνθέσεις δημιουργήθηκαν ή διασκευάστηκαν αποκλειστικά για την Ελευσίνα και θα παρουσιαστούν, μαζί με πρωτότυπα έργα του παρελθόντος, με φόντο τα μοναδικά σκηνικά της πόλης.
Πώς ορίζεις την πατρίδα;
Με την επιμέλεια του σκηνοθέτη Μενέλαου Καραμαγγιώλη, η 2023 Ελευσίς υποδέχεται την Κυριακή 11 Ιουνίου (με ελεύθερη είσοδο) ένα ξεχωριστό πρόγραμμα σύνθετης τέχνης: Το "Greekies" διοργανώνει κινηματογραφικές προβολές, μουσικοχορευτικά δρώμενα και δημόσιες συζητήσεις, που θα μας κάνουν να αναρωτηθούμε "τι είναι τελικά η πατρίδα;". Τόπος καταγωγής, προορισμός, σημείο διαμονής ή ένας συμπεριληπτικός όρος για όσους νιώθουν αδέσποτοι και εγκαταλειμμένοι; Οι απρόβλεπτες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις του πολυσυλλεκτικού "Greekies" προσπαθούν να εντοπίσουν τον σύγχρονο ορισμό της πατρίδας μέσα από πρωτοβουλίες έφηβων προσφύγων εθελοντών στις φυσικές καταστροφές στη Μάντρα, την τέχνη ενός Αφροέλληνα που εμπλουτίζει την ελληνική παραδοσιακή μουσική και Ελευσίνιους που εξερευνούν το "ξένο", συμπράττοντας χορευτικά με σύγχρονους εικαστικούς.
Ακροβατώντας στην Ελευσίνα
Οι "Συνοικισμοί" δεν είναι ένα συνηθισμένο φεστιβάλ τεχνών, γι’ αυτό και στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται πρωτότυπες δράσεις, όπως περφόρμανς σύγχρονου τσίρκου και πολλά ακροβατικά πρότζεκτ. Ένα από αυτά είναι το "Ακροβατώντας στην Ελευσίνα" των ομάδων Le Petit Cirque du Monde και Κι όμως κινείται. Το πρότζεκτ επιστρέφει στην Ελευσίνα μετά την επιτυχημένη του διεξαγωγή τον Οκτώβριο, καλώντας Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και μουσικούς από τη Μεσόγειο να δημιουργήσουν δρώμενα για τον δημόσιο και ιδιωτικό χώρο, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον πολυπολιτισμικό κοινωνικό ιστό των προαστιακών πόλεων. Από 12 έως 17/6 θα δούμε δράσεις τσίρκου, σύγχρονου χορού, μουσικής και ευφάνταστα pop-up events, που ενώνουν δημιουργικά δύο διαφορετικούς πολιτισμούς.
Μια αλλιώτικη κιβωτός
Έπειτα από 3.000 χιλιόμετρα περιπλάνησης στις ευρωπαϊκές πόλεις και την εντυπωσιακή της είσοδο στην Ελευσίνα τον Φεβρουάριο, η βέλγικη κολεκτίβα των TimeCircus χαρίζει στην πόλη μια κιβωτό αιώνιας νεότητας και πολιτισμού. Η αρχιτεκτονική περφόρμανς "Arkopolis" εγκαινιάζεται με μια μεγάλη γιορτή την Κυριακή 18 Ιουνίου και προσφέρει έναν ολοκαίνουργιο χώρο για τους νέους της πόλης, χωρίς αποκλεισμούς. Έτσι, με το "Μυστήριο 99: The Ark", η κολεκτίβα μεταφέρει και στον ελληνικό χώρο το μήνυμα ότι οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές προκύπτουν μέσα από πρωτοβουλίες μικρών ομάδων, ειδικά των νεότερων γενεών. Είσοδος ελεύθερη.