"Transition to 8": Μια πολυμεσική έκθεση για μια κοινωνία σε μετάβαση

48 καλλιτεχνικά έργα μεταφέρουν τον παλμό των κατοίκων της Ελευσίνας για τα ζητήματα του περιβάλλοντος, της εργασίας και των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.

Transition to 8 © John Koliogiannis

Οκτώ πρωτοπόροι μουσικοί παραγωγοί και οκτώ ταλαντούχοι visual artists από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, συντονίζουν τις συχνότητές τους με τα αποτελέσματα του καινοτόμου ερευνητικού έργου "Transition to 8: Μεταβαίνοντας από τα κοινωνικά φαινόμενα στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία (Τt8)" και παρουσιάζουν 48 καλλιτεχνικά έργα σε μια πολυμεσική εμπειρία, μεταφέροντας τον παλμό των κατοίκων της Ελευσίνας για τα ζητήματα του περιβάλλοντος, της εργασίας και των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί τηn Παρασκευή, 2 Ιουνίου στις 7 μ.μ., στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Αποθήκη 3, παρουσία εκπροσώπων των φορέων σύμπραξης και των καλλιτεχνών. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Transition to 8
© Petros Chytiris

Οι μουσικοί παραγωγοί PHÆDON, ION, LOU, Moderna, Όλγα Κουκλάκη,  T. RAUMSCHMIERE, Local Suicide, Jennifer Touch, συναντούν τους visual artists Kino, Μέμη Κούπα, Cocaya, Ceyda Yagiz, Αλεξάνδρα Νιάκα, Fabio Cassano, Ελένη Ξυνογαλά, Βαλεντίνα Ταμιωλάκη και παρουσιάζουν σε ζεύγη (ένα μουσικό track + ένα visual/digital artwork) 16 έργα για κάθε ένα από τα τρία ζητήματα, τα οποία κλιμακώνουν τα συναισθήματα και τις ενσώματες εμπειρίες της τοπικής κοινότητας. Το πρόγραμμα της πολυμεσικής έκθεσης συμπληρώνουν ομιλίες και παρουσιάσεις από την ομάδα έργου και από συμμετέχουσες/οντες καλλιτέχνιδες/ες.

"Η πρωτοτυπία και η πρωτοπορία του ΤΤ8", σύμφωνα με τη μουσική παραγωγό -καλλιτεχνική επιμελήτρια, Φώφη Τσεσμελή, "η οποία αποτυπώνεται στην ενθουσιώδη ανταπόκριση των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, έγκειται στο γεγονός πως αποτελεί μια υπενθύμιση αυτού που γνωρίζαμε, αλλά που ξεχνάμε συχνά τη σημασία του – ότι η Τέχνη πάντα θα ενώνει τους ανθρώπους και το έργο αυτό φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία νέα, επίκαιρη και ουσιαστικά παγκόσμια γλώσσα".

Από την οργή και τη θλίψη, τη συλλογική απογοήτευση και την ατομική παραίτηση απέναντι στη διαχρονική υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την εργασιακή επισφάλεια και τα δικαιώματα των ανθρώπων σε κίνηση που περιστέλλονται καθημερινά, έως την αγάπη και την υπερηφάνεια για την εργατική ταυτότητα και το συμβολικό κεφάλαιο της Ελευσίνας, τα συναισθήματα των κατοίκων γίνονται το πρωτογενές υλικό της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. 

Transition to 8
© Petros Chytiris

Στη βάση του καλλιτεχνικού έργου, βρίσκεται η πρωτότυπη μεθοδολογία η οποία αναπτύχθηκε σπονδυλωτά μέσα από τη συνεργασία της εταιρείας πολιτιστικής παραγωγής και διαχείρισης MENTOR, του Εργαστηρίου Ποιοτικής Έρευνας στην Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία του Τμήματος Ψυχολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά". Περιλαμβάνει 6 συνεδρίες κοινωνιοδράματος με τη δυναμική συμμετοχή των κατοίκων και μία έρευνα χαρτογράφησης ανάμεσα σε 400 μέλη της τοπικής κοινότητας. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της ενιαίας δράσης εθνικής εμβέλειας "Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ - Β' Κύκλος" (ΕΠΑνΕΚ-ΕΣΠΑ 2014-2020) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Κανελλοπούλου 1, Παραλία Ελευσίνας
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.