Στον Georgi Gospodinov το Διεθνές Βραβείο Booker 2023 για το "Χρονοκαταφύγιο"

Η βράβευση συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών που μοιράζονται από κοινού ο συγγραφέας και η μεταφράστρια του βιβλίου, Angela Rodel, δίνοντάς τους ισότιμη αναγνώριση.

Georgi Gospodinov

Ο συγγραφέας Georgi Gospodinov είναι ο φετινός μεγάλος νικητής του Διεθνούς Βραβείου Booker, του σημαντικότερου λογοτεχνικού βραβείου, για το μυθιστόρημά του "Χρονοκαταφύγιο" (Времеубежище), μεταφρασμένου στα αγγλικά από την Angela Rodel. Είναι ο πρώτος Βούλγαρος συγγραφέας που του απονέμεται το Διεθνές Βραβείο Booker.

Η βράβευση συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών που μοιράζονται από κοινού ο συγγραφέας και η μεταφράστρια του βιβλίου, δίνοντάς τους ισότιμη αναγνώριση. Η ανακοίνωση του μεγάλου νικητή έγινε από την πρόεδρο της επιτροπής, τη συγγραφέα Leïla Slimani, την Τρίτη 23 Μαΐου 2023, στο Sky Garden του Λονδίνου. H Leïla Slimani αναφέρει μεταξύ άλλων: "Είναι ένα σπουδαίο μυθιστόρημα για την Ευρώπη, μια ήπειρο που χρειάζεται ένα μέλλον, όπου το παρελθόν ανακατασκευάζεται και η νοσταλγία είναι ένα δηλητήριο. Μας προσφέρει μια προοπτική για το πεπρωμένο χωρών όπως η Βουλγαρία, που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της ιδεολογικής σύγκρουσης μεταξύ της Δύσης και του κομμουνιστικού κόσμου".

Χρονοκαταφύγιο

Το "Χρονοκαταφύγιο" έχει τιμηθεί και το 2021 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος Βουλγαρίας καθώς και με το Βραβείο Strega Europeo, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Ιταλίας. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση Αλεξάνδρας Ιωαννίδου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι είναι το "lismonir" και πώς μια ομάδα καλλιτεχνών το μετέτρεψε σε έκθεση;

Το It’s all, oh so souvenir to me! γιορτάζει 10+1 χρόνια λειτουργίας με ένα νέο, πρωτότυπο πρότζεκτ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/06/2024

ΥΠΠΟ: Ένα "Μουσείο Ανασκαφής" εγκαινιάστηκε στη σκιά της Ακρόπολης

Το "Μουσείο κάτω από το Μουσείο" ανοίγει με αφορμή τα 15 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Ακρόπολης, προσφέροντας στο κοινό μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα μιας ολόκληρης γειτονιάς της αρχαίας Αθήνας.

Η έκθεση "Γυναικεία Ζητήματα" στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων γίνεται καθολικά προσβάσιμη

Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι Υπηρεσίες Προσβασιμότητας του Δήμου Αθηναίων.

"What about Eve?": Μια έκθεση αφιερωμένη στη γυναικεία δημιουργία και έκφραση

Επίκεντρο η θηλυκότητα και πως αυτή βιώνεται, και εκφράζεται καλλιτεχνικά μέσα από σύμβολα και ρόλους, σε ένα σύγχρονο και γρήγορα μεταβαλλόμενο κόσμο με αρχαίες καταβολές.

Μία νέα έκθεση αναδεικνύει τη χαλκογραφία του σπουδαίου Γιώργη Βαρλάμου

Το Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου παρουσιάζει επιλεγμένα έργα χαρακτικής, χαλκογραφίες και έργα μεικτής τεχνικής.

William Kentridge, Goshka Macuga, Paweł Althamer, Cevdet Erek και άλλοι σημαντικοί καλλιτέχνες, έρχονται στη Λέρο

Η έκθεση "All Things Become Islands Before My Senses" διερευνά την πολύπλοκη σχέση μεταξύ του χρόνου, του νερού και της ιστορίας του νησιού της Λέρου.

Εγκαινιάστηκε η υπαίθρια έκθεση για την Άλεξ Μυλωνά στο ΚΠΙΣΝ

Το "Άλεξ Μυλωνά. Εκπλήρωση" είναι μια συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.