"Sans Rival": Δύο καλλιτέχνες εξερευνούν τη φύση μέσα από την πέτρα και τον ήχο

Ο Θεόδωρος Ψυχογιός και ο Raoul Maria de Pesters εξερευνούν τις εκφρασμένες μορφές τηςφύσης, τη βαρύτητα και την τυχαιότητα, την κίνηση και την ισορροπία, το στιγμιαίο και το αιώνιο.

Sans Rival

H έκθεση "Sans Rival" συγκεντρώνει το έργο δύο καλλιτεχνών, του Θεόδωρου Ψυχογιού (1968, Ελλάδα) και του Raoul Maria de Pesters (1937, Ελβετία) στο πρώην εργοστάσιο ούζου Sans Rival στον Πειραιά, που πρόσφατα αξιοποιήθηκε από τη Molonglo με σκοπό να στεγάσει διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας και παραγωγής. Η έκθεση κάνει εγκαίνια την Παρασκευή 9 Ιουνίου, σε επιμέλεια Σταματίας Δημητρακοπούλου.

Αυτή η συνάντηση υποδηλώνει έναν ποιητικό και στοχαστικό διάλογο μεταξύ της πρακτικής των δύο καλλιτεχνών μέσα από τα κατ' εξοχήν υλικά τους, την πέτρα και τον ήχο. Τα mobiles sonores (ηχητικά γλυπτά) του Raoul De Pesters, περίπλοκες συνθέσεις κατασκευασμένες κυρίως από φυσικά στοιχεία όπως ξύλο και μέταλλο, ανταποκρίνονται στις μαρμάρινες διατάξεις καθισμάτων του Θεόδωρου Ψυχογιού, με το αμετάβλητο του ενός να αναδεικνύει τη συνεχή κίνηση του άλλου.

Oι δύο καλλιτέχνες συναντώνται στην προσπάθεια τους να διερευνήσουν τη φύση εξερευνώντας τις εκφρασμένες μορφές της, τη βαρύτητα και την τυχαιότητα, την κίνηση και την ισορροπία, το στιγμιαίο και το αιώνιο. Μέσα σε αυτόν τον διάλογο μεταξύ ύλης και κενού, σιωπής και ήχου, ο επισκέπτης καλείται να δημιουργήσει, να ακούσει, να αγγίξει, να ξεκουραστεί, να κινηθεί, να αναστοχαστεί.

Ο Raoul Maria de Pesters (1937, Ελβετία) είναι γλύπτης. Το έργο του εξερευνά τον κόσμο του ήχου και της κίνησης και έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις: Salons des Grands et Jeunes d'Aujourd'hui, Παρίσι (1969-87), XIVe Triennale του Μιλάνο (1968), Atelier du Spectateur/Biennale, Παρίσι (1969), Kunsthalle Recklinghausen (1969), Parcours Sonore, Parc de la Villette, Παρίσι (επιμέλεια Ricardo Basualdo, 1992), Ferme du Buisson, Marne-la Vallée (1994), Κέντρο Τέχνης Κύκλος, Μύκονος (1998).

Εγκαίνια: 9/6 (7 μ.μ.)

Info: Sans Rival | 9-26/6 | Ώρες λειτουργίας: 4-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.