Η Εθνική Λυρική Σκηνή διοργανώνει σειρά ξεναγήσεων για το "Unboxing Callas: Από την Κάλλας στη Μήδεια, εγκατάσταση σε τρεις πράξεις". Οι ξεναγήσεις, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα πραγματοποιηθούν στην ελληνική γλώσσα από τους συντελεστές της εγκατάστασης και θα διαρκούν περίπου μία ώρα.
Οι ξεναγήσεις, με αφορμή τη συνομιλία της σύγχρονης δημιουργίας με το ιστορικό και αρχειακό υλικό, επιχειρούν να εξερευνήσουν εκ νέου τον μύθο της Μήδειας, αλλά και τον μύθο και την προσωπικότητα της σπουδαιότερης λυρικής καλλιτέχνιδας όλων των εποχών. Επιπλέον, στόχο έχουν να φωτίσουν πτυχές της σύμπραξης του Αλέξη Μινωτή, του Γιάννη Τσαρούχη και της Μαρίας Κάλλας, αλλά και να αναδείξουν εκείνη την ιστορική συνεργασία με αφορμή τη Μήδεια –από το Ντάλλας (1958) και το Λονδίνο (1959) μέχρι την Επίδαυρο (1960) και το Μιλάνο (1962)– ως ένα κατεξοχήν παγκόσμιο καλλιτεχνικό γεγονός.
Το πρόγραμμα "Unboxing Callas" εγκαινιάστηκε στις 4 Μαΐου και προτείνει έναν εικαστικό και διεπιστημονικό τρόπο προσέγγισης, εξερεύνησης και ανάγνωσης του μύθου της Μαρίας Κάλλας.
Σε αυτή την πρώτη φάση του προγράμματος, έως τις 9 Ιουνίου στο Φουαγέ της ΕΛΣ, ο προσκεκλημένος εικαστικός Πάνος Προφήτης, εστιάζοντας στον ρόλο της Μήδειας από την ομώνυμη όπερα του Λουίτζι Κερουμπίνι, δημιούργησε μια γλυπτική εγκατάσταση η οποία, ως απόσπασμα θεατρικής σκηνής, εμπνέεται από το προφίλ της Μαρίας Κάλλας και οδηγείται στην αφήγηση του χαρακτήρα της Μήδειας. Επιπλέον, μαζί με τη Βέρα Ζούκα και τον Γιώργο Αθανασίου, προτείνοντας μια νέα σχεδόν σουρεαλιστική αφήγηση του μύθου και με άμεση αναφορά σε χαρακτηριστικές κινήσεις της διάσημης Divina, δημιούργησαν την προβολή με τίτλο Πράξη ΙΙΙ (2023).
Παράλληλα, στον 5ο όροφο εκτίθεται πλούσιο ιστορικό υλικό –αλληλογραφία, φωτογραφίες, σκηνοθετικές σημειώσεις και σκηνογραφικά σχέδια, σκίτσα, αποσπάσματα εφημερίδων– από το αρχείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το αρχείο Κατίνας Παξινού και Αλέξη Μινωτή (ΜΙΕΤ-ΕΛΙΑ) και το Ίδρυμα Τσαρούχη, το οποίο σχετίζεται με την παραγωγή της Μήδειας όπως παρουσιάστηκε στην Όπερα του Ντάλλας, τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου από την Εθνική Λυρική Σκηνή και τη Σκάλα του Μιλάνου σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή και σκηνικά και κοστούμια Γιάννη Τσαρούχη, με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κάλλας.
Έως τις 9 Ιουνίου (εκτός 27 & 28 Μαΐου)
Ώρες προβολής του έργου Πράξη ΙΙΙ καθημερινά: 11.15-11.45 π.μ., 1.15-1.45 μ.μ., 3.15-3.45 μ.μ., 6.15-6.45 μ.μ.
Ξεναγήσεις 15 ατόμων θα πραγματοποιηθούν από συντελεστές της εγκατάστασης στα ελληνικά με διάρκεια περίπου μία ώρα τις ακόλουθες ημέρες και ώρες:
•Τρίτη 30 Μαΐου, ώρα 11 π.μ. με τις Σοφία Κομποτιάτη και Στέφη Στούρη
•Παρασκευή 2 Ιουνίου, ώρα 6 μ.μ. με τους Βασίλη Ζηδιανάκη και Σοφία Κομποτιάτη
•Τρίτη 6 Ιουνίου, ώρα 11 π.μ. με τις Σοφία Κομποτιάτη και Στέφη Στούρη
•Τετάρτη 7 Ιουνίου, ώρα 6 μ.μ. με τους Βασίλη Ζηδιανάκη, Πάνο Προφήτη και Στέφη Στούρη
•Παρασκευή 9 Ιουνίου, ώρα 7 μ.μ. με τους Βασίλη Ζηδιανάκη, Στέφη Στούρη, Πάνο Προφήτη, Χρυσάνθη Κουμιανάκη και Σοφία Κομποτιάτη
Ελεύθερη συμμετοχή στις ξεναγήσεις με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από την Τετάρτη 24/5 στις 12 μ.μ., αποκλειστικά μέσω του ticketservices.gr
Περισσότερες πληροφορίες
Unboxing Callas: Από την Κάλλας στη Μήδεια, εγκατάσταση σε τρεις πράξεις
Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά την εμβληματική Μαρία Κάλλας με την πολυμορφική εγκατάσταση «Unboxing Callas», το πρώτο μέρος του εικαστικού πρόγραμματος της ΕΛΣ για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της υψίφωνου. Η σύγχρονη τέχνη έρχεται σε επαφή με ιστορικά τεκμήρια και εξερευνά τον μύθο της Μαρίας Κάλλας, ο οποίος δημιουργήθηκε όχι μόνο από πραγματικά βιογραφικά στοιχεία, αλλά και τη μυθοπλασία και τους ρόλους που η Κάλλας ερμήνευσε, όπως η Μήδεια. Ο Βασίλης Ζηδιανάκης προσκαλεί τον Πάνο Προφήτη για τη δημιουργία ενός εικαστικού πειράματος χωρισμένου σε τρεις πράξεις, στο φουαγέ της ΕΛΣ. Η περφόρμανς του Πρόφητη «Πράξη Ι» (2023) δημιουργεί σε πραγματικό χρόνο τη γλυπτική εγκατάσταση «Πράξη ΙΙ» (2023), ένα έργο που δίνει στους θεατές την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη μεταμόρφωση της Κάλλας σε Μήδεια. Η «Πράξη ΙΙΙ» (2023) διαδραματίζεται σε όλους τους ορόφους του φουαγέ, όπου τεκμήρια από το αρχείο της ΕΛΣ, τη συλλογή του Δημήτρη Πυρομάλλη, το αρχείο του φωτογράφου Κλεισθένη Δασκαλάκου και τις συλλογές Τμήματος Παραστατικών Τεχνών του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ και του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, δημιουργούν μία νέα, σχεδόν σουρεαλιστική ανάγνωση του μύθου της Μήδειας. Η εγκατάσταση χαρτογραφείται εικαστικά από τη Χρυσάνθη Κουμιανάκη, της οποίας βασική έμπνευση αποτέλεσαν σχέδια κινησιολογίας της παραγωγής της Μήδειας της ΕΛΣ. Η χαρτογράφηση προκαλεί τους επισκέπτες να περιπλανηθούν στους βασικούς σταθμούς και τις μελλοντικές διαδρομές του μύθου, όπως προκύπτουν μέσα από την εγκατάσταση.