Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Την Πέμπτη 18 Μαΐου το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του χωρίς εισιτήριο και με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και δωρεάν είσοδο στις περιοδικές εκθέσεις. Ειδικότερα, την Πέμπτη 18 Μαΐου το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 10 μ.μ. και το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί  με ελεύθερη είσοδο την περιοδική έκθεση "Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής"  καθώς και τη νέα έκθεση "ReThinking-Κοινωνικές Συγκρούσεις" που ξεκινά την Πέμπτη. Ανοιχτά θα παραμείνουν έως τις 10 μ.μ. και τo Cycladic Shop και τo Cycladic Café.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το θέμα εορτασμού της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι "Μουσεία, Αειφορία, και Ποιότητα Ζωής", ένα θέμα άμεσα συνδεδεμένο με το όραμα και τους στόχους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Στο πλαίσιο της κοινωνικής του ευθύνης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσφέρει δράσεις σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες τους εντός και εκτός του Μουσείου. Βασικός στρατηγικός στόχος του Μουσείου είναι να καταστεί ένας πολιτιστικός φορέας ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους. Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Προγραμμάτων οργανώνει και υλοποιεί προγράμματα για άτομα άνω των 65 ετών, άτομα με αναπηρίες, παιδιά και εφήβους από διαφορετικές εθνικότητες. Επίσης, από το 2022 έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα "Προσωπικής Ανάπτυξης Ευ Ζην" που προσφέρει δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας σε εφήβους και το ευρύ κοινό, το πρόγραμμα "ΣΕ ΕΠΑΦΗ" για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες (οπτικές βλάβες, κώφωση, βαρηκοΐα) καθώς και ειδικευμένες δράσεις όπως μηνιαίες ξεναγήσεις στην Ελληνική νοηματική γλώσσα.    

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται και φέτος στα περισσότερα μουσεία της Αθήνας με δράσεις, ξεναγήσεις και ειδικά προγράμματα με ελεύθερη είσοδο. Δείτε την αναλυτική λίστα των μουσείων που συμμετέχουν φέτος στις δράσεις.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Η συνεργασία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με το Υπουργείο Πολιτισμού είναι το πρώτο βήμα υλοποίησης της συμφωνίας για τη σταδιακή επιστροφή της συλλογής 161 ανεκτίμητων κυκλαδίτικων αρχαιοτήτων από τον Αμερικανό συλλέκτη Leonard Stern, στην Ελλάδα. 15 από αυτές τις αρχαιότητες παρουσιάζονται στο μουσείο και παρέχουν νέα δεδομένα στις γνώσεις μας για την πρωτοκυκλαδική τέχνη. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται και τύποι που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μοναδικοί, είτε στο σύνολο είτε στα επιμέρους μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, καθώς δεν εντοπίζονται ξανά ανάμεσα στα μέχρι τώρα γνωστά έργα της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου.

ReThinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις

  • Μεικτά Μέσα

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «ReInHerit» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Horizon2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, συνεργάστηκαν και ανέπτυξαν 3 θεματικές εκθέσεις υπό τον τίτλο «ReThinking», με θέμα κοινωνικά ζητήματα που έχουν απασχολήσει την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: ταυτότητες φύλου, κοινωνικές συγκρούσεις, τέχνη και τεχνικές. Οι εκθέσεις διερευνούν το ερώτημα πώς μπορούν να παρουσιαστούν αντικείμενα στον χώρο του μουσείου όταν το ίδιο το πρωτότυπο δεν μπορεί να εκτεθεί. Τρία αντικείμενα έχουν επιλεχθεί από τις συλλογές των τριών μουσείων για κάθε θεματική έκθεση, καθεμία από τις οποίες, μετά την παρουσίασή της στην έδρα της, θα ταξιδέψει στην Αυστρία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο αντίστοιχα, για να διηγηθεί μια ξεχωριστή ιστορία γύρω από το ευρύτερο θέμα των συγκεκριμένων κοινωνικών ζητημάτων. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ήταν ο φορέας που επέλεξε να σχεδιάσει την έκθεση «ReThinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις» που εστιάζει στις ταυτότητες φύλου και στις κοινωνικές τους διαστάσεις, με έμφαση στη διαφορετικότητα και τις διακρίσεις. Η έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης περιλαμβάνει τρία έργα σε ψηφιακή μορφή από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, που έχουν σκοπό να παρουσιάσουν το θέμα της ταυτότητας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας: Πρόκειται για το μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο γυναικείας μορφής, την «Αυτοπροσωπογραφία της καλλιτέχνιδος Ida-Sofia Maly» και ένα αγαλματίδιο με την ονομασία «Ο υπηρέτης του ναού» των τριών μουσείων αντίστοιχα. Την έκθεση πλαισιώνει μια ειδική διαδρομή «Ταυτότητας Φύλου» που οδηγεί τον επισκέπτη σε επιλεγμένα αντικείμενα των τεσσάρων μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που σχετίζονται με το φύλο, τη διαφορετικότητα και τις διακρίσεις. Τα αντικείμενα αυτά θα παρουσιάζονται και σε ψηφιακή μορφή μέσα στον χώρο της έκθεσης, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν ψηφιακά εργαλεία και δραστηριότητες μέσω των οποίων οι επισκέπτες θα μπορούν να εξερευνήσουν τόσο τα ίδια τα αντικείμενα όσο και τις προσωπικές τους εμπειρίες και πεποιθήσεις ως προς τις ταυτότητες φύλου.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Κρατήρας": Μια νέα ποιητική συλλογή παρουσιάζεται στο Επί Λέξει

Το βιβλιοπωλείο θα φιλοξενήσει την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Θανάση Χατζόπουλου, ο οποίος θα συζητήσει με τους Ευριπίδη Γαραντούδη και Παντελή Μπουκάλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

"Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος": Παρουσίαση του βιβλίου στο καφέ των εκδόσεων Εύμαρος

Οι εκδόσεις Εύμαρος και οι εκδόσεις Τόπος προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη, που θα γίνει παρουσία της Μάγδας Φύσσα.

Μόλις "έπεσε" η "Ύπουλη νύχτα" του Αντώνη Ζαΐρη

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ενύπνιο η νέα ποιητική συλλογή που είναι ντυμένη με λέξεις που πιθανόν να χάνονται με το φως της μέρας.

Το Hunny Bunny υποδέχεται το "Εκεί που σκάει το Ρήμα"

Το μπαρ θα φιλοξενήσει την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Μιχάλη Τσιανίκα.

"Στην πόρτα": Αυτό είναι το νέο βιβλίο των εκδόσεων Ποταμός

Κυκλοφόρησε μόλις από τον εκδοτικό οίκο η νουβέλα του Κώστα Μίντζηρα.

ΑI Translation Slam: Τεχνητή νοημοσύνη Vs μεταφραστές στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Το Ινστιτούτο προσκαλεί το κοινό σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό λογοτεχνικής μετάφρασης. Είσοδος ελεύθερη.

Από τη χουντική βαρβαρότητα στην αδέσμευτη σκέψη: Νέα έκθεση στο Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ

Το αφιέρωμα συνδιοργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Αρχείο της ΕΡΤ.