"Το θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου" γίνεται έκθεση στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

Η νέα περιοδική έκθεση του μουσείου επιχειρεί να παρουσιάσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος το σύνολο της θρησκευτικής του ζωγραφικής, εκθέτοντας έργα από όλες τις ζωγραφικές περιόδους του και σε όλες τις τεχνικές που υπηρέτησε.

Το θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου

Στις 28 Μαρτίου εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο μια περιοδική έκθεση αφιερωμένη στο θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου.

Ο Πολύκλειτος Ρέγκος (Νάξος 1903 - Θεσσαλονίκη 1984) σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1920-1926), συνέχισε σπουδές στο Παρίσι (1930-1934) και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Καλλιτέχνης με πλούσιο κοσμικό έργο, ανήκει παράλληλα στην ομάδα των ζωγράφων που επανέφεραν το ιστορικό παράδειγμα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής παράδοσης στη θρησκευτική ζωγραφική. Ο Ρέγκος, σεβόμενος απόλυτα την εικονογραφική παράδοση της βυζαντινής τέχνης και δουλεύοντας με παραδοσιακές τεχνικές και υλικά, όπως η αυγοτέμπερα, ανανέωσε παράλληλα την αγιογραφία με ένα προσωπικό στυλ, που συνομιλούσε με τα κυρίαρχα ευρωπαϊκά ρεύματα της εποχής του.

Το θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου
  Πολύκλειτος Ρέγκος, Άγιος Δημήτριος, 1935, αυγοτέμπερα σε ξύλο, Μουσείο Βυζαντινού            Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη, δωρεά Καλλίστης Δαρβέρη (ΝΕΤ 014) © Β.Χ.Μ
Το θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου
Πολύκλειτος Ρέγκος, ΄Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, αντίγραφο εικόνας από τη Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους, 1934, λάδι σε βιομηχανικό ξύλο, Συλλογή Κωνσταντίνου Πολ. Ρέγκου © Β.Χ.Μ

Αγιογράφησε μνημεία με ειδικό ιστορικό βάρος, όπως ο Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης, επιχειρώντας να σηματοδοτήσει μια συνέχεια στην ιστορική παράδοση της βυζαντινής τέχνης.

Η έκθεση επιχειρεί να παρουσιάσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος το σύνολο της θρησκευτικής του ζωγραφικής, εκθέτοντας έργα από όλες τις ζωγραφικές περιόδους του και σε όλες τις τεχνικές που υπηρέτησε: τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, μακέτες εκκλησιαστικών παραγγελιών, χαρακτικά, έργα σε αυγοτέμπερα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 120 έργα, καθώς επίσης φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που φωτίζει το αγιογραφικό έργο του Ρέγκου.  

Εγκαίνια: 28/3 (6.30 μ.μ.)

Info: Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο | 29/3-31/5 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 8.30 π.μ. – 3.30 μ.μ. | Είσοδος: €4, €8

© Πολύκλειτος Ρέγκος, Ιερά Μονή Εσφιγμένου, 1934, λάδι σε βιομηχανικό ξύλο, Συλλογή Τελλόγλειου Ιδρύματος Tεχνών Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης © Β.Χ.Μ

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Βασ. Σοφίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.