Στο πλαίσιο του προγράμματος "Atlas of Mediterranean Liquidity" και της ομώνυμης έκθεσης στο Ινστιτούτο Γκαίτε, όπως και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου) το ινστιτούτο παρουσιάζει το ηχητικό έργο "The Office of Hydrocommons: Hidden Waters" (=Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών: Κρυφά νερά), σε επιμέλεια της Ελένης Ρήγα.
Πρόκειται για ένα έργο γύρω από το νερό και τα κοινά (commons) στην Αθήνα. Από τη θέση του Μεσογειακού Νότου, θέτει καίρια ερωτήματα σχετικά με το κλίμα και την κοινωνική αλλαγή σε σχέση με το νερό και το σώμα. Περιλαμβάνει προηχογραφημένους ήχους των κρυμμένων νερών της Αττικής, συνεντεύξεις από συνεργάτες, όπως και αποσπάσματα από κείμενα και έργα τέχνης που είναι μέρος του προγράμματος "Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών" το οποίο επιμελείται η Ελένη Ρήγα στο Atopos CVC.
Το έργο έχει τη μορφή ηχητικής εγκατάστασης στον εκθεσιακό χώρο του ινστιτούτου και στήθηκε στο χώρο από την εκθεσιακή σχεδιάστρια Ελένη Σπυριδάκη ως μέρος της εγκατάστασης "Atlas of Mediterranean Liquidity".
Σύνθεση: Μανώλης Μανουσάκης
Συνεισφορές των: Εύα Ανδρονικίδου, Δέσποινα Χαριτωνίδη και Γιάννης Λούκος, Maëlle Gross, Pascal Bornand και Mélissa Guex, Χαρίκλεια Χάρη, Μαρία Νικηφοράκη και Γιάννης Ίσσαρης, Άρης Προσπαθοπούλου, Μαρία Σαλωμίδη και Jeph Vanger, Julia Strauss και Dharmendra Prasad, Lily Consuelo Saporta Tagiuri και Μάνος Μπαζάνης.
Κείμενα του Mircea Eliade (The Sacred and the Profane), Alexis Pauline Gumbs (Undrowned, Black Feminist Lessons from Marine Mammals), James Linton (What is Water? The History and Crisis of a Modern Abstraction), Astrida Neimanis (Bodies of Water Posthuman Feminist Phenomenology), Ελένη Ρήγα (Diving in Four Lungs).
Info: Ινστιτούτο Γκαίτε | 20/3-6/4 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Πεμ.: 8 π.μ. - 10 μ.μ, Παρ.: 8 π.μ. - 5 μ.μ., Σαβ.: 8 π.μ. - 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
Περισσότερες πληροφορίες
Atlas of Mediterranean Liquidity
Στο πλαίσιο δημιουργίας μιας σειράς ψηφιακών χαρτών σχετικών με το νερό ως πολύτιμο φυσικό πόρο, τα Ινστιτούτα Γκαίτε στη Μεσόγειο κάλεσαν καλλιτέχνες να συνεργαστούν με επιστήμονες για να σχεδιάσουν μια πολυφωνική συλλογή νέων προοπτικών και αφηγήσεων γύρω από τη σχέση μας με το στοιχείο του νερού. Για τον ψηφιακό χάρτη που αφορά την Ελλάδα, οι τοπικοί εταίροι του έργου – η συνεργατική-διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού Commonspace και η ομάδα έργου του γεωγράφου-βιολόγου Σταμάτη Ζόγκαρη επικεντρώνονται στην πόλη της Αθήνας. Η έρευνά τους γύρω από τον αστικό χώρο και τη βιοποικιλότητα των λιγοστών υδάτινων στοιχείων της πόλης οδήγησε στη δημιουργία μιας εγκατάστασης που δίνει στο κοινό της πρωτεύουσας πρόσβαση σε έναν μέχρι τώρα «αθέατο» χάρτη του νερού.