Στο 7ο Journal του Enterprise Projects η Μάρη Σπανουδάκη

Το Enterprise Projects πρόκειται για ένα εγχείρημα της επιμελήτριας Δανάης Γιαννόγλου και του καλλιτέχνη Βασίλη Παπαγεωργίου που έχει στόχο τον πειραματισμό και τη συνδιαλλαγή.

Μάρη Σπανουδάκη © Giorgos Giannakopoulos

Το Enterprise Projects είναι ένα πρότζεκτ της επιμελήτριας Δανάης Γιαννόγλου και του καλλιτέχνη Βασίλη Παπαγεωργίου με έδρα την Αθήνα. Το εγχείρημα αυτό έχει στόχο τον πειραματισμό και τη συνδιαλλαγή: τον πειραματισμό πάνω στην επιμελητική πρόταση, την καλλιτεχνική δημιουργία και την αυτοοργανωμένη λειτουργία, και τη συνδιαλλαγή με την καλλιτεχνική σκηνή, το αθηναϊκό κοινό, αλλά τον ίδιο τον χώρο που φιλοξενεί το πρότζεκτ. Ως δομή, το Enterprise Projects λειτουργεί αυτόνομα και περιοδικά από τον Σεπτέμβριο του 2015 στους Αμπελόκηπους.

Το 2018 το Enterprise Projects ίδρυσε το EP Journal, μια εκδοτική πρωτοβουλία για τη διαδικτυακή δημοσίευση πρωτότυπων θεωρητικών και ερευνητικών κειμένων σχετικών με την τέχνη, σε ελληνικά και αγγλικά. Ο αναγνώστης/ η αναγνώστρια μπορεί να διαβάσει online, να κατεβάσει ή να εκτυπώσει το τεύχος, ο σχεδιασμός του οποίου ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εκάστοτε ανάθεσης.

Στο 7ο Journal του Enterprise Projects με τίτλο "Euphoria", η ερευνήτρια και επιμελήτρια Μάρη Σπανουδάκη καταπιάνεται με θέματα τα οποία συνδέονται με τα κοινωνικά κινήματα, τις πολιτικές ταυτότητας, τον λαϊκό πολιτισμό και την ποπ κουλτούρα, τη θεσμική κριτική, διαφορετικές μορφές κοινότητας, τη διαχείριση αρχείων και τη μελέτη εκθέσεων τέχνης.

Η εκπαίδευσή της περιλαμβάνει πτυχίο Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, μεταπτυχιακό τίτλο Πολιτιστικής Πολιτικής και Διαχείρισης από το City (University of London), καθώς και δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο στην Ιστορία των Εκθέσεων Σύγχρονης Τέχνης με εξειδίκευση στην έρευνα από το Central Saint Martins (University of the Arts London). Ασχολείται ενεργά με την παραγωγή και τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ έχει επιμεληθεί κοινοτικά έργα και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου. Υπήρξε υπότροφος του προγράμματος Start – Create Cultural Change (2017–2018), και το 2019 βραβεύτηκε από την ARTWORKS για την επιμελητική της πρακτική στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Από το 2017, είναι συνιδρύτρια της γυναικείας συνέργειας This is not a feminist project.

Διαβάστε Επίσης

Αυτήν την περίοδο είναι επίσης μέλος της ομάδας της Mophradat, ενός οργανισμού που δημιουργεί ευκαιρίες για καλλιτέχνες από τον αραβικό κόσμο. Είναι ερασιτέχνις φωτογράφος και dj, και συλλέκτρια αρχειακού υλικού και βινυλίων.

Διαβάστε το 7ο Journal

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένα βιβλίο για "Ναυαγούς" παρουσιάζεται στο Eteron

Στον χώρο του Eteron θα φιλοξενηθεί η παρουσίαση του βιβλίου της Ρίκας Μπενβενίστε "Ναυαγοί. Ιστορίες οικογενειακές και άλλες μέσα στην Ιστορία του μεταπολεμικού κόσμου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/01/2025

Δύο νέα αστυνομικά μυθιστορήματα από τις εκδόσεις Άγρα

Δείτε εντός δύο νέους τίτλους του εκδοτικού οίκου που είναι ό,τι πρέπει για τους λάτρεις του είδους.

Μιλώντας για την ψυχική υγεία μέσα σε έναν κόσμο σε κρίση

Παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων το βιβλίο του Θόδωρου Μεγαλοικονόμου "Ποια ψυχική υγεία και ποια ψυχιατρική, σε ποια κοινωνία".

"Η κοινωνία της Μπέλλας και του Χάρη: Μια φάρμα": Η Ειρήνη Ηλιοπούλου ζωντανεύει τη φύση με ζωγραφική και γλυπτική

Η καλλιτέχνιδα μάς προσκαλεί να ανακαλύψουμε έναν κόσμο όπου η φύση και τα ζώα αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από 25 ζωγραφικά έργα και 75 κεραμικά γλυπτά, αποτυπώνοντας με δεξιοτεχνία τη ζωντάνια και την αθωότητα της ζωής.

Ξεναγήσεις στην έκθεση "1967-1974. Κουλτούρες σε Αντιπαράθεση: Ζωή, Τέχνη, Προπαγάνδα" από τον Τάσο Σακελλαρόπουλο

Ανακαλύπτοντας τη διττή πολιτιστική και ιδεολογική πραγματικότητα της επταετίας της δικτατορίας.

Τελευταία ευκαιρία για την έκθεση "Ένδυμα Ψυχής" στη Θεσσαλονίκη

Η έκθεση αναδεικνύει την τέχνη του ελληνικού ενδύματος μέσα από τη μοναδική σύνθεση φωτογραφίας και κεντητικής, με πάνω από 70 παραδοσιακές φορεσιές να "ντύνουν" σύγχρονα πρόσωπα και να αφηγούνται την ιστορία του ελληνισμού.

Ένα graphic novel μάς μαθαίνει πώς αναπαράγεται η κοινωνική ανισότητα

Η "Διάκριση" της Τιφέν Ριβιέρ, εμπνευσμένη από το έργο του κοινωνιολόγου Πιερ Μπουρντιέ, κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Αντίποδες.