"Visitations": Πώς τα δωμάτια αξιοπερίεργων αντικειμένων οδήγησαν στην ίδρυση των μουσείων

Μια έκθεση με φωτογραφικά έργα του Γιάννη Χατζηασλάνη, στο πλαίσιο της Γιορτής της Γαλλοφωνίας 2023.

Γιάννης Χατζηασλάνης Visitations

Στο πλαίσιο της Γιορτής της Γαλλοφωνίας 2023, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει επιλογές από την έκθεση "Visitations" του καλλιτέχνη Γιάννη Χατζηασλάνη, μια συμπαραγωγή του PHLSPH και του ΟΠΑΝΔΑ, με την υποστήριξη των Kalfayan Galleries. Έργα του Χατζηασλάνη εμφανίζονται και στο εικαστικό του Εθνικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2023. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 14/3 (7 μ.μ.).

Διαβάστε Επίσης

Πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη αποτέλεσαν οι επισκέψεις του σε 50 μουσεία της Αττικής, η εξερεύνηση των μουσειακών αφηγήσεων, η περιέργεια γύρω από τις συγκεκριμένες επιλογές, και οι συναντήσεις με το απρόσμενο. Επανατοποθετημένες σε νεα πλαίσια, εικόνες μουσειακών χώρων και εκθεμάτων, συνομιλούν και συσχετίζονται μέσα σε τρόπους διαφορετικούς. Το πραγματικό και το φανταστικό συγχωνεύονται – Ο νους ονειρευόταν. Ο κόσμος ήταν το όνειρό του – δημιουργώντας νέες αφηγήσεις, μνήμες, στοιχειώματα και υπερκόσμιες εμφανίσεις, διευθετήσεις και πολλαπλότητες.

Στα έργα του παρουσιάζει την ευρωπαϊκή πρακτική των cabinets de curiosité (δωμάτια αξιοπερίεργων αντικειμένων) που άνθισε την περίοδο της αναγέννησης, "παντρεύοντας" τέχνη με επιστήμη. Αυτά τα δωμάτια αξιοπερίεργων αντικειμένων άνοιξαν τον δρόμο για την ίδρυση των μουσείων τον 18ο αιώνα.

Συνεπιμέλεια: Βαγγέλης Ιωακειμίδης και Χριστόφορος Μαρίνος

Ο Γιάννης Χατζηασλάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Ολοκληρώνοντας τις φωτογραφικές του σπουδές στην Αγγλία, επέστρεψε στην Ελλάδα το 2003, ακολουθώντας την προσωπική του πρακτική, καθώς και φωτογραφίζοντας επαγγελματικά με αναθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δουλειά του έχει εκτεθεί στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο, στο Μπαχρέϊν, στην Ιταλία, στην Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Ελβετία, στην Κίνα, στην Βρετανία και στις ΗΠΑ. Έχει εκδώσει δυο φωτογραφικά βιβλία: "Drive" (2018), και "So Long, Mr. Strong" (2021).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γιάννης Χατζηασλάνης. Visitations

  • Φωτογραφία

Πηγή έμπνευσης για τον Γιάννη Χατζηασλάνη αποτέλεσε η ευρωπαϊκή πρακτική των cabinets de curiosité (δωμάτια αξιοπερίεργων αντικειμένων) που άνθισε την περίοδο της Αναγέννησης, «παντρεύοντας» τέχνη με επιστήμη. Αυτά τα δωμάτια αξιοπερίεργων αντικειμένων άνοιξαν τον δρόμο για την ίδρυση των μουσείων τον 18ο αιώνα. Τα φωτογραφικά έργα του καλλιτέχνη εμφανίζονται στο εικαστικό του Εθνικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2023 στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.