Τα "Ζωγραφικά Σημάδια" του Φίλιππου Τάρλοου στη Genesis

Μια έκθεση ζωγραφικής με έργα που ο Τάρλοου φιλοτέχνησε την περίοδο 2005-2023.

Φίλιππος Τάρλοου Ζωγραφικά Σημάδια

Την Πέμπτη 16/3, η γκαλερί Genesis παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής του Φίλιππου Τάρλοου με τίτλο "Ζωγραφικά Σημάδια". 

Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, "ο πυρήνας της συνεχιζόμενης έρευνας μου είναι οι εικαστικές τέχνες, το θέατρο, η μουσική, η ποίηση, η ευρύτερη κουλτούρα ως μία αδιαχώριστη ολότητα. Είμαι βαθιά ευγνώμων για το γεγονός, ότι  η καλλιτεχνική μου ταυτότητα σχηματίστηκε Κατά την διάρκεια των 15 ετών που έζησα και εργάστηκα στην Ελλάδα, όταν ήμουνα 25 ως 35 ετών. Οι φίλοι και δάσκαλοι μου, ο Γιάννης Τσαρούχης, η Νίκη Καραγάτση, ο Γιώργος Μανουσάκης ήταν κομβική σημασίας σε αυτή μου την εξέλιξη. Ο Γιάννης που ασχολήθηκε με πάθος με τα σκηνικά και τα κοστούμια στο θέατρο, όσο και με την ζωγραφική, μου άνοιξε ένα πρώτο παράθυρο σε αυτή την αδιάπτωτη ροή ενέργειας που διατρέχει την μουσική, το θέατρο και την ζωγραφική. Η ποίηση του Ανδρέα Εμπειρίκου ήταν μία ακόμα πρώιμη επιρροή που με βοήθησε να κατανοήσω πως δεν υπάρχει καμιά διαφορά ανάμεσα στον ρυθμό που παράγουν οι ήχοι και τις εγχαράξεις μιας επιφάνειας". 

Φίλιππος Τάρλοου Ζωγραφικά Σημάδια
"watercolor", 2017, 20x25εκ.

Μιλώντας για τις επιρροές του, ο Τάρλοου αναφέρει πώς "πολύ πρόσφατα, ο σπουδαίος μουσικός της τζαζ Thelonious Monk έγινε και αυτός μέντορας μου. Στον μη προβλέψιμο ήχο του Monk μπορείτε να προσθέσετε την αγάπη που ανέπτυξα τελευταία για τον ράπερ Kendrick Lamar, υπόκρουση του οποίου με συντροφεύει συχνά την ώρα που ζωγραφίζω. Πιστεύω ότι ο Thelonious θα ήθελε πολύ να είχε γνωρίσει τον Kendrick, ο οποίος σίγουρα θα ήθελε να είχε γνωρίσει τον Εμπειρίκο! Πολλά από τα λάδια αυτής της έκθεσης, έχουν ως πηγή έμπνευσης την τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο το 2020. Με συγκίνησε βαθιά ο καταπληκτικός σχεδιασμός των σκηνικών και των κοστουμιών, των σκέιτμπορντερς και των μουσικών. Πολλά από αυτά τα έργα περιλαμβάνουν διάφορες σκηνές από την εορταστική τελετή και την αντιθετική σχέση που δημιουργεί η κίνηση, οι ρόλοι των performers, ο ήχος και ο χορός. Θα δείτε επίσης μία σειρά έργων φτιαγμένο στο ύπαιθρο, στο Cottonwood Creek, στα βουνά του Colorado, όπου η γυναίκα μου κι εγώ ζούμε εδώ και τριάντα χρόνια. Μου αρέσει πολύ να ζωγραφίζω δίπλα στο ρυάκι. Κάποιες φορές νομίζω ότι είναι απλώς μία αφορμή για να καθίσω μερικές ώρες και να ρουφήξω όσα βλέπω και την μουσική του ορμητικού νερού που τρέχει. Τα βράχια έχουν αδιαμφισβήτητα γίνει οι μούσες μου και τα σχήματα τους συχνά μετατρέπουν τα έργα μου σε κάτι πολύ διαφορετικό από το ίδιο ορμητικό ρυάκι".

Φίλιππος Τάρλοου Ζωγραφικά Σημάδια
"tokyo olympics skateboarder", 2022, 90x96εκ.

Συνεχίζει λέγοντας: "Τα μεγαλύτερα λάδια αυτής της έκθεσης είναι ως επί το πλείστον πρόσφατη δουλειά μου, που δημιουργήθηκε στο στούντιο μου στο Colorado τους τελευταίους έξι μήνες. Έχω επίσης συμπεριλάβει κάποια παλαιότερα έργα μου σε χαρτί, μερικά από το 2009, σε gouache, νερομπογιές, κάποια με ενσωματωμένα κολάζ. Το παλαιότερο είναι από το 2005 και είναι ένας χαρακτηριστικός παραδοσιακός μαντρότοιχος (πεζούλα) από το νησί της Άνδρου. Τα περισσότερα έργα μου σε χαρτί είναι ύπαιθρος και είναι φτιαγμένα επιτόπου".

Επιμέλεια: Γιώργος Τζάνερης 

Εγκαίνια: 16/3 (8 μ.μ.)

Info: Genesis | 16/3-1/4 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-9 μ.μ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Λεζάντα φωτογραφίας εξωφύλλου: "sea kinesis III",
2023, 46x54.5εκ."

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Genesis

Ιπποκράτους 121, Νεάπολη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.