Ανοιχτή συζήτηση για την έκθεση "Η πιθανότητα του φόβου" στο Ίδρυμα Κακογιάννης

Στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης του Τάκη Γιαλελή, με τίτλο "Η πιθανότητα του φόβου", πραγματοποιείται ανοιχτή συζήτηση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η πιθανότητα του φόβου

Στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης του Τάκη Γιαλελή, με τίτλο "Η πιθανότητα του φόβου", την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου (8 μ.μ) πραγματοποιείται ανοιχτή συζήτηση στον 1ο όροφο του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης", στον χώρο που λειτουργεί η έκθεση, με ομιλητές τους Μπία Παπαδοπούλου (ιστορικός τέχνης), Μαρία Λουτζακλή (ψυχαναλύτρια - ψυχοθεραπεύτρια) και τον αρχιτέκτονα-εικαστικό καλλιτέχνη Τάκη Γιαλελή. 

Σκοπός της συζήτησης είναι η ενεργή συμμετοχή του κοινού για ουσιαστική συζήτηση και δημιουργική ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων για τον φόβο που είναι το θέμα που πραγματεύεται ο Τάκης Γιαλελής στην ενότητα των έργων του. Τα έργα που εκτίθενται δημιουργήθηκαν στη μεγάλη πλειοψηφία τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας του covid-19, και όπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η Πρόεδρος ΔΣ και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Ξένια Καλδάρα.

Η πιθανότητα του φόβου

Η ιστορικός τέχνης, Μπία Παπαδοπούλου, είναι διακεκριμένη στον χώρο της εικαστικής Τέχνης. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Ohio (BFA) με ανώτατες τιμές και το 1984 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλευ (ΜΑ) με ειδίκευση στην Ιστορία της Τέχνης.
Έχει επιμεληθεί πολλές ατομικές εκθέσεις κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς και ομαδικές εκθέσεις κυρίως σε μουσεία και δημοτικές πινακοθήκες, ανά την Ελλάδα και αλλού, ενώ έχει γράψει πλήθος κειμένων για ελληνικά και ξένα περιοδικά, μονογραφίες και καταλόγους καλλιτεχνών.

Η πιθανότητα του φόβου

Η ψυχαναλύτρια - ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Λουτζακλή, εκπαιδεύτηκε ψυχοθεραπευτικά/ ψυχαναλυτικά στο Λονδίνο [Psychodynamic Family  Αssociasion και στην  Tavistock clinic].
Στην Ελλάδα εκπαιδεύτηκε στην " Εταιρεία Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας" στην οποία είναι μέλος. Επίσης είναι συνεργαζόμενο μέλος της " Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας" και επιστημονικός συνεργάτης της "Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελαρόπουλος" στον τομέα της εκπαίδευσης και εποπτείας κλινικού έργου επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Έχει πολυετή εργασία στον χώρο της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και στο  Παιδοψυχιατρικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς". Σήμερα εργάζεται ιδιωτικά, ψυχαναλυτικά και ψυχοθεραπευτικά. Η σχέση της με την τέχνη τροφοδοτείται από την ψυχαναλυτική της παιδεία. Τα τελευταία 15 χρόνια η σχέση αυτή  αφορά  την πρακτική και θεωρητική ενασχόλησή της με την φωτογραφία.

Η πιθανότητα του φόβου

Ο Τάκης Γιαλελής, αρχιτέκτων – εικαστικός καλλιτέχνης, σπούδασε αρχιτεκτονική και φωτογραφία στο Rutgers University και New Jersey Institute of Technology με μεταπτυχιακές σπουδές (M.Arch) στο State University of New York στην Νέα Υόρκη όπου εργάστηκε ως αρχιτέκτονας, φωτογράφος και σχεδιαστής κοσμημάτων. Διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα από το 1995, το οποίο από το 2000 λειτουργεί ως εταιρία μελετών-κατασκευών, με υλοποίηση κτιρίων γραφείων και κατοικιών και άλλων έργων σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τάκης Γιαλελής. Η πιθανότητα του φόβου

  • Ζωγραφική

Τα έργα χαρακτηρίζονται από εκφραστική λιτότητα μεγάλης ενσυναίσθησης και συναισθηματικής φόρτισης με πολλαπλές αναγνώσεις. Η ιδιαίτερη σκέψη και κοινωνική ευαισθησία του καλλιτέχνη είναι εμφανής και κάθε σύνθεση λειτουργεί θεραπευτικά, ξορκίζοντας μέσα από τα εικαστικά, υπαρξιακά πειράματα του καλλιτέχνη το συναίσθημα του φόβου που αποτελεί το νέο χαρακτηριστικό της σημερινής εποχής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.