Μια ζωγραφική καταγραφή των γεγονότων του ’22 από την Πελαγία Κυριαζή

Η ζωγράφος ερεύνησε τα αρχεία του Πολεμικού Μουσείου και τις επετειακές εκδηλώσεις για το 1922, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας νέας ανάγνωσης για το θέμα και τους κοινούς κώδικες της ζωγραφικής.

Πελαγία Κυριαζή Χρονικό Ανταποκρίσεις

Η ατομική έκθεση της Πελαγίας Κυριαζή με τίτλο "Χρονικό Ανταποκρίσεις" προσεγγίζει το ιστορικό γίγνεσθαι του 1922 με μία σειρά ομαδικών πορτρέτων στρατιωτών που τοποθετούνται χρονικά σε δύο γεγονότα: Στην παρέλαση της 2ας Μαΐου 1919 στη Σμύρνη, και στον χορό των στρατιωτών την 25η Μαρτίου σε κάποιο οροπέδιο της Μικράς Ασίας.

H ζωγράφος εστιάζει στο θέμα του συλλογικού βιώματος, της ομαδικής συμμετοχής σε μια κατάσταση στην οποία το ατομικό στοιχείο δύσκολα διακρίνεται. Η εικαστική σκέψη αναπαράγει αβίαστα την ψυχολογική δυναμική της μάζας στη συλλογική δράση που  έχει πολλές στιγμές και περικλείει τις αντιδράσεις ανθρώπων ομοιόμορφα ντυμένων με στολές. Η Πελαγία Κυριαζή επισκέφθηκε τη συλλογή του Πολεμικού Μουσείου και, ερευνώντας τα αρχεία και τις επετειακές εκδηλώσεις για το 1922, άρχισε μια νέα ανάγνωση για το θέμα και τους κοινούς κώδικες της ζωγραφικής.

Μελέτησε τη δουλειά του Γιώργου Προκοπίου και της Θάλειας Φλωρά - Καραβία με την επιθυμία να μάθει πώς λειτούργησε για αυτούς η επί τόπου εμπλοκή τους με τους στρατιώτες και τις καθημερινές καταστάσεις μάχης, ηρωισμού και τραύματος. Πώς βίωσαν εκείνοι ως καλλιτέχνες τον χρόνο που σταμάτησε τον Αύγουστο του 1922; 

Όπως λέει η ζωγράφος: "Το Χρονικό 1922, από μια ολοκληρωμένη ιστορική οντότητα, μεταπλάθεται σε μια δυναμική στο παρόν. Πλησιάζω τους καλλιτέχνες που ζήσανε στο μέτωπο της Μικράς Ασίας, την Θάλεια Φλωρά - Καραβία και τον Γιώργο Προκοπίου, και αρχίζω τη δική μου ανταπόκριση μαζί τους μέσα από την ζωγραφική εμπειρία. Οι ανταποκρίσεις ξυπνούν, αγγίζουν διαφορετικά σημεία της Ιστορίας  κάθε φορά, θυμίζουν την περιπέτεια, γίνονται φωνή...  άνθρωποι  που φωνάζουν  σε μια επανασύνδεση με το σήμερα. Και μέσα στην καρδιά φωλιάζει η απώλεια, η συλλογική απώλεια και η ατομική. Μελέτησα την οδύνη της απώλειας, που φορά το πρόσωπο της στολής, το πρόσωπο της θεραπεύτριας".

Στο έντυπο που συνοδεύει την έκθεση περιέχεται ένα κείμενο - απόσπασμα από το τελευταίο βιβλίο του ιστορικού Τάσου Σακελλαρόπουλου. Το έντυπο της έκθεσης  είναι χορηγία του Ίδρύματος Hellenic Diaspora.  

Εγκαίνια: 10/1 (4-9 μ.μ.)

Info: Πολεμικό Μουσείο | 7-22/1 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος: €6, €3

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πολεμικό Μουσείο

Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Κρατήρας": Μια νέα ποιητική συλλογή παρουσιάζεται στο Επί Λέξει

Το βιβλιοπωλείο θα φιλοξενήσει την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Θανάση Χατζόπουλου, ο οποίος θα συζητήσει με τους Ευριπίδη Γαραντούδη και Παντελή Μπουκάλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

"Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος": Παρουσίαση του βιβλίου στο καφέ των εκδόσεων Εύμαρος

Οι εκδόσεις Εύμαρος και οι εκδόσεις Τόπος προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη, που θα γίνει παρουσία της Μάγδας Φύσσα.

Μόλις "έπεσε" η "Ύπουλη νύχτα" του Αντώνη Ζαΐρη

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ενύπνιο η νέα ποιητική συλλογή που είναι ντυμένη με λέξεις που πιθανόν να χάνονται με το φως της μέρας.

Το Hunny Bunny υποδέχεται το "Εκεί που σκάει το Ρήμα"

Το μπαρ θα φιλοξενήσει την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Μιχάλη Τσιανίκα.

"Στην πόρτα": Αυτό είναι το νέο βιβλίο των εκδόσεων Ποταμός

Κυκλοφόρησε μόλις από τον εκδοτικό οίκο η νουβέλα του Κώστα Μίντζηρα.

ΑI Translation Slam: Τεχνητή νοημοσύνη Vs μεταφραστές στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Το Ινστιτούτο προσκαλεί το κοινό σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό λογοτεχνικής μετάφρασης. Είσοδος ελεύθερη.

Από τη χουντική βαρβαρότητα στην αδέσμευτη σκέψη: Νέα έκθεση στο Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ

Το αφιέρωμα συνδιοργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Αρχείο της ΕΡΤ.