"I wake up fresh and rested most mornings": Τα εξωπραγματικά έργα του Ivan Seal

Ο καλλιτέχνης δημιουργεί κρυσταλλικές φόρμες και μορφές εμπνευσμένες από το παιχνίδι Dungeons and Dragons.

Ivan Seal I wake up fresh and rested most mornings

Ο Ivan Seal (γεν. 1973), ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, Γερμανία. Δημιουργεί απόκοσμες νεκρές φύσεις που απεικονίζουν ρεαλιστές παραστάσεις πραγματικών αντικειμένων. Θολώνει τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας, εικονογραφώντας αφηρημένα και παραμορφωμένα σχήματα που πηγάζουν από την φαντασία του.

Οι τεράστιες κρυσταλλικές φόρμες του, δημιουργούνται ξύνοντας και εφαρμόζοντας υγρή λαδομπογιά με μαχαίρια και αυτοσχέδιες ξύστρες στην επιφάνεια του καμβά. Οι κυκλικές αυτές μορφές τοποθετούνται σε φόντο φτιαγμένο από εναλλασσόμενες αποχρώσεις με στόχο να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση κρυστάλλων, ματιών και πυλών. Στη συνέχεια οι ίδιες μεταμορφώνονται σε σημεία εισόδου και εξόδου που λειτουργούν σαν πύλες μεταξύ δύο κόσμων. Οι πίνακες κοιτάνε προς τα μέσα και προς τα έξω, παρατηρώντας αυτό που βρίσκεται μπροστά τους ενώ παράλληλα αποτελούν και το αντικείμενο θέασης. Ο Seal, εμπνευσμένος από αυτή τη διπλή διάδραση, παρουσιάζει μια συλλογή από παλαιότερα έργα σε συνδυασμό με νέα. Ηλεκτρονικά προγράμματα δημιουργίας λέξεων χρησιμοποιήθηκαν για να πλάσουν τους τίτλους των έργων, αντλώντας έμπνευση από τη φαρμακευτική ορολογία.

Πολεμιστές, τέρατα και πνευματικά όντα περιφέρονται ή φρουρούν στα κενά μεταξύ των κρυστάλλων ενώ στέκονται ακίνητα, ανίκανα να κινηθούν λόγω της τεχνικής impasto που πλημμυρίζει τα σώματά τους. Τα πλάσματα στην έκθεση "I wake up fresh and rested most mornings" είναι εμπνευσμένα από χαρακτήρες του παιχνιδιού ρόλων, Dungeons and Dragons. Μικροσκοπικά μοντέλα, περίτεχνα ζωγραφισμένα, χρησιμοποιούνται ως οπτικές αναπαραστάσεις των ρόλων που λαμβάνει κάθε παίκτης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Οι πίνακες του Ivan Seal μπορούν να θεωρηθούν ως στοιχεία ενός ευρύτερου, συνεχιζόμενου αρχείου. Αυτό το αρχείο χρησιμεύει ως καταγραφή του περιπλανώμενου νου ενός ατόμου μέσω της συλλογής αντικειμένων από τη μνήμη. Ο Seal χρησιμοποιεί τη δημιουργικότητα και την ανάμνηση για να κατασκευάσει πίνακες που είναι ταυτόχρονα τρισδιάστατοι και μονοδιάστατοι, ρεαλιστικοί αλλά και εξωπραγματικοί.

Εγκαίνια: 17/12 (6-9 μ.μ.)

Info: Allouche Benias | 17/12/22-17/1/23 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Allouche Benias Gallery

Κανάρη 1, Σύνταγμα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.