"Remedy": Πώς θεραπευόμαστε, πώς παραμένουμε δυνατοί, πώς γινόμαστε ανθεκτικοί;

Μιλήσαμε με την επιμελήτρια Νία Hefe Φιλιογιάννη, για την ομαδική έκθεση “Remedy” που έρχεται στο TAF.

Remedy


"Με τον τίτλο Remedy, ή αλλιώς Ίαση, το Cream Athens επιστρέφει στην γενέτειρα του, την Αθήνα να παρουσιάσει τη νέα δουλειά 28 Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, στον χώρο του TAF στην καρδιά της Αθήνας, το Μοναστηράκι. Οι καλλιτέχνες μέσα από τα έργα τους θέτουν ερωτήματα για την ποικιλομορφία της ψυχοσύνθεσης της ανθρώπινης φύσης και την έννοια της θεραπείας μέσα από αντιλήψεις, κοινωνικές και όχι μόνο πεποιθήσεις, παραδόσεις και βιώματα" μας λέει η Νία Hefe Φιλιογιάννη, ιδρύτρια του non-profit Cream Athens και επιμελήτρια της έκθεσης, που ανοίγει στις 22 Δεκεμβρίου και για έναν ολόκληρο μήνα θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε έργα νέων καλλιτεχνών και να συνομιλήσουμε μαζί τους, μαζί με workshops, performances και άλλα events.

Ανάμεσα στις εργασίες και την προετοιμασία για το opening της έκθεσης, η Νία Hefe Φιλιογιάννη μίλησε στο Αθηνόραμα.

Νία Hefe Φιλιογιάννη
Νία Hefe Φιλιογιάννη Ι Cream Athens

Ποιος είναι ο δικός σου ρόλος στην έκθεση και πώς συνέλαβες την ιδέα;
Ως καλλιτεχνική διευθύντρια, είμαι υπεύθυνη εκτός των άλλων και για το ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Cream Athens. Σε όλες τις εκθέσεις που αναλαμβάνω, ο ρόλος μου περιέχει όλη την στρατηγική και τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθηθούν για την επιτυχία των εκδηλώσεων αυτών, από την επιλογή καλλιτεχνών, συνεργατών και χώρου, την επιμέλεια και το πρόγραμμα παράλληλων δράσεων, την γραφιστική δημιουργία, την στρατηγική επικοινωνιών, την σύσταση ομάδας και πολλά άλλα.

Η ιδέα της ίασης πυροδοτήθηκε μέσα από μια κοινωνική έρευνα γύρω από το τι απασχόλησε  περισσότερο τον πλανήτη μεταξύ 2021-2022. Σύμφωνα με το Google, οι περισσότερες αναζητήσεις καταγράφηκαν γύρω από το πως θεραπεύεται κάτι, είτε ψυχικό είτε σωματικό, ανάλογα με τις ανησυχίες και τα "συμπτώματα" του κάθε χρήστη. Το Remedy έρχεται να κλείσει το 2022, μια αρκετά δύσκολη χρονιά για την ανθρωπότητα, και να καλωσορίσει το 2023 ως μια ευκαιρία ψυχικής αναγέννησης.

Χριστίνα Παπαϊωάννου
Χριστίνα Παπαϊωάννου

Η ιδέα της ίασης μπορεί να γίνει αντιληπτή ως κάτι που μπορεί να ανακουφίσει από έναν πόνο ή να θεραπεύσει μια πάθηση, ένας τρόπος να διορθωθεί ή να λυθεί ένα πρόβλημα, μια αισιόδοξη δήλωση που μπορεί να ανατρέψει αρνητικές σκέψεις. Ίαση μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και το όταν κάποιος λέει πως λυπάται για μια διαφωνία, είναι μια θεραπευτική διαδικασία που φέρνει τα πάντα στο φως και κλείνει ένα κεφάλαιο με διδάγματα και μια νέα μέρα μπροστά μας.

Ο στόχος της θεματολογίας σε απόλυτη ένωση με τις αξίες του Cream Athens, είναι εδώ να μας υπενθυμίσει το ποσό χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, όχι μόνο για στήριξη άλλα για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που απαιτούν την συλλογική μας δράση για να λυθούν. Με νέα έργα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, το Remedy ελπίζει να εμβαθύνει στην ικανότητα ή την αναγκαιότητα μιας συνεχούς προσπάθειας να έρθουμε πιο κοντά στην φύση μας.

Theo Bargiotas
Theo Bargiotas

Πες μας κάποια πράγματα για το Cream Athens και ποιος είναι ο σκοπός του;
Το Cream Athens ενθαρρύνει την υποστήριξη καλλιτεχνών με κάθε δυνατό τρόπο, όχι μόνο γιορτάζει την αναδυόμενη τέχνη, αλλά λειτουργεί και ως κολεκτίβα που ενώνει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης. Ιδρύθηκε το 2017 με μόνιμη βάση το Λονδίνο και στόχο την υποστήριξη και καθοδήγηση καλλιτεχνών μέσω εξατομικευμένων υπηρεσιών, την διοργάνωση εκθέσεων, εκδηλώσεων και σεμιναρίων σε όλο τον κόσμο.

Το 2017, το Cream Athens ολοκλήρωσε 12 καλλιτεχνικές συναντήσεις στο κεντρικό Λονδίνο, όπου συγκεντρώθηκαν μέλη του καλλιτεχνικού χώρου από όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα δίκτυο ανταλλαγής ιδεών. Αυτή η φυσική ανάπτυξη άνοιξε το δρόμο για την επιτυχημένη πρώτη εμφάνιση τον Ιούνιο του 2018 στο κεντρικό Λονδίνο, με την έκθεση "The Neoprotofeminist” σε συνεργασία με τους Creative Debuts. Η έκθεση αυτή ανέδειξε 15 καλλιτέχνες και 4 περιοδικά με παράλληλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Από τότε κινούμαστε στον καλλιτεχνικό χώρο με εκθέσεις και εκδηλώσεις, σεμινάρια και καθοδηγητικές συνεδρίες σε καλλιτέχνες από όλα τα μέρη του κόσμου.

The Neoprotofeminist
Από την έκθεση The Neoprotofeminist στο Λονδίνο

Πιστεύεις ότι η εποχή μετά την πανδημία, μας έχει αφήσει τραύματα και έχει έρθει η ώρα για τη θεραπεία, ίσως και αναθεώρηση των πραγμάτων;
Σε μια περίοδο όπου ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις ερχόμενες από πολλά μέτωπα, ενώ η καταστροφική πανδημία μοιάζει πια παρελθόν, βλέπουμε μια παγκόσμια προσπάθεια εύρεσης λύσεων και θεραπειών και μια εξερεύνηση για το πως μπορούμε να προχωρήσουμε, να αντέξουμε και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, επιστρέφοντας ακόμη πιο δυνατοί.  

Το θετικό είναι πως ζούμε σε μια εποχή αποδοχής πολλών πραγμάτων που πιο παλιά θεωρούνταν taboo. Όσο περνάνε τα χρόνια, η ιδέα του "τραύματος" απενοχοποιείται και έτσι ανοίγουν περισσότερες δίοδοι για ίαση. Θέλει δύναμη και τόλμη να αποδεχτεί κανείς τα "τραύματά" του, να ψάξει "θεραπεία", να κάνει το επόμενο βήμα, να ακολουθήσει την καρδιά του, να βάλει προτεραιότητα τον εαυτό του και όχι τον περίγυρο του.

Holly Kay Silius
Holly Kay Silius

Πώς επιλέξατε τους καλλιτέχνες για την έκθεση και τι ψάχνετε σε αυτούς;
Η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς καλλιτέχνες αλλά δυστυχώς λίγες ευκαιρίες εξέλιξης, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά τα άτομα να μην παίρνουν την επιβράβευση που τους αξίζει. Πιθανότατα, αν κάποιοι από αυτούς ζούσαν στο εξωτερικό, να ήταν πολύ γνωστά ονόματα τώρα που μιλάμε. Αυτή την χρονιά είχαμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό συμμετοχών και είμαστε πολύ χαρούμενοι να δουλεύουμε με τους 28 καλλιτέχνες από την Ελλάδα, Αμερική, Νότια Αφρική, Ινδία, και Γερμανία που επιλέχθηκαν από την κριτική μας επιτροπή.

Αυτό που κοιτάμε όταν εκπροσωπούμε έναν καλλιτέχνη είναι πρώτον το πάθος του για την δουλειά του και δεύτερον το ήθος και η προσωπικότητα του. Μας ενδιαφέρει να δημιουργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού, και οι αξίες των ανθρώπων που συνεργαζόμαστε να έχουν κοινά σημεία με τις δίκες μας.

Miriam Steinmacher
Miriam Steinmacher

Τι άλλο να περιμένουμε από το Cream Athens στο προσεχές μέλλον;
Το Cream Athens μεγαλώνει και εξελίσσεται μέσα από τις δουλειές και τον κόσμο που αναλαμβάνει. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε επικεντρωθεί αρκετά στο να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε ανερχόμενους αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Θέλουμε να προσφέρουμε και να εξυπηρετούμε τις ανάγκες του παρέχοντας πόρους που στην Ελλάδα εκλείπουν, μέσω εξατομικευμένων σεμιναρίων.

Αναλαμβάνουμε όλη την online προβολή των καλλιτεχνών, την οργάνωση και επιμέλεια ατομικών εκθέσεων, και προσφέρουμε καθοδηγητικά σεμινάρια με θέμα την εικαστική τους εξέλιξη, την διαδικτυακή τους παρουσία  και την κοινωνικοποίηση τους στον κόσμο της τέχνης. Επίσης, ετοιμάζουμε μία νέα έκθεση για τον Μάιο του 2023…


22.12.2022 - 22.01.2023 | TAF – The Art Foundation

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος": Παρουσίαση του βιβλίου στο καφέ των εκδόσεων Εύμαρος

Οι εκδόσεις Εύμαρος και οι εκδόσεις Τόπος προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη, που θα γίνει παρουσία της Μάγδας Φύσσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Μόλις "έπεσε" η "Ύπουλη νύχτα" του Αντώνη Ζαΐρη

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ενύπνιο η νέα ποιητική συλλογή που είναι ντυμένη με λέξεις που πιθανόν να χάνονται με το φως της μέρας.

Το Hunny Bunny υποδέχεται το "Εκεί που σκάει το Ρήμα"

Το μπαρ θα φιλοξενήσει την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Μιχάλη Τσιανίκα.

"Στην πόρτα": Αυτό είναι το νέο βιβλίο των εκδόσεων Ποταμός

Κυκλοφόρησε μόλις από τον εκδοτικό οίκο η νουβέλα του Κώστα Μίντζηρα.

ΑI Translation Slam: Τεχνητή νοημοσύνη Vs μεταφραστές στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Το Ινστιτούτο προσκαλεί το κοινό σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό λογοτεχνικής μετάφρασης. Είσοδος ελεύθερη.

Από τη χουντική βαρβαρότητα στην αδέσμευτη σκέψη: Νέα έκθεση στο Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ

Το αφιέρωμα συνδιοργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Αρχείο της ΕΡΤ.

ΕΜΣΤ & Εθνική Πινακοθήκη τιμούν την ιστορική γκαλερίστα και ιδρύτρια του Πανελλήνιου Συλλόγου Αιθουσών Τέχνης, Τζούλια Δημακοπούλου

Το αφιέρωμα είναι η πρώτη κοινή δράση μεταξύ των δύο μουσείων στο πλαίσιο του δημοσίου προγράμματός τους.