"Με Σφραγίδα το χρώμα": Η έκθεση της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου στον Χώρο Τέχνης "Εκτός"

Οι εικόνες της Ξαναλάτου προσεγγίζουν την αφαίρεση, όπου τα απλά σχήματα και τα σύνθετα χρώματα γίνονται στιγμιότυπο της χάρης και της κίνησης.

Με Σφραγίδα το χρώμα

Η έκθεση "Με Σφραγίδα το χρώμα" της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου περιλαμβάνει τριάντα τέσσερα έργα μικρών διαστάσεων φιλοτεχνημένα μετά το 1995. Αυτό που αρχικά θα ήταν μια απλή συμμετοχή σε μια έκθεση, έγινε πρόκληση και πείσμα: η αλλαγή μεγέθους δεν επιφέρει απλά μια σμίκρυνση του θέματος αλλά μια άλλη προσέγγιση. Η χρήση της αγαπημένης της τεχνικής -χειροποίητη μεταξοτυπία- σε αυτό το μέγεθος, την "ανάγκασε" να είναι ακόμα πιο λιτή στην έκφρασή της. Έτσι, το ενδεικτικό σχήμα ενός λουλουδιού ή μιας πεταλούδας γίνεται αφορμή για μια χρωματική συγκίνηση. Όταν αναπαριστά το αγαπημένο της θέμα, τα ιστιοπλοϊκά, οι εικόνες της Ίριδας Ξαναλάτου προσεγγίζουν την αφαίρεση, όπου τα απλά σχήματα και τα σύνθετα χρώματα γίνονται στιγμιότυπο της χάρης και της κίνησης. 

Με Σφραγίδα το χρώμα

Η Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου έχει πραγματοποιήσει 30 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 200 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Απέσπασε πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων το Grand Prize 2011 του Guanlan International Print Biennial, ενώ τo 2014 επιλέχθηκε ως μια από τους 6 καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα, με αφορμή την προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην έκθεση της Κομισιόν στο Λουξεμβούργο. Το 2018 παρουσίασε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη. Έργα της παρουσιάζονται σε μουσεία και συλλογές σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης από τα ενεργά μέλη της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο ΕΚΤόΣ, στις 12:00, παρουσία της καλλιτέχνιδας. 

Info: Εκτός Χώρος Τέχνης | 30/11/22-7/1/23 | Ώρες Λειτουργίας: Τετ., Παρ.: 6-9 μ.μ., Σάβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.