Τα "σκουπίδια" που έχουμε κληρονομήσει ανά τα χρόνια: Μια συζήτηση στο ΕΜΣΤ

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού πρότζεκτ «Απόβλητα/Κληρονομιά. Μια δημόσια πραγμάτευση του απωθημένου».

Jennifer Nelson. Απόβλητα (Κληρονομιά). Μια δημόσια πραγμάτευση του απωθημένου, 2022 © Δημήτρης Τζαμτζής

To Eθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) διοργανώνει μια συζήτηση με θέμα την κληρονομιά των σκουπιδιών και τα σκουπίδια ως κληρονομιά. Ποια είναι τα σκουπίδια που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν; Ποια είναι τα σκουπίδια που κληροδοτούμε σε όσους έρχονται μετά από μας; Ποια είναι η οικονομία που παράγει τα σκουπίδια μας; Τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε την υπερπληθώρα σκουπιδιών που απειλεί τις θάλασσες, την υγεία μας και τη βιωσιμότητα των ειδών του πλανήτη; Στη συζήτηση συμμετέχουν η αρχαιολόγος Ευριδίκη Κεφαλίδου, επίκουρη καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ και η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια έρευνας του ινστιτούτου "Αρχιπέλαγος". Συντονίζει η Άννα Μυκονιάτη, επιμελήτρια του ΕΜΣΤ.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού πρότζεκτ "Απόβλητα/Κληρονομιά. Μια δημόσια πραγμάτευση του απωθημένου" της καλλιτέχνιδος Jennifer Nelson  που παρουσιάζεται στο ΕΜΣΤ από τις 17/6 και θα ολοκληρωθεί στις 20/11. Για ένα χρόνο η Jennifer Nelson συνέλεγε τις συσκευασίες και τα υλικά απόβλητα της οικογένειάς της. Από τον περασμένο Μάιο, η Nelson δουλεύει στον χώρο του ΕΜΣΤ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Artist At Work και επεξεργάζεται τα υλικά απορρίμματα που παρήγαγε η οικογένεια της κατά την διάρκεια ενός έτους, με σκοπό να δημιουργήσει με αυτά γλυπτικές μορφές που να μπορεί να τις φοράει στο σώμα της και να τις κουβαλά μαζί της. Η διαδικασία αυτή συνιστά μια μορφή λογοδοσίας - επωμίζεται κανείς κυριολεκτικά το βάρος των συνεπειών του τρόπου ζωής του.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν με σειρά προτεραιότητας μισή ώρα πριν την εκδήλωση. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά, η ομιλία της Jennifer Nelson θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Jennifer Nelson. Απόβλητα (Κληρονομιά). Μια δημόσια πραγμάτευση του απωθημένου, 2022 (πρότζεκτ εν εξελίξει) Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας Φωτογραφίες: Δημήτρης Τζαμτζής

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Απόβλητα (Κληρονομιά)

  • Γλυπτική

Στο Project Room 2 του δεύτερου ορόφου του ΕΜΣΤ, η Jennifer Nelson έχει τοποθετήσει τα απορρίμματα της οικογένειάς της, που συνέλεξε καθόλη τη διάρκεια του '21. Τα "Απόβλητα (Κληρονομιά)" είναι ένα πρότζεκτ εν εξελίξει που πραγματοποιείται μέσα στο μουσείο: η καλλιτέχνιδα θα βρίσκεται μέσα στο εργαστήριο τις ώρες λειτουργίας του μουσείου και θα επεξεργάζεται γλυπτικά τα υλικά μπροστά στο κοινό. Οι συνθέσεις σταδιακά θα δημιουργήσουν ένα είδος "ρούχου" το οποίο η Nelson σκοπεύει να φορέσει και να παρουσιάσει σε μια περφόρμανς, κουβαλώντας το "βάρος" που φέρουμε όχι μόνο ως κοινωνία του καταναλωτισμού αλλά και ως υπαίτιοι της σημερινής οικολογικής κρίσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Το ποδόσφαιρο που αγαπήσαμε" έγινε βιβλίο

"Στα τρία κόρνερ, πέναλτι" είναι ο υπότιτλος του βιβλίου του Γιάννη Αλεξίου και μάλλον οι μυημένοι θα τον αισθανθούν λίγο παραπάνω.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/11/2024

"Μην ξεχνάς να με θυμάσαι": Ένα νέο βιβλίο ξένης λογοτεχνίας από τις εκδόσεις Διόπτρα

Διαβάστε εντός την περίληψη του καινούργιου τίτλου που έρχεται σύντομα από τον εκδοτικό οίκο.

Ξενάγηση στις εικαστικές "Μετατοπίσεις" του Παναγιώτη Σιάγκρη

Ο επιμελητής της έκθεσης Δημήτρης Τρίκας μάς συστήνει τα έργα του καλλιτέχνη.

"Η σιωπή": Το ανατρεπτικό θρίλερ της Yrsa Sigurdardottir θα σε κρατήσει ξάγρυπνο

Πρόκειται για το έκτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς Χούλνταρ και Φρέιγια.

Ένα σαββατοκύριακο γεμάτο τέχνη στα Τίρανα

Το Tirana Art Weekend διοργανώνεται από το Albanian Visual Arts Network.

Το Μουσείο Τέχνης στο Τολέδο του Οχάιο αγοράζει NFT με κρυπτονόμισμα

Πρόκειται για το πέμπτο ψηφιακό έργο που προστίθεται στη συλλογή του μουσείου.

"Στα χρόνια του Χρήστου Λαμπράκη" μεταφερόμαστε στην Αγία Βαρβάρα

Στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Ελευθερίας Κόλλια για την ιστορία του μεγάλου δημοσιογραφικού συγκροτήματος ΔΟΛ.