"Οι τέχνες του πολέμου": Διαδραστικό σεμινάριο στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Οι Σταυρούλα Οικονόμου, Δημήτρης Αλεξάνδρου και Νίκος Παπαδημητρίου θα ξεναγήσουν το κοινό στις συλλογές αρχαίας τέχνης του μουσείου.

951 853 copy.jpg

UPDATE: λόγω ασθένειας ενός εκ των συντελεστών, το σεμινάριο αναβάλλεται για το Σάββατο 12 & Κυριακή 13 Νοεμβρίου.

Όσες/όσοι επιθυμούν να κάνουν κράτηση ή αλλαγή, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το μουσείο στα τηλέφωνα 210 33 19 300 και 210 32 12 313.

Γιατί ο πόλεμος ήταν τόσο δημοφιλές θέμα στην αρχαία ελληνική τέχνη; Ποιες πτυχές του πολέμου εικονίζονται πάνω σε αγγεία και ανάγλυφα και ποιες αποσιωπούνται; Τι μαθαίνουμε για την εξάρτυση των πολεμιστών και την τακτική των μαχών σε κάθε περίοδο; Πως κατασκευάζονταν τα αρχαία όπλα; Με ποιους τρόπους εκφραζόταν η οδύνη για τις πολεμικές απώλειες στις διάφορες μορφές τέχνης;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα διερευνηθούν και θα συζητηθούν με το κοινό στο σεμινάριο που διοργανώνει το Μουσείο Κανελλοπούλου, το οποίο περιλαμβάνει ξενάγηση στις συλλογές αρχαίας τέχνης του μουσείου και διαδραστικό εργαστήριο.

Η προσκεκλημένη αρχαιολόγος, Σταυρούλα Οικονόμου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και ο Νίκος Παπαδημητρίου, διευθυντής του Μουσείου Κανελλοπούλου, θα ξεναγήσουν το κοινό στις συλλογές αρχαίας τέχνης του μουσείου. Εστιάζοντας σε όπλα διαφόρων περιόδων και σε αναπαραστάσεις μαχών, θα επιχειρήσουν μια ανατομία του πολέμου από την προϊστορία έως τους κλασικούς χρόνους, φωτίζοντας θέματα όπως η εξάρτυση των πολεμιστών, η προετοιμασία και η αναχώρηση για τον πόλεμο, η οργάνωση του στρατεύματος, η βία της μάχης και οι ανθρώπινες απώλειες. 

τπ.jpg

Ο μεταλλοτέχνης-ερευνητής Δημήτρης Αλεξάνδρου θα παρουσιάσει στο κοινό μεθόδους κατασκευής αρχαίων όπλων, όπως τις γνωρίζουμε μέσα από την μελέτη των ίδιων των αντικειμένων και την πειραματική αρχαιολογία. Στη συνέχεια θα δείξει πώς χρησιμοποιούνταν τα διάφορα εξαρτήματα του αρχαίου οπλισμού και θα εξηγήσει πώς αναπτύχθηκε η τεχνολογία κατασκευής αμυντικού οπλισμού με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία του σώματος.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Θεωρίας 12 & Πανός, Πλάκα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.