Ο Thomas Hirschhorn σε μια ενδιαφέρουσα ομιλία περί τέχνης με αφορμή την έκθεση "Dream On"

Ο Ελβετός καλλιτέχνης Thomas Hirschhorn έρχεται για μια ομιλία στα πλαίσια της έκθεσης «Dream On» και συζητά με τον ιστορικό τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά

Portrait_Thomas Hirschhorn.jpg © Enrique Munoz Garcia

Ο καλλιτέχνης Thomas Hirschhorn, που έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές διεθνείς εκθέσεις, θα μιλήσει για το έργο του σε μια ομιλία που διοργανώνει το NEON την Πέμπτη 3/11, και ειδικά την εγκατάσταση "Cavemanman" που παρουσιάζεται στο χώρο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου, στο πλαίσιο της έκθεσης "Dream On".

Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας, ο Hirschhorn έχει δημιουργήσει περισσότερα από εβδομήντα έργα σε δημόσιους χώρους, ενώ έχει αφιερώσει έργα του σε φιλοσόφους, συγγραφείς και καλλιτέχνες που αγαπά, με τη μορφή μεγάλων έργων γλυπτικής, όπως βωμούς, περίπτερα, μνημεία, χάρτες και κολάζ.

Το "Cavemanman" είναι ένα εμβυθιστικό περιβάλλον, μια δαιδαλώδης "σπηλιά" κατασκευασμένη σε φυσικό μέγεθος από υλικά όπως ξύλο, χαρτόνι και μονωτική ταινία. Μέσα στο εικαστικό περιβάλλον που έχει στηθεί, διαμορφώνεται ένας κόσμος που αναπαριστά τον συλλογικό νου και αποτελείται από βιβλία, πόστερ, βίντεο, ράφια, αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών και κούκλες βιτρίνας.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παλαιοκρασσά, επιμελητή της έκθεσης Dream On, "Λίγα μπορούν να ειπωθούν για αυτό το magnum opus, στην πραγματικότητα ίσως δεν υπάρχουν λόγια μπροστά στο σοκ και το δέος που προκαλεί αυτή η υπέρμετρα φιλόδοξη εγκατάσταση, αυτό το απόλυτο όνειρο".

IMG_5229.jpg

Ο Hirschhorn αναφέρει για το έργο του: "Αισθάνομαι ότι ως καλλιτέχνης πρέπει να κάνω πάρα πολλά. Πρέπει να κάνω τα πάντα. Πάντα το έργο μου αφορά ολόκληρο τον κόσμο. Αφορά ολόκληρη τη δυνατότητα, την ολότητα. Και, βεβαίως, είναι επιτηδευμένο και φιλόδοξο, αλλά και κατά κάποιο τρόπο ανόητο να επιθυμώ να κάνω κάτι τέτοιο"

Info: Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής | Πέμπτη 3/11 στις 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Thomas Hirschhorn at the "Robert Walser-Sculpture", Biel/Bienne, 2019 © Enrique Munoz Garcia

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Dream On

  • Εγκαταστάσεις

Το ΝΕΟΝ και η Βουλή των Ελλήνων παρουσιάζουν μία νέα έκθεση στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, το οποίο καλωσορίζει το κοινό για δεύτερη φορά μετά από την αναδιαμόρφωσή του χάρη των παρεμβάσεων του ΝΕΟΝ. Εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας από τη Συλλογή Δ. Δασκαλοπούλου, οι οποίες θα κοσμήσουν 4 διεθνή μουσεία (ΕΜΣΤ, TATE, και από κοινού στα Guggenheim και MCA Chicago) δημιουργούν ένα πρωτοποριακό πλέγμα συνεργειών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.