"Panicle Paintings": Οι μύθοι της Αρχαίας Μεσοποταμίας εκκινούν ένα συμβολικό ταξίδι για τη Navine G. Dossos

Η καλλιτέχνις επιστρέφει στην εικαστική σκηνή με ένα νέο πρότζεκτ στο Alkinois.

Panicle Paintings Navine G. Dossos

Το "Panicle Paintings" [Πίνακες Ανθηλών] είναι το πρώτο studio project της Navine G. Dossos µετά την πανδηµία. Δεκαπέντε συµβολικοί πίνακες µε φοίνικες και χουρµάδες είναι εµπνευσµένοι από τις αρχαίες κυλινδρικές σφραγίδες των Σουµερίων: σκαλιστά, κεραµικά σύµβολα που χρησιµοποιούνταν για την πιστοποίηση γνησιότητας εγγράφων που συχνά ενσωµάτωναν εικόνες από τη φύση. Το project ξεκίνησε µε µια συζήτηση για τα δέντρα και τη σχέση τους µε τη γονιµότητα στην αρχαία Μεσοποταµία, ένα θέµα κοινού ενδιαφέροντος µεταξύ της καλλιτέχνιδας και ενός συλλέκτη και συνεργάτη της. 

Η σειρά ξεκίνησε ως ένα οικογενειακό πορτρέτο, µε αλληγορικούς πίνακες της Navine, του συντρόφου της και του παιδιού τους. Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ένα µεγαλύτερο σύνολο έργων που περιλαµβάνει τους δεκαπέντε πίνακες που εκτίθενται σε αυτήν την έκθεση. Τα µεµονωµένα έργα οµαδοποιούνται σε τρίπτυχα, δηµιουργώντας ένα συνεχές έργο που µοιάζει µε ζωφόρο, όπως ακριβώς θα ξετυλίγονταν οι αρχαίες κυλινδρικές σφραγίδες πάνω σε λωρίδες πηλού. 

Η Navine δηµιούργησε µια πρόσθετη τοιχογραφία in situ: αυτή η συνδεόµενη µε το χώρο ζωγραφική ζωφόρος σχετίζεται µε τη γοητεία που ασκεί στην καλλιτέχνιδα η ανακατασκευή της Πύλης της Ιστάρ, που ανασκάφηκε από αρχαιολόγους στο Ιράκ στις αρχές του εικοστού αιώνα και εκτίθεται επί του παρόντος (υπό σκληρά αµφισβητούµενες συνθήκες) στο Μουσείο Περγάµου στο Βερολίνο. 

Ο σχεδιασµός και η εισαγωγή των δέντρων στις κυλινδρικές σφραγίδες είναι µια συγχώνευση αρχετύπων: Οι φοίνικες και οι χουρµάδες τους, ή τα τσαµπιά ή τα φρούτα τους, είναι συνδεδεµένα µε τη θεά Ιστάρ/Ινάννα, που αντιπροσωπεύει την επιθυµία και τη γονιµότητα. Ο κέδρος αντιπροσωπεύει την αρρενωπότητα και συχνά σχηµατίζεται ως βέλος. Και µια κρίσιµη υβριδική τυπολογία, µε συγχωνευµένα αρσενικά και θηλυκά χαρακτηριστικά, αποδίδεται σε ένα ενιαίο δέντρο. 

Αυτά τα ζωγραφισµένα δέντρα αποτελούν πρωτίστως και κυρίως πορτρέτα γυναικών, που είναι δηµιουργικές εργαζόµενες και φίλες της καλλιτέχνιδας και οι οποίες, όπως εκείνη, βίωσαν την εγκυμοσύνη και έγιναν γονείς κατά τη διάρκεια της πανδηµίας. Κάθε δέντρο αναδύθηκε από τις σφραγίδες µέσα σε προκαταρκτικά σχέδια, και στη συνέχεια ανέπτυξε τη δική του προσωπικότητα σε σχέση µε το υποκείµενό του. Σε κάθε πορτρέτο, σύµβολα και λογότυπα από την καθηµερινή ζωή αναδεικνύουν διαφορετικές πτυχές των σχέσεών τους και των συνθηκών επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της αποµόνωσης. 

Αυτό το σύνολο έργων σηµατοδοτεί ένα προσωπικό ταξίδι για τη Dossos, στο οποίο εξερευνά τον τοκετό, τις αποµακρυσµένες και διαµεσολαβούµενες σχέσεις, τη γονιµότητα και την κατάθλιψη, µε οπτικό υπόβαθρο και σηµείο αναφοράς την Αρχαία Μεσοποταµία, τα πρωτόκολλα και τις µυθολογίες της. 

Εγκαίνια: 21/10 (7 μ.μ. μέχρι αργά)

Info: Alkinois | 22/10-26/11 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Σαβ.: 5-8 μ.μ. ή κατόπιν ραντεβού | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Alkinois

Αλκινόης 6, Πετράλωνα
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.