Μια ''Καινούργια Πόλη'' κατασκευάζεται στη Γκαλερί Έρση

Η έκθεση προτείνει μια ενοποίηση της ποίησης με τη ζωγραφική, μέσα από το έργο του Δημήτρη Χιωτόπουλου και του Τίτου Πατρίκιου.

Δημήτρης Χιωτόπουλος © Δημήτρης Χιωτόπουλος

Η Γκαλερί Έρση παρουσιάζει την έκθεση ''Η Καινούργια Πόλη'', η οποία περιλαμβάνει τη ζωγραφική του Δημήτρη Χιωτόπουλου και την ποίηση του Τίτου Πατρίκιου και θα είναι διαθέσιμη στο κοινό από τις 3 Νοεμβρίου μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με την Κάλια Αιδίνη, η αδιάσπαστη ενότητα της εκάστοτε ζωγραφιάς, με το αφαιρετικό αφήγημα του ποιητικού λόγου, οδηγούν βήμα βήμα στη σκέψη: μπορεί η ζωγραφική να αναπτύξει μια ερμηνεία της ποίησης ή η ποίηση μια ερμηνεία της ζωγραφικής, αφού κάθε τέχνη είναι αυτούσια και αυθύπαρκτη; "Διεισδύει" η μια τέχνη στην άλλη; Και αν ναι, τότε που εντοπίζονται τα ίχνη αυτής της διείσδυσης;

Δημήτρης Χιωτόπουλος

Δημήτρης Χιωτόπουλος

Την οδό για την απάντηση σε ανάλογα ερωτήματα που χαράσσει ο Σιμωνίδης ο Κείος ήδη περί το 510 π.Χ., σχολιάζει ο Δημήτρης Αγγελάτος στην πραγματεία του Λογοτεχνία και Ζωγραφική (Gutenberg, 2017): "[...] είναι δυνατόν να μετατεθούν από τη μια τέχνη στην άλλη, όχι ασφαλώς αυτά καθ’ εαυτά τα εκφραστικά τους μέσα, αλλά τα αποτελέσματα των θαυμαστών συνδυασμών και των ομολόγων προσληπτικών (αναγνωστικών και οπτικών) επιπτώσεων τους· χάρη σ’ αυτά τα αποτελέσματα, οι λέξεις (: ποίηση) μπορούν να δείχνουν (και να σιωπούν ) χωρίς να πάψουν να είναι λέξεις, όπως και από την πλευρά τους τα χρώματα ή τα σχήματα (: ζωγραφική) μπορούν να αφηγούνται (και να μιλούν) χωρίς να πάψουν να είναι χρώματα και σχήματα".

Εγκαίνια: Πέμπτη 3/11 (7 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Έρση | 3/11 - 3/12 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 11 π.μ. - 2.30 μ.μ. & 5.30-8.30 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γκαλερί Έρση

Κλεομένους 4, Δεξαμενή, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.