"Το χαρακτικό έργο" του Χρόνη Μπότσογλου

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα εκδοθεί κατάλογος σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, αφιερωμένος στο έργο του καλλιτέχνη.

Κεφάλι (αυτοπροσωπογραφία), Χρόνης Μπότσογλου (1997)

To Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιατερλή παρουσιάζει στο κοινό την ατομική έκθεση χαρακτικής με τίτλο "Χρόνης Μπότσογλου: Tο χαρακτικό έργο", στον χώρο τέχνης ETCH INK, από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.

Η έκθεση των χαρακτικών έργων του Χρόνη Μπότσογλου από τη συλλογή του Ιστορικού Αρχείου του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών, παρουσιάζεται λίγους μήνες μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη και φιλοδοξεί να φωτίσει ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι της εικαστικής του δουλειάς, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά το σύνολο της χαρακτικής του δουλειάς. 

Άτιτλο, Χρόνης Μπότσογλου (1989)

Η ενασχόληση του Μπότσογλου με την τέχνη της χαρακτικής εκκινεί περίπου στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και συνδέεται άρρηκτα με την επαφή και τη στενή συνεργασία που ανέπτυξε ο καλλιτέχνης με το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών, των καλλιτεχνών Pino Pandolfini και Δήμητρας Σιατερλή, από το 1981 μέχρι το 2017. Η μεταξύ τους γνωριμία στάθηκε αφορμή για μια γόνιμη συμπόρευση και έναν σημαντικό αριθμό ομαδικών εκθέσεων.

Αυτοπροσωπογραφία (κεφάλι ΙV), Χρόνης Μπότσογλου (2003)

Το 1989 συγκροτήθηκε η Ομάδα του Κέντρου Χαρακτικής σημειώνοντας σημαντική δραστηριότητα με ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Μπότσογλου υπήρξε σταθερό μέλος της ομάδας, με την οποία συνδέθηκαν και πρόβαλλαν επίσης η Τόνια Νικολαΐδη, η Μαρία Ζιάκα, ο Παναγιώτης Γράββαλος, η Ρουμπίνα Σαρελάκου, ο Μιχάλης Αρφαράς, ο Pino Pandolfini και η Δήμητρα Σιατερλή.

Pietà, Χρόνης Μπότσογλου (1990)

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε περίπου 90 χαλκογραφίες που συγκαταλέγονται στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΧΑ. Σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης Βάσια Μαγουλά: "Το χαρακτικό έργο του Μπότσογλου εντάσσεται δικαιωματικά στο πληθωρικό σύνολο της εικαστικής του δουλειάς, συγκροτώντας ένα σώμα έργων που οφείλει να διαβαστεί και να μελετηθεί παράλληλα με το υπόλοιπο καλλιτεχνικό του έργο".

Μητέρα, Χρόνης Μπότσογλου (1985)

Μέσα από τη χαρακτική ο χαράκτης Μπότσογλου καταπιάνεται και εντρυφεί ακόμα περισσότερο στην αυτοπροσωπογραφία, την αναπαράσταση οικείων προσώπων και θεμάτων και το γυμνό σώμα. Συνήθης πρακτική του υπήρξε η διερεύνηση μιας ιδέας μέσα από πολλαπλές σπουδές, εκδοχές ή παραλλαγές, με σκοπό την εμβάθυνση και την κατανόησή του θέματός του. Ακολουθώντας την ταξινόμηση σε ενότητες του συνολικού του έργου, στο σύνολο των χαρακτικών εντοπίζονται θεματικές όπως η Εικόνα του Σώματος (1979-1992), οι Σελίδες Ημερολογίου (1980-1990) και τα Ερωτικά (1986-).

Στην έκθεση προβάλλεται επίσης το μικρό βίντεο του σκηνοθέτη και συνεργάτη του Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών, Νίκου Αναγνωστόπουλου.

Εγκαίνια: 7/10 (7-1 μ.μ.)

Info: Χώρος τέχνης ETCH INK | 7/10-5/11 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ. 5 – 9 μ.μ. & Σαβ. 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.