"The joy of life": Μια ωδή στις απολαύσεις της επίγειας ζωής

Στην ομαδική έκθεση της Ευαγγελίας Θ. Καϊράκη συμμετέχει πλήθος σπουδαίων εικαστικών.

Σπαντιδάκη Ελένη Καλοκαίρι ακρυλικό σε καμβά

Η αίθουσα τέχνης ArteVisione σας προσκαλεί στην ομαδική έκθεση "The joy of life” εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Matisse, σε επιμέλεια της Ιστορικού της Τέχνης, Ευαγγελίας Θ. Καϊράκη

Ηθικό ζητούμενο στο διάγραμμα μεταξύ των δυο ακρογωνιαίων πόλων της ύπαρξης, κατά τον Επίκουρο, η ευτυχία. Μια συγκυριακή κατάσταση ευφορίας και ευφημίας ανάμεσα σε δυο κραυγές, με το πρόθεμα -ευ πάντα να παραπέμπει στην ηδονή της εγκόσμιας ζωής ως τη μόνη αντιστροφή στην αναπόδραστη οδύνη του θανάτου.

Σούλης Βασίλης

Την ευτυχία ως εμπειρικό οικοδόμημα επανεγκαλεί ο Henri Matisse στο "Joy of life" του 1905, εικονογραφώντας τον επικούρειο κόσμο της ύλης, τον πανηδονισμό της ανατέλλουσας avant-guard, χωρίς τη δαμόκλεια σπάθη της αμαρτίας να κραδαίνει στα πρόθυρα της κολάσεως.

Μπακογιαννάκη Δήμητρα

Στη σύνθεση του Ματίς η οπτική πραγματικότητα, ιδωμένη θωπευτικά όπως το έντονο φως της Νότιας Γαλλίας πάνω στα γυμνά σώματα, σχηματοποιείται μέσα από το επιθετικό φωβιστικό χρώμα, με τις ανθρώπινες μορφές, λάγνες και σαγηνευτικές, να απλώνονται στη ζωγραφική επιφάνεια σε έναν κατακερματισμένο χώρο, όπου ο χρόνος ρευστοποιείται και ο έρωτας εμφατικά παρών "μετοίστρον και αδημονίας" ως ζωοποιός ενορμητική λειτουργία να στοχεύει στη σαρκική απόλαυση και την ανθρώπινη ματαιοδοξία και ουχί στην αθανασία.

Γαρύφαλλος Κώστας

Μπουχλαριώτου Ολυμπία

Πρόθεση της έκθεσης είναι να εικονοποιήσει τη "χαρά της ζωής" ως καταστασιακή ευχαρίστηση, ως ευδαιμονικό πρόκριμα μέσα από την αφύπνιση των αισθήσεων και την εμπειρία του "οράν", είτε με τη δράση, είτε τη διάδραση ή μέσα από την ανάκληση ή τη φαντασίωση.

Κουτσοσπύρου Μαρίνα

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αλεξοπούλου Κωνσταντίνα, Αργυρακοπούλου Μαρία, Αντζουλίδης Αντώνης, Γαρύφαλλος Κώστας, Γιαντζίκη Καλομοίρα, Γιγουρτάκης Γιάννης, Δημουλάς Γιάννης, Διαμαντή Αικατερίνη, Ελευθεριάδης Θεόδωρος, Έννιος-Έρως Γιώγος, Ζαρκάδα Μαρίλη, Ζούμπα Ελένη, Καναβός Νίκος, Καρατζά Μαρία, Κατιμερλή Άννα , Κατσαρού Νεφέλη-Εκάτη, Κεβρεκίδης Γιώργος, Κορέλλη Μαρίνα, Κουτσοσπύρου Μαρίνα, Λάσκαρη Έφη,  Μακρίδης Γιάννης, Μαμουτόπουλος Σωτήρης, Μαρκάκη Ελένη, Μπακογιαννάκη Δήμητρα, Μπουχλαριώτου Ολυμπία, Ντούκνη Ελιώνα, Ουσταμανωλάκη Ευφροσύνη, Παπαγιαννοπούλου Ελένη, Παπαδάκη Αγγελική, Πετρολέκας Δημήτρης, Σιαλακάς Νίκος, Σούλης Βασίλης, Σπαντιδάκη Ελένη, Σπουρέλας Παύλος, Τρίκας Φίλιππος, Χαμιδιέλη Φωτεινή, Χατζή Κατερίνα, Χιωτίνης Νίκος, Χύτας Δημήτρης,  Ψυχοπαιδοπούλου Φαίη

Info: ArteVisione | 6-21/10 | Εγκαίνια 7-11 μ.μ. | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ. 12-4 μ.μ. | Τρ., Πεμ. 4:30-8:30 μ.μ. | Παρ. 4:30-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.