"Pott / Pott": Η καλλιτεχνική διάσταση της δημώδους παράδοσης

Το 13ο εκθεσιακό πρόγραμμα του The Symptom Projects πραγματοποιείται στο Μουσείο – Οικία Πανουργιά στην Άμφισσα.

Pot/ Pot © Μαρία Λοϊζίδου

Το The Symptom Projects πραγματοποιεί για 13η συνεχόμενη χρονιά το εκθεσιακό του πρόγραμμα στην Άμφισσα. Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο – Οικία Πανουργιά στην Άμφισσα, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της οµαδικής έκθεσης σύγχρονης τέχνης "Pott / Pott", σε επιµέλεια του Αποστόλη Αρτινού.

Η έκθεση εντάσσεται στον εκθεσιακό κύκλο "Τα δημώδη", του the symptom projects, που επιχειρεί να διερευνήσει μέσα από τους προβληματισμούς της σύγχρονης σκέψης και αισθητικής τη δημώδη παράδοση. Η παρούσα έκθεση, έχει ως θέμα την καλλιτεχνική διάσταση της παραδοσιακής κεραμικής. Μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών, αλλά και τα κείμενα του καταλόγου, αναγνωρίζεται μια μέριμνα στην εργασία του αγγειοπλάστη που είναι πέραν του χρηστικού ορίζοντα του αντικειμένου του. Ο πληθωρισμός των χρωμάτων, οι τεχνικές των υαλώσεων, τα παράδοξα σχήματα, όπως για παράδειγμα τα ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα αγγεία, όλα κάτι μαρτυρούν, κάτι που ’ναι πέραν της προφανής αλήθειας του αντικειμένου, αυτή τη διεστραμμένη πλευρά της αισθητικής απόλαυσης.

Pot / Pot
© Michalis Charalambous

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης επιχειρούν έτσι με το κεραμικό τους έργο, να συνομιλήσουν ισότιμα μ’ ένα συγκεκριμένο παραδοσιακό αγγείο, να εντοπίσουν τα καλλιτεχνικά του σημεία, τις εκκεντρικές απολαύσεις του αγγειοπλάστη του και να τις ανακαλέσουν στην εμπειρία του έργου τους. Η προσέγγιση τους δεν είναι φορμαλιστική, αλλά μια αφαιρετική, αναστοχαστική διερεύνηση χειρονομιών που εντοπίζονται στο παραδοσιακό έργο, εκθέτοντάς το.

Pot / Pot
© Ζωή Σκλέπα

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δημήτρης Αμελαδιώτης, Ευγενία Βερελή, Γιώργος Γεροντίδης, Βασίλης Ζωγράφος, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Μαρία Λιανού, Μαρία Λοϊζίδου, Ναταλία Μαντά, Μάρω Μιχαλακάκου, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Αλίκη Παλάσκα, Πάνος Προφήτης, Ζωή Σκλέπα, Γιώργος Τσεριώνης, Μιχάλης Χαραλάμπους, Δέσποινα Χαριτωνίδη, Hope (Κωνσταντίνος Ντάγκας)

Εγκαίνια: 17/9 (8 μ.μ.)

Info: Μουσείο- Οικία Πανουργιά, Άμφισσα | 18/9-14/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 6-9μμ. και Παρασκευή έως Κυριακή και πρωινά 10 π.μ. – 2 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.