Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος εκδηλώσεις για την πολυαναμενόμενη Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, την Παρασκευή 12 του μηνός. Η τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού φέρει το όνομα "Φεγγάρι του Οξύρρυγχου", ένα είδος ψαριού που οι Αβοριγίνες της Αυστραλίας ψάρευαν κάθε χρόνο αυτή την εποχή στις Μεγάλες Λίμνες.
105 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικές περιοχές της χώρας, μουσεία και χώροι τέχνης καλωσορίζουν με ελεύθερη είσοδο το κοινό να θαυμάσει το φως της πανσελήνου μέσα από μουσικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν όχι μόνο τη μέρα του φαινομένου, αλλά και στις 11, 13,19, 20 και 27 Αυγούστου. Δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 θα παραμείνουν ανοιχτοί δωρεάν για τους επισκέπτες.
Στο πρόγραμμα, που υλοποιείται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, περιλαμβάνονται ως επί το πλείστον συναυλίες, όπως η μουσική βραδιά στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Ακρόπολης, όπου η Μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας θα ερμηνεύσει ελληνικά τραγούδια για το φεγγάρι, μουσική από αγαπημένες ταινίες αλλά και γνωστά ξένα κομμάτια. Ωστόσο, οι εκδηλώσεις περιέχουν και θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, κινηματογραφικές προβολές, ξεναγήσεις καθώς και αστροπαρατήρηση.
Και με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρά Ασία και του αποτυπώματός του στη συλλογική μνήμη αλλά και την ιστορία. Θεματική της γενικής αφίσας των εκδηλώσεων είναι μια φωτογραφία του Boissonnas από το 1919, με τίτλο "Η Αχειροποίητος ως καταυλισμός Ελλήνων προσφύγων από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία". Τα προσφυγόπουλα που απαθανατίστηκαν στη λήψη, βρέθηκαν στον τόπο μετά από καταστροφές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά η διαχρονικότητα της εικόνας όσον αφορά το ζήτημα του ξεριζωμού, την καθιστά ιδανική για την τίμηση των ξεριζωμένων Μικρασιατών.
Την πανσέληνο υποδέχεται και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στις 12/8, με ελεύθερη είσοδο από τις 8 έως τις 11.30 μ.μ. Το μουσείο θα ξεναγήσει τους επισκέπτες σε επιλεγμένα εκθέματα από τις μόνιμες συλλογές αλλά και τις περιοδικές του εκθέσεις, όπως εκείνη του αείμνηστου Γιώργου Λαζόγκα, καλώντας τους να ανακαλύψουν τα μυστικά της αρχαιότητας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα ξεναγήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Δρ Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτη, Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Επιστροφή στην πατρίδα. Ιστορίες επαναπατρισμού αρχαιοτήτων (Αίθ. 13), ώρες έναρξης αφηγήσεων: 8.30 μ.μ. και 9.30 μ.μ.
Δρ Μανόλης Πετράκης, Αρχαιολόγος: Μια νύχτα στην Ελευσίνα (Αιθ. 15). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 8.30 μ.μ. και 9.30 μ.μ.
Δρ Δέσποινα Ιγνατιάδου, Προϊσταμένη Τμήματος Συλλογής Έργων Γλυπτικής: Άρτεμις. Από την παρθένα κυνηγό των Ελλήνων μέχρι την Εφεσία θεά της Ιωνίας (Αίθ. 21). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 8.30 μ.μ. και 9.30 μ.μ.
Δρ Βάντα Παπαευθυμίου, Επιμελήτρια Τμήματος Συλλογής Έργων Γλυπτικής: Πάνας, ο θεός των βουνών και των κοπαδιών (Αίθ. 34). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 8.30 μ.μ. και 9.30 μ.μ.
Άννα Ιακωβίδου, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος και Λάμπρος Μπερούκας, Μηχανικός Η/Υ: Τα μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων (Αιθ. 38), Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 8.30 μ.μ. και 9.30 μ.μ.
Δρ Δήμητρα Κρίγκα, Αρχαιολόγος: Η πόλη στη σκιά του ηφαιστείου. Ακρωτήρι Σαντορίνης (Αίθ. 48). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 8.30 μ.μ. και 9.30 μ.μ.
Δρ Γεώργιος Καββαδίας, Προϊστάμενος του Τμήματος Συλλογών Αγγείων, Έργων Μεταλλοτεχνίας και Μικροτεχνίας: Νυχτερινές ιστορίες πολέμου (Αίθ. 55). Ώρες έναρξης αφηγήσεων: 8.30 μ.μ. και 9.30 μ.μ.
Δρ Κωνσταντίνος Πασχαλίδης, Επιμελητής Τμήματος Συλλογών Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων: Ιστορικός περίπατος γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Άγνωστα περιστατικά και εμβληματικές στιγμές της Ιστορίας. Σημείο συνάντησης στην μαρμάρινη σκάλα της πρόσοψης του Μουσείου. Ώρα έναρξης: 9 μ.μ.
Δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων σε όλη την επικράτεια
Περισσότερες πληροφορίες
Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα
Ένας διάλογος μεταξύ πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης τέχνης αναπτύσσεται χάρη στα έργα του εικαστικού και ομότιμου καθηγητή της ΑΣΚΤ, Γιώργου Λαζόγκα. Οι συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου επικοινωνούν με το παρόν, καθώς οι δημιουργίες του καλλιτέχνη είναι μεν, μοντέρνες, έχουν δε, άμεση οπτική σύνδεση με αρχαία κειμήλια. Η ιστορία εκσυγχρονίζεται, καλώντας μας σε διαρκή αναστοχασμό.