Το ESTO Association (επανα)συστήνεται μέσα απο το παρελθόν του

Η έκθεση «Mohajer» εμπνέεται από τις αναμνήσεις και την ιστορία του χώρου στην οδό Ζαΐμη.

Mohajer έκθεση

Το ESTO Association εγκαινιάζει στις 6 Ιουλίου την πολυμεσική εγκατάσταση "Mohajer".

Muhajir ή Mohajir (Arabic: مهاجر, muhājir; pl. مهاجرون, muhājirūn) στα αραβικά σημαίνει μετανάστης ή (και) ταξιδιώτης. Ο όρος οικειοποιήθηκε από γλώσσες μουσουλμανικών χωρών αλλά και την Αγγλική. Tο ίδιο όνομα είχε και το project το οποίο στεγαζόταν στο χώρο της Ζαίμη 24 πριν το Esto Association. Το ‘Bag Mohajer’ ήταν ένα κοινωνικό πρότζεκτ το οποίο απαρτιζόταν από μετανάστες με τη βοήθεια μιας designer από τη Γερμανία. H μικρή κοινότητα του ‘Bag Mohajer’ παρήγαγε τσάντες που ταξιδεύαν σε μέρη στα οποία οι ίδιοι δεν είχαν πρόσβαση και χρησιμοποιούσαν ως πρώτες ύλες υπολείμματα από τις πλαστικές βάρκες και τα σωσίβια με τα οποία οι ίδιοι και άλλοι πρόσφυγες έφταναν στο νησί της Λέσβου.

Μαθαίνοντας τυχαία την ιστορία του χώρου από τον Nassim Muradi, έναν νεαρό πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, οι ιδιοκτήτες του τωρινού χώρου τέχνης προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους που υπήρξαν στο χώρο για να μάθουν περισσότερα πράγματα για το project. Αντλώντας στοιχεία από τη μνήμη του χώρου, ξεκινήσαν μία έρευνα σχετικά με το κοινωνικό project ‘Mohajer’, καθώς δεν ήθελαν ο χώρος να είναι άλλο ένα "white cube” που λειτουργεί ανεπηρέαστο από την κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα αλλά και από την ίδια του την γειτονιά.

Η πολυμεσική εγκατάσταση Mohajer είναι ένα κράμα ερευνητικού design, αντικειμένων, γραφιστικών, ηχητικών ντοκουμέντων καθώς και του ντοκιμαντέρ του ίδιου του project, ‘Bag Mohajer’ που γυρίστηκε το 2017 απο τον Adrian Oeser. Η εγκατάσταση λειτουργεί ως αφηγηματικό μέσο της πραγματικότητας και των αναμνήσεων που υπήρχαν στο χώρο της Ζαΐμη 24 και στη γειτονιά των Εξαρχείων. Η υλοποίηση των αντικειμένων που συνθέτουν την εγκατάσταση πραγματώθηκε σε συνεργασία με την ANKAA Project, μία δομή που παρέχει μαθήματα χειραφέτησης σε παιδιά και ενήλικες πρόσφυγες. Η ANKAA ως πρώην συνεργάτης της Bag Mohajer, παρείχε υλικά από τις τσάντες αλλά και έφερε τους συνεργάτες της γκαλερί σε επαφή με κάποιους από τους ανθρώπους που δούλευαν στο χώρο, όπως η Ιρανή σχεδιάστρια Shafi Qias.

Σε αυτή τη πρώτη έκθεση, συστήνεται το Esto Association μέσα από το παρελθόν του. Επιδιώκεται να επαναδιηγηθεί η ιστορία του χώρου και να μεταμορφωθεί η μνήμη σε μια απτή αφήγηση και ταυτόχρονο βίωμα. Ο χώρος, οι αναμνήσεις, τα αντικείμενα, οι σχέσεις μεταξύ μας και οι μικροκοινωνία της γειτονιάς, συνδέονται. Η εγκατάσταση επιθυμεί να πάρει την ιστορία και να τη μετατρέψει σε δράση για το παρόν και σε παρελθόν που "συμβαίνει" και καθορίζει αναπόφευκτα το μέλλον.

Εγκαίνια: 6/7 (8 μ.μ.)

Info: ESTO Association | 6-10/7 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 7-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Κτίσματα": Αυθορμητισμός και υπαρξιακά ερωτήματα στα έργα της Βούλας Καραμπατζάκη

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει τα περίτεχνα κτίσματα της καλλιτέχνιδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/08/2024

"Θέατρο και εκπαίδευση: Θεωρία και πράξη" | Το νέο βιβλίο της Ιόλης Ανδρεάδη κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Η νέα επιστημονική μελέτη της Ιόλης Ανδρεάδη μπαίνει στη δεύτερη χιλιάδα κυκλοφορίας.

Ο μύθος του Χρυσόμαλλου Δέρατος ζωντανεύει στη νέα έκθεση της Στεφανίας Στρούζα

Η έκθεση "Το νερό αφήνεται. Ο χρυσός όχι. Ο χρυσός καταλαμβάνει τη ζωή" θα παρουσιαστεί στην γκαλερί a.antonopoulou.art.

"…and so we’ll end up singing": Επαναπροσδιορίζοντας τη μουσική παράδοση της Μεσογείου

Για το φινάλε του προγράμματος Communities Between Islands ετοιμάζονται τρία εργαστήρια από διεθνούς φήμης καλλιτέχνες.

Το "Hydra Book Club" ετοιμάζει μια έκθεση λογοτεχνίας από τη συλλογή του Josh Hickey

Μια έκθεση αφιερωμένη σε ζητήματα χαράς και λύπης όπως αυτά εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια των διακοπών.

"Temporal Transferences": Το έργο του Ζαν Κοκτώ συναντά τη σύγχρονη δημιουργία

Η καλλιτέχνιδα Mylene Jampanoi παρουσιάζει ένα νέο σώμα δουλειάς στη Roma Gallery.

Τι έρχεται τον Σεπτέμβριο στην Εθνική Πινακοθήκη

Ακόμα περισσότερες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στα παραρτήματα της ΕΠΜΑΣ.