Η Πολυδραστική Εικαστική Έκθεση "ΕΚ-Πατρίδες" στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ προσεγγίζει έννοιες που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες

Μια εικαστική, χορογραφική και μουσική σύμπραξη καλλιτεχνών από τους τομείς της Εικαστικής δημιουργίας, του Σύγχρονου Χορού και της Μουσικής.

ΕΚ-Πατρίδες Στένια Παρασκευά "Απομεινάρια"

Με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στο πλαίσιο του προγράμματος "Πολιτισμός είναι η Αθήνα / Culture is Athens", η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ συνδιοργανώνει με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και παρουσιάζει από τις 7 έως τις 27 Ιουλίου, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α΄ Εργαστήριο Γλυπτικής και ΙΓ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής), την πολυδραστική εικαστική έκθεση "ΕΚ-Πατρίδες".

Η πολυδραστική έκθεση "ΕΚ-Πατρίδες" συνθέτει μία εικαστική, χορογραφική και μουσική σύμπραξη καλλιτεχνών από τους τομείς της Εικαστικής δημιουργίας, του Σύγχρονου Χορού και της Μουσικής. Αντλώντας έμπνευση από τον σιδηροδρομικό χαρακτήρα του Τρένου στο Ρουφ, δεκαεπτά εικαστικοί καλλιτέχνες διευρύνουν τον διάλογο που ανοίγει η πολυδιάστατη δράση "ΕΚ-Πατρίδες". Προσεγγίζουν έννοιες που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες όπως η μετανάστευση, η μετακίνηση, η προσφυγιά, οι ρίζες, το ταξίδι, η φυγή, η επιστροφή, η αλληλεγγύη, η ελευθερία κ.ά. Συνδέουν τον ξεριζωμό και το κύμα προσφυγιάς των Ελλήνων της Μικράς Ασίας με το αντίστοιχο σημερινό παγκόσμιο γίγνεσθαι σε μία δραματική ομοιότητα ως προς τον ανθρώπινο πόνο, τα αδιέξοδα αλλά και την επιτακτική ανάγκη οι σύγχρονες κοινωνίες να αναζητήσουν λύσεις με γνώμονα τον Άνθρωπο και την ελπίδα για "αναγέννηση".

Τις τέσσερις πρώτες ημέρες της έκθεσης (7, 8, 9 και 10 Ιουλίου) και παράλληλα με τα έργα που εκτίθενται στον υπαίθριο χώρο της Αποβάθρας οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν χορογραφικές και μουσικές "συνομιλίες" με έργα που εκτίθενται μέσα στα ιστορικά βαγόνια της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου, δημιουργώντας έτσι έναν τρισδιάστατο διάλογο. Η θεματολογία της έκθεσης αλλά και το ίδιο το Τρένο γίνονται η αφορμή για τρεις χορεύτριες και μία μουσικό να συμπλεύσουν σε μια ζωντανή συνάντηση με τα εικαστικά έργα.

H επιστημονική επιτροπή αποτελείται από τους: Κατερίνα Κοσκινά (Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης – Μουσειολόγος), Τατιάνα Λύγαρη (Ηθοποιός – Σκηνοθέτις - Καλλιτεχνική Διευθύντρια Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ, Αν. Καθηγήτρια) Δρ. Ερατώ Χατζησάββα (Διευθύντρια ΙΓ΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Α.Σ.Κ.Τ., Πρόεδρος Εικαστικού Τμήματος της Α.Σ.Κ.Τ.), Γιάννης Ψυχοπαίδης Ζωγράφος – Ομότιμος Καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ.

Συμμετέχουν:
Α.Σ.Κ.Τ.
Α΄ Εργαστήριο Γλυπτικής
Διεύθυνση Εργαστηρίου: Καθηγητής Νίκος Τρανός Πρύτανης Α.Σ.Κ.Τ.
Επιμέλεια: Λουκάς Λουκίδης 

Νατάσσα Αγγελάκη, Νίκη Αθανασοπούλου, Μαρία Γαβριήλ, Ελεάννα Δεμερτζή, Μαριάννα Μπέη, Υακίνθη Μετζικώφ, Αγάπη Μυρσοδέλη, Νίκος Ορχάνι, Γιώργος Παπαδομανωλάκης, Ελευθερία Παπαδουράκη, Λιάνα Παπαλέξη, Μαρία Σταυρουλάκη 
"Εν δυνάμει Πρόσφυγες"

ΙΓ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής
Διεύθυνση Εργαστηρίου: Αν. Καθηγήτρια Δρ. Ερατώ Χατζησάββα Πρόεδρος Εικαστικού Τμήματος της Α.Σ.Κ.Τ. 
Συντονισμός: Περικλής Αντωναρόπουλος, Βασίλης Παφίλης

Αθηνά Μισεγιάννη 
"Άτιτλο"
Το έργο συνομιλεί με τη χορογράφο-χορεύτρια Αγγελική Πετράκη.

Ελένη Νικολάου 
"Επιστροφές"
Το έργο συνομιλεί με τη χορογράφο-χορεύτρια Ζωή Ευσταθίου.

Στένια Παρασκευά 
"Απομεινάρια"
 Το έργο συνδιαλέγεται με τη χορογράφο-χορεύτρια Αγγελική Πετράκη.

Οι εικαστικοί:
Κρίστι Γρηγορίου – Βασιλειάδη 
"... Σμύρνη..."
"εις μνήμην... προς αφήγησιν..."
"Α-συνόδευτα Ι..."
"Α-συνόδευτα ΙΙ..."

Κωνσταντίνος Κόντος 
"Μαύρο Τετράγωνο"
"Ορίζοντας"

Αγγελική Λόη 
"Το ροζ που δεν ξέχασα"

Χορευτικές Performances (7-10 Ιουλίου) 

Αθηνά Μισεγιάννη "Άτιτλο"
Μουσικό Βαγόνι Orient Expres
s
Αγγελική Πετράκη χορογραφία-ερμηνεία
Αθηνά Ρούτση μουσική επιμέλεια-live τραγούδι
ώρες παρουσίασης δράσης: 20.30, 21.20, 22.10

Στένια Παρασκευά "Απομεινάρια"
Θεατρικό Βαγόνι
Ειρήνη Αποστολάτου χορογραφία-ερμηνεία
Αθηνά Ρούτση μουσική επιμέλεια-live τραγούδι
ώρες παρουσίασης δράσης: 20.45, 21.35, 22.25 

Ελένη Νικολάου "Επιστροφές"
Cargo Wagon
Ζωή Ευσταθίου χορογραφία-ερμηνεία
Αθηνά Ρούτση μουσική επιμέλεια-live τραγούδι
ώρες παρουσίασης δράσης: 9 μ.μ, 9.50 μ.μ, 10.40 μ.μ

Συντονισμός καλλιτεχνών: Ευθύμης Χρήστου

7-27 Ιουλίου (εκτός Δευτέρας) | 8-11 μ.μ | Είσοδος Ελεύθερη | Απαραίτητη η κράτηση για τις χορευτικές performances εδώ  | Τηλ. 210 5298922 & 6937 604988 καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από 7 μ.μ | Δωρεάν Parking

Περισσότερες πληροφορίες

Τρένο στο Ρουφ (το)

Κωνσταντινουπόλεως (μεταξύ Ιεράς Οδού & Γέφ. Χαμοστέρνας), Σταθμός Ρουφ
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μουσείο Αλέκος Φασιανός: Διεθνής Ημέρα Μουσείων στη γειτονιά του Αγίου Παύλου

Όλα όσα έρχονται τις επόμενες εβδομάδες στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/05/2024

Το Comicdom CON Athens 2024 λέει "όχι" στην τεχνητή νοημοσύνη

Οι διοργανωτές της μεγαλύτερης αθηναϊκής γιορτής κόμικς μιλούν για τη φετινή διοργάνωση, το πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα στην ιαπωνική ένατη τέχνη αλλά και την απόφασή τους να απαγορεύσουν την πώληση έργων που έχουν προκύψει από το πάτημα ενός κουμπιού.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην έκθεση "Pablo Picasso" στους Δελφούς

Στα έργα της έκθεσης αποτυπώνεται η επιρροή της ελληνικής μυθολογίας αλλά και του πολιτικού λόγου του κορυφαίου ζωγράφου του 20ού αιώνα.

"Simurgh Self-Help": Μια εναλλακτική αφήγηση για τα διλήμματα περί εθνικής ταυτότητας και εθνικισμού

Η έκθεση σηματοδοτεί την πρώτη παρουσίαση του νέου κύκλου έργων της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Slavs and Tatars -τον πρώτο μετά το Pickle Politics.

Δύο ακόμα αφιερώματα σε γυναίκες έρχονται στο ΕΜΣΤ

Το τρίτο μέρος του προγράμματος "Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;" παρουσιάζεται με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (13-19/5)

Η έννοια της νεανικότητας σήμερα, "η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα" και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Η Αθήνα των συγγραφέων | Χρήστος Αρμάντο Γκέζος: "Θέλω να είμαι μέρος της πόλης, της ανάσας της"

Είναι από τους σημαντικότερους συγγραφείς της γενιάς του, με έργο που διακρίνεται για τη βαθιά κοινωνική ματιά και τον συνδυασμό διαφορετικών γλωσσών αφήγησης. Συναντήσαμε τον Χρήστο Αρμάντο Γκέζο λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της επερχόμενης κυκλοφορίας του βιβλίου του "Χάθηκε βελόνι" (εκδ. Μεταίχμιο) στα γαλλικά από τον οίκο Editions MF και μας μίλησε για τη δική του Αθήνα.