Updated | Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (27/6-3/7)

Όλα όσα θα δούμε στις γκαλερί και τα μουσεία της Αθήνας αυτή την εβδομάδα.

έκθεση «Burn in» ©Ανδρέας Σιτορέγκο, Κωνσταντίνος Τηλιγάδης

Burn in

Μια προσφυγική κατοικία στον Συνοικισμό Χαλανδρίου επαναοικειοποιείται και μελετάται μέσα από τις καλλιτεχνικές παρεμβάσεις 29 σύγχρονων εικαστικών και θεωρητικών. Οι δράσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της έκθεσης περιλαμβάνουν in situ εγκαταστάσεις, περφόρμανς, βίντεο και ομιλίες σε πάρκα, δρόμους, στον κινηματογράφο Αθηνά και φυσικά στον προσφυγικό οικισμό. Η κατοικία χρησιμοποιείται ήδη από το 2019 ως ένας τρόπος αξιοποίησης των δημοσίων χώρων και φέτος εντάσσει νέες αναγνώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν επιδιώκεται ένα ταξίδι μνήμης και νοσταλγίας, αλλά περισσότερο μία ερμηνεία των γνωστών και άγνωστων ιστορικών γεγονότων.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Σπύρος Αγγελόπουλος, Έλενα Ακύλα, Εριφύλη Βενέρη, Παναγιώτης Βούλγαρης, Εύα Γιαννακοπούλου, Περσεφόνη Μύρτσου, Ρία Δάμα, Παναγιώτης Δαραμάρας, Αγγελική Δουβέρη, Γιώργος Θεοδώρου, Κωστούλα Μάκη, Διονύσης Ματαράγκας, Νίκος Παπαδημητρίου, Κώστας Τσώλης, Ήρα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Παπουτσάκης, Νίκος Ποδιάς, Ηλίας Πούλος, Νίκος Σιδηρόπουλος, Ανδρέας Σιτορέγκο, Μάγδα Ταμάμ, Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Κωνσταντίνος Τσιούτας, Νάιρα Στεργίου, Τάσσος Τριανταφύλλου, Έφη Φουρίκη, Δημήτρης Χαλάτσης, Μυρτώ Χμιελέφσκι, Κώστας Χριστόπουλος, studio refugees

Εγκαίνια: 2/7 (7 μ.μ.)

Info: Χρυσοστόμου Σμύρνης 10, Χαλάνδρι | 2-5/7 | Είσοδος ελεύθερη

Άρθρο 1, δοκιμή 1

Τζένη Αργυρίου & Νίνα Παπακωνσταντίνου

Εδώ και 2 χρόνια, η Τζένη Αργυρίου και η Νίνα Παπακωνσταντίνου διερευνούν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός κοινού έργου, με βάση το ενδιαφέρον των δύο καλλιτεχνίδων για τη γλώσσα. Μοιράστηκαν τα εργαλεία και τις πρακτικές που συνήθως χρησιμοποιούν στην τέχνη τους και μέσω αυτών, ανακάλυψαν ένα καινούριο πεδίο έρευνας που περιέχει κάτι γνώριμο και άγνωστο ταυτόχρονα. Επίκεντρο της έρευνάς τους κατά το πρώτο στάδιο υπήρξαν οι δυνατότητες της γραφής ενός κειμένου στο σώμα και τον χώρο. Αυτή η μελέτη τις οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία δημιουργίας ενός πρότζεκτ είναι αναμφισβήτητα πιο σημαντική από το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, κατασκεύασαν ένα έργο που παραμένει εν εξελίξει, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της τελικής μορφής του. Στο Potential Project παρουσιάζονται τρία διαφορετικά αποτυπώματα της διαδικασίας: ένα ηχητικό αρχείο από τις πρώτες δοκιμές, μία καταγραφή της πρώτης απόπειρας της χο(ω)ρογραφίας/εγκατάστασης στο δημόσιο χώρο, και ένα εικαστικό αποτύπωμα με τη μεταφορά της εγκατάστασης σε κλίμακα στον εσωτερικό χώρο.

Εγκαίνια: 30/6 (7 μ.μ.)

Info: Potential Project | 30/6-4/7 | Ώρες λειτουργίας: 1 & 4/7: 5-9 μ.μ., 2 & 3/7: 1-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Αρκαδία

Χάρης Γαβρήλος, Untitled, oil on canvas, detail
Χάρης Γαβρήλος, Untitled, oil on canvas, detail

Εκτός από γενέθλιος τόπος του καλλιτέχνη Χάρη Γαβρήλου, η Αρκαδία είναι ένας τόπος ονειρικός. Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Αρκαδία αποτελούν έναν ακριβή χαρακτηρισμό του έργου ενός καλλιτέχνη που αναζητούσε, μέσα από την ζωγραφική του, την έννοια της χαράς. Αν και μας άφησε νωρίς, σε ηλικία μόλις 38 ετών, ο Γαβρήλος κατόρθωσε να αφήσει το στίγμα του στην ελληνική τέχνη, αποδίδοντας με ρεαλισμό την αισθητική της εποχής του. Η post punk ζωγραφική του είναι σκοτεινή, μελαγχολική, αλλά και ερωτική. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα σε λάδι μεγάλων διαστάσεων της περιόδου 1985-1995, μια σειρά μεγάλα σχέδια (1984-1991), καθώς και πολλά μικρά σχέδια-σπουδές σε προθήκες, που καλύπτουν την περίοδο 1978-1987.

Εγκαίνια: 30/6 (6-10 μ.μ.)

Info: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων | 30/6-25/9 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 3 μ.μ.  | Είσοδος ελεύθερη

Return

Αλέξανδρος Μαγκανιώτης έκθεση

Ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης παρουσιάζει έργα από την ενότητα "Αναζητώντας τον Οδυσσέα", μια ενότητα σε εξέλιξη που διαρκώς εμπλουτίζεται με νέες εικόνες, καθώς και το έργο του "Ο Απόπλους του Οδυσσέα στο Μουσείο της Σανγκάης", λίγο πριν εγκαινιαστεί στο πλαίσιο μιας μεγάλης ομαδικής έκθεσης. Το "Αναζητώντας τον Οδυσσέα" είναι μια προσωπική αναζήτηση του καλλιτέχνη, ο οποίος εξερευνά το ομηρικό έπος εστιάζοντας στις προκλήσεις, τις αντοχές και τις περιπέτειες του ηρωικού πρωταγωνιστή. Ο μύθος της Οδύσσειας επανέρχεται μέσα από μια σύγχρονη καλλιτεχνική οπτική, πάντοτε όμως εκφράζοντας τη διαχρονικότητα και τη γοητεία που τον διακρίνει.

Εγκαίνια : 28/6 (7-10 μ.μ.)

Info: The Project Gallery, στο κτίριο που βρίσκεται το Couleur Locale | 28/6-10/9 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ.: 12-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Καφές για Μερακλήδες

Καφές για Μερακλήδες

Το Σεντούκι της Γιαγιάς διοργανώνει μια ομαδική έκθεση αφιερωμένη στην παράδοση του ελληνικού καφέ. Ο "Καφές για Μερακλήδες" πρόεκυψε από τον διαγωνισμό φωτογραφίας στον οποίο συμμετείχαν 130 έργα και 54 από αυτά θα παρουσιαστούν στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο, αναδεικνύοντας τη διαχρονική αξία του καφέ, τους συμβολισμούς και τις παραδόσεις που κουβαλάει.

Εγκαίνια: 2/9 (6.30-9.30 μ.μ.)

Info: Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος | 2-9/7 | Ώρες λειτουργίας: 3-8/7: 5.30-9.30 μ.μ., 9/7: 11.30 π.μ. - 5.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Οι χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους. Το οικονομικό αρχείο της πόλης του Άργους στο α΄ μισό του 4ου αι. π.Χ.

Ορμαθός 7 πινάκων Οι χαλκοί ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους. Το οικονομικό αρχείο της πόλης του Άργους στο α΄ μισό του 4ου αι. π.Χ.
Ορμαθός 7 πινάκων

Η περιοδική έκθεση στο Επιγραφικό Μουσείο παρουσιάζει ευρήματα από την ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας κατά την περίοδο 2000-2001 σε οικόπεδο του Άργους. Συνολικά βρέθηκαν 136 ενεπίγραφοι χάλκινοι πίνακες τοποθετημένοι μέσα σε λίθινες θήκες και σε αγγεία που καλύπτονταν με βαριές λίθινες πλάκες, οι οποίοι αποτελούσαν μέρος του οικονομικού αρχείου της περιοχής.

Εγκαίνια: 29/6 (8 μ.μ.)

Info: Επιγραφικό Μουσείο – Αίθουσα 9 | 29/6/2022-15/1/2023 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 8.30 π.μ. – 3.30 μ.μ. | Είσοδος: Aπό 1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου: Ολόκληρο €4, μειωμένο €2. Από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου: €2

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.