10 "Plásmata" που ξεχωρίσαμε στο Πεδίον του Άρεως

Με 2 σχεδόν εβδομάδες να έχουν απομείνει για το κλείσιμο της έκθεσης ψηφιακής τέχνης της Στέγης, σας προτείνουμε 10 διαδραστικά εκθέματα που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε από κοντά.

Refik Anadol «Quantum Memories - Probability» ©Stelios Tzetzias

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει στο χώρο του Πεδίου του Άρεως με την έκθεση "Plásmata: Bodies, Dreams and Data", ανοίγοντας ένα διάλογο της ψηφιακής τέχνης με τη φύση. Τι καλύτερο για έναν βραδινό καλοκαιρινό περίπατο από την περιήγηση σε 10 εμβληματικά διαδραστικά έργα;

"Happiness", Dries Verhoeven

Happiness, Dries Verhoeven
@PINELOPI GERASIMOU

Αναμφίβολα το must-see έκθεμα στα "Pla΄smata", ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ που μας περιμένει μέσα στο τσιμεντένιο δωμάτιο, γεμάτο από φαρμακευτικές ουσίες. Ιστορίες για χάπια και αντικαταθλιπτικά μάς κάνουν να συνειδητοποιήσουμε την εξαναγκαστική επιθυμία να "αποδράσουμε" από τον εαυτό μας, καταναλώνοντας ναρκωτικές ουσίες.

"Another Moon", Kimchi and Chips

PLÁSMATA Another Moon - Kimchi and Chips
@Jochen Tack

Αξίζει να απολαύσετε το "Another Moon" μετά το καλοκαιρινό σούρουπο, αφού οι ακτίνες λέιζερ που φωτίζουν τον αθηναϊκό ουρανό μέσω ηλιακής ενέργειας γίνονται όλο και πιο έντονες όσο νυχτώνει, φέρνοντας στο νου σκηνές από sci-fi ταινίες.

"Eclipse", Tony Oursler

Eclipse, Tony Oursler
©Stelios Tzetzias

Η φύση ζωντανεύει μέσα από μια ανατρεπτική εγκατάσταση που μας καλεί να αναθεωρήσουμε τη θέση μας στη βιόσφαιρα, εμπνευσμένη από τη μυθολογία και το Δέντρο της ζωής της σκανδιναβικής κοσμογονίας.

"Polymorphic", Matthew Niederhauser, Elie Zananiri & John Fitzgerald

Polymorphic, Matthew Niederhauser, Elie Zananiri, John Fitzgerald
©Stelios Tzetzias

Ένα από τα πρώτα έργα της έκθεσης που συναντάει κανείς, κοντά στο άγαλμα του Κωνσταντίνου, εισάγει το κόνσεπτ με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο: αν σταθείτε μπροστά από τις οθόνες, θα δείτε το σώμα σας να μεταμορφώνεται σε μία "εξωγήινη" οντότητα, στοιχείο που επιβεβαιώνει την ικανότητα της ψηφιακής τεχνολογίας να μας "μεταμορφώνει" στον εικονικό αλλά και τον πραγματικό κόσμο.

"Divided", SpY

DIVIDED, SpY
DIVIDED, SpY ©PINELOPI GERASIMOU

Είναι αδύνατο να μη σας τραβήξει την προσοχή η πελώρια κατακόκκινη σφαίρα του SpY στο ύψος του θεάτρου Άλσος. Ένας πλανήτης που "φλέγεται" δεν είναι απλώς μια νύξη για τη σημερινή κλιματική κρίση, αλλά και για τις προβληματικές ανθρώπινες σχέσεις, που όλο και πιο συχνά διακρίνονται από μίσος και αποστροφή.

"Breathing Pavillion", Ekene Ijeoma

PLÁSMATA Breathing Pavilion - Ekene Ijeoma
@Kris Graves

Πολλοί καλλιτέχνες έχουν εμπνευστεί από το κίνημα "Black lives matter", όμως ο Ekene Ijeoma σίγουρα δημιουργεί μία από τις πιο "εκκωφαντικές" και επιδραστικές εγκαταστάσεις, έναν καλλιτεχνικό φόρο τιμής στον αδικοχαμένο George Floyd και μία κριτική στις διαρκείς ανθρώπινες συγκρούσεις.

"The Bots", Eva & Franco Mattes

©Stelios Tzetzias

Θα περιμένατε ποτέ να ακούσετε makeup influencers να διηγούνται ιστορίες γεμάτες βία, σεξουαλική κακοποίηση και τρομοκρατία; Τα "Bots" στις οθόνες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στους περαστικούς, καθώς συμβουλές για μακιγιάζ προσπαθούν να "σκεπάσουν" σοκαριστικές ιστορίες που συνήθως το διαδίκτυο θέλει να φιλτράρει, ωραιοποιώντας το διαθέσιμο περιεχόμενο.

"Moon-Faced", Morehshin Allahyar

©Stelios Tzetzias

Το ενδιαφέρον με τα "Pla΄smata" είναι πως μας (επανα)συστήνουν ξεχασμένες ή άγνωστες πτυχές τόσο της τέχνης όσο και των πολιτισμών ανά τον κόσμο. Οι "φεγγαροπρόσωπες" μορφές της Morehshin Allahyar, παρμένες από την περσική λογοτεχνία, υπενθυμίζουν την ομορφιά του σώματος, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικότητας, εισάγοντας εκ νέου το queer στοιχείο στη δυτική τέχνη.

"Quantum Memories-Probability", Refik Anadol

Quantum Memories - Probability Refik Anadol
©Stelios Tzetzias

Η εγκατάσταση-βίντεο μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί ευκαιρία για μια εντυπωσιακή φωτογραφία, αλλά αν παρατηρήσει κανείς τα υπνωτιστικά σχέδια στην οθόνη, θ’ ανακαλύψει ευφάνταστους νέους κόσμους και ενδεχομένως θα συνειδητοποιήσει την ισχύ της ψηφιακής τεχνολογίας στη σημερινή εποχή.

"Among Us, Among Others", Εύα Παπαμαργαρίτη

©Stelios Tzetzias

Ποιος είναι ο πραγματικός μας εαυτός; Αλλόκοτες μορφές χορεύουν και προσπαθούν να μιμηθούν ένα "κανονικό" σώμα, θυμίζοντας την προσπάθεια του ατόμου να αφομοιωθεί απο το περιβάλλον του, να ταυτιστεί με τους άλλους, να μη δείξει ίχνος διαφορετικότητας. Τα πλάσματα της Παπαμαργαρίτη αφήνουν χώρο για πολλαπλές ερμηνείες σχετικά με την προσωπική ταυτότητα και την επιθυμία μας να γίνουμε αποδεκτοί.

Περιηγηθείτε στην έκθεση χρησιμοποιώντας το δωρεάν app της Clio Muse Tours και χαράξτε το δικό σας μοναδικό μονοπάτι στα έργα και τις ιστορίες τους, με αφηγητές τους ηθοποιούς Αλεξία Καλτσίκη, Χρήστο Λούλη και Αργύρη Πανταζάρα.

Περισσότερες πληροφορίες

Plásmata: Bodies, Dreams, and Data

  • Εικαστικά

Η Στέγη Ωνάση ξαναφέρνει την τέχνη στο Πεδίο του Άρεως, έχοντας ήδη φιλοξενήσει ένα χρόνο πριν το «You and AI». Ενώ το 2021 μελετήθηκε ο κόσμος της τεχνητής νοημοσύνης, στα «Plásmata» αναδεικνύονται οι δυνατότητες της σύγχρονης ψηφιακής τέχνης, βάζοντας στη συζήτηση την αναζήτηση του σώματος, του ατομικού αλλά και του συλλογικού, του ανθρώπινου και του μη, καθώς και του πλανητικού. Πώς η ψηφιακή τεχνολογία εισχωρεί στο ανθρώπινο σώμα και με ποια μέσα το επηρεάζει; Δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την έκθεση για να ανακαλύψετε το εύρος της ψηφιακής τεχνολογίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.