Το Μουσείο Μπενάκη πληροφορήθηκε τη βράβευση του συγγραφέα Ian Collins για την έκδοση John Craxton: A Life of Gifts με το φετινό βραβείο Ράνσιμαν. Το βραβείο απονέμεται από την Αγγλοελληνική Ένωση (AngloHellenic League) κάθε χρόνο στο καλύτερο βιβλίο που εκδόθηκε για πρώτη φορά στα αγγλικά τον προηγούμενο χρόνο και αναφέρεται στην Ελλάδα ή σε κάποιο ελληνικό θέμα. Η βράβευση συμπίπτει με την παρουσίαση της έκθεσης "John Craxton. Μια ελληνική ψυχή" στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Την έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, επιμελήθηκε ο συγγραφέας της βραβευμένης έκδοσης, φίλος και εκτελεστής της διαθήκης του John Craxton.
Πρόκειται για την πρώτη αναδρομική έκθεση ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους φιλέλληνες ζωγράφους, του John Craxton (1922-2009) που σφράγισε τη ζωή και το έργο του με την αγάπη του για την Ελλάδα. Η έκθεση οργανώθηκε με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του και παρουσιάζει συνολικά 90 έργα από όλες τις περιόδους της σταδιοδρομίας του καλλιτέχνη: χαρακτικά και σχέδια, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα, πολλά από αυτά άγνωστα έως τώρα.
Ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Γιώργης Μαγγίνης δήλωσε: "Η βράβευση του Ian Collins με το Anglo-Hellenic League Runciman Award 2022 για τη βιογραφία του John Craxton αποτέλεσε χαρμόσυνη είδηση για όλους μας στο Μουσείο Μπενάκη. Εάν ο καθηγητής Richard Hunter μίλησε στο κοινό της βραδιάς απονομής για εκείνους "οι ούκ ίσασι θάλασσαν", "που θάλασσα δεν ξέρουν", ο πρωτεϊκός Craxton σύστησε τη θάλασσα της Ελλάδας στην ομηρική της διάσταση μέσα από τα έργα του στην έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική ψυχή", που επιμελήθηκε ο άξιος αποδέκτης του βραβείου".
Περισσότερες πληροφορίες
John Craxton. Μια ελληνική ψυχή
90 έργα χωρισμένα σε τέσσερις ενότητες, πολλά από αυτά άγνωστα έως τώρα και προερχόμενα από το Craxton Estate. Καλύπτουν όλες τις περιόδους της σταδιοδρομίας του John Craxton: χαρακτικά και σχέδια, πίνακες ζωγραφικής, μια εντυπωσιακή ταπισερί, καθώς και φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα. Κατά τα σχεδόν δέκα ανήσυχα χρόνια εξορίας του, μετά το πραξικόπημα του 1967, ο καλλιτέχνης ταξίδεψε στο Εδιμβούργο προκειμένου να σχεδιάσει και να επιβλέψει τη δημιουργία μιας ταπισερί που απέτινε φόρο τιμής στην παραδοσιακή κρητική υφαντουργία και στη μυθολογία, το κλίμα, τα τοπία και τον αισθησιασμό της Ελλάδας. Η ταπισερί "Τοπίο με στοιχεία της φύσης" θα ταξιδέψει για πρώτη φορά από τη Σκοτία στην Ελλάδα και θα αποτελέσει το κεντρικό έκθεμα της έκθεσης.