Βραβείο Ράνσιμαν 2022 για τον συγγραφέα της έκδοσης "John Craxton: A Life of Gifts"

Ο Ian Collins βραβεύτηκε για την έκδοση η οποία συνοδεύει την έκθεση «John Craxton. Μια ελληνική ψυχή» που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

John Craxton

Το Μουσείο Μπενάκη πληροφορήθηκε τη βράβευση του συγγραφέα Ian Collins για την έκδοση John Craxton: A Life of Gifts με το φετινό βραβείο Ράνσιμαν. Το βραβείο απονέμεται από την Αγγλοελληνική Ένωση (AngloHellenic League) κάθε χρόνο στο καλύτερο βιβλίο που εκδόθηκε για πρώτη φορά στα αγγλικά τον προηγούμενο χρόνο και αναφέρεται στην Ελλάδα ή σε κάποιο ελληνικό θέμα.  Η βράβευση συμπίπτει με την παρουσίαση της έκθεσης "John Craxton. Μια ελληνική ψυχή" στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Την έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, επιμελήθηκε ο συγγραφέας της βραβευμένης έκδοσης, φίλος και εκτελεστής της διαθήκης του John Craxton.

Πρόκειται για την πρώτη αναδρομική έκθεση ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους φιλέλληνες ζωγράφους, του John Craxton (1922-2009) που σφράγισε τη ζωή και το έργο του με την αγάπη του για την Ελλάδα. Η έκθεση οργανώθηκε με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του και παρουσιάζει συνολικά 90 έργα από όλες τις περιόδους της σταδιοδρομίας του καλλιτέχνη: χαρακτικά και σχέδια, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα, πολλά από αυτά άγνωστα έως τώρα.

Ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Γιώργης Μαγγίνης δήλωσε: "Η βράβευση του Ian Collins με το Anglo-Hellenic League Runciman Award 2022 για τη βιογραφία του John Craxton αποτέλεσε χαρμόσυνη είδηση για όλους μας στο Μουσείο Μπενάκη. Εάν ο καθηγητής Richard Hunter μίλησε στο κοινό της βραδιάς απονομής για εκείνους "οι ούκ ίσασι θάλασσαν",  "που θάλασσα δεν ξέρουν", ο πρωτεϊκός Craxton σύστησε τη θάλασσα της Ελλάδας στην ομηρική της διάσταση μέσα από τα έργα του στην έκθεση "John Craxton: Μια ελληνική ψυχή", που επιμελήθηκε ο άξιος αποδέκτης του βραβείου".

Περισσότερες πληροφορίες

John Craxton. Μια ελληνική ψυχή

  • Μεικτά Μέσα

90 έργα χωρισμένα σε τέσσερις ενότητες, πολλά από αυτά άγνωστα έως τώρα και προερχόμενα από το Craxton Estate. Καλύπτουν όλες τις περιόδους της σταδιοδρομίας του John Craxton: χαρακτικά και σχέδια, πίνακες ζωγραφικής, μια εντυπωσιακή ταπισερί, καθώς και φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα. Κατά τα σχεδόν δέκα ανήσυχα χρόνια εξορίας του, μετά το πραξικόπημα του 1967, ο καλλιτέχνης ταξίδεψε στο Εδιμβούργο προκειμένου να σχεδιάσει και να επιβλέψει τη δημιουργία μιας ταπισερί που απέτινε φόρο τιμής στην παραδοσιακή κρητική υφαντουργία και στη μυθολογία, το κλίμα, τα τοπία και τον αισθησιασμό της Ελλάδας. Η ταπισερί "Τοπίο με στοιχεία της φύσης" θα ταξιδέψει για πρώτη φορά από τη Σκοτία στην Ελλάδα και θα αποτελέσει το κεντρικό έκθεμα της έκθεσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".