Στην έκθεση "Spirit Structures", ο Πέτρος Μώρης ξεδιπλώνει μια εγκατάσταση γλυπτών, χαρακτικών και βίντεο στον χώρο του PTX, έναν διάλογο έργων που αναπτύσσεται γύρω από τις διαπλοκές μεταξύ των υλικών και μεταφορικών υπογείων γεωλογίας, σωμάτων και ψυχισμών.
Εμπλέκοντας υπολογιστικές και παραδοσιακές τεχνικές που εκτείνονται από αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης και αυτοσχέδιες εφαρμογές rapid prototyping, μέχρι χαρακτικές εκτυπώσεις βαθυτυπίας, ο Μώρης εξετάζει τις εσωτερικές δομές που εντοπίζονται κάτω από επιφάνειες και επιδερμίδες: πεδία τα οποία αντηχούν διαδικασίες εμψύχωσης και μετασχηματισμού που γεννιούνται από τις μοιραίες αλληλεξαρτήσεις γήινων και κοσμικών φαινομένων.
Το ομώνυμο έργο Spirit Structures αποτελείται από γλυπτικές φόρμες που υλοποιούνται σε μάρμαρο τοπικής προέλευσης και επιμεταλλωμένες τρισδιάστατες εκτυπώσεις, ένα αλληλένδετο τρίπτυχο που αντανακλά την ανήκεια μορφή του εσωτερικού σώματος, την ευθραυστότητα και ζωτικότητα του Άλλου που ενυπάρχει στον εσωτερικό εαυτό.
Με παρόμοιο τρόπο, ένα νέο σώμα ηλιακών βαθυτιπικών χαρακτικών από τη σειρά Vectors του Μώρη εμπνέεται από τον σιωπηλό αέναο χορό των φυσικών και τεχνικών κυκλοφοριακών υποδομών υποστήριξης της ζωής, συνδυάζοντας αναπαραστάσεις ανατομικών συστημάτων, φυτικών σχηματισμών και ριζωματικών δικτύων. Συνοδεύοντας αυτά τα έργα, μια δεύτερη ομάδα χαρακτικών δημιουργείται από τις ίδιες μεταλλακτικές διεργασίες που εκτελούνται από αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης, οι οποίες αυτή την φορά εφαρμόζονται σε εικόνες ανθρώπινων βλεμμάτων και αστρικών σωμάτων.
Η φιγούρα του Ήλιου, η πηγή της υπεριώδους ακτινοβολίας που χάραξε αυτές τις εικόνες στις φωτοευαίσθητες μεταλλικές μήτρες που χρησιμοποιούνται στην τεχνική ηλιακής χαρακτικής, κάνει την εμφάνισή της μέσα από το soundtrack του βίντεο Quarry Time (Ghost). Το έργο αυτό εξελίσσεται ως μια γραμμική απόδοση στοιχειωμένων τοπίων, διαμορφωμένα από τρισδιάστατες απεικονίσεις λατομείων μαρμάρου που βρίσκονται στην Ελλάδα. Μετεωρούμενο μεταξύ τεκμηρίωσης και προσομοίωσης, το γεωλογικό αυτό σκηνικό εκπέμπει το ηχοτοπίο μιας ετήσιας καταγραφής ηλιακών ταλαντώσεων, των μοτίβων σεισμικών δονήσεων του Ήλιου που μεταφράστηκαν σε ακουστικές συχνότητες.
Αντικατοπτρίζοντας τις εκφάνσεις τεχνο-πολιτισμικής εντροπίας και των βαθέων μεταμόρφωσεων που προτείνονται σε όλη την έκθεση, τα κινούμενα μοτίβα του βίντεο έργου 4000 Deviations in Real Time αποτελεί το αποτέλεσμα συνθετικής οπτικής αναγνώρισης και ανακατασκευής που υποβλήθηκε σε ένα φωτογραφικό αρχείο το οποίο απεικονίζει υπογραφές γκράφιτι πάνω σε μαρμάρινες επιφάνειες του αστικού ιστού της Αθήνας. Προβαλόμενα σε εναλλαγή στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του κτιρίου, αυτά τα βίντεο γίνονται δημόσια έργα που μεταμορφώνουν την πρόσοψη του PTX σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη υβριδική επιδερμίδα.
Info: PTX Athens | 02-19/6 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. – 6 μ.μ., Κυρ.: 12-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
@ πρώτης φωτό: Vector 60882, 2022. Χαρακτικό (ηλιοτυπία), μελάνι λαδιού σε βαμβακερό χαρτί Μέγεθος μήτρας: 7*7 cm, Μέγεθος κορνίζας: 60*80 cm