Το ονειρομαντείο του αρχαιολογικού χώρου Αμφιαρείου Ωρωπού ξαναζωντανεύει

Το ερευνητικό πρότζεκτ «ΛΥΣΙΣ» της εικαστικού και περφόρμερ Μαίρης Ζυγούρη επαναφέρει στο μνημείο τις ονειρόθεραπευτικές και μαντικές πρακτικές της αρχαιότητας.

ΛΥΣΙΣ Ωρωπός

Η εικαστικός, περφόρμερ και ερευνήτρια Μαίρη Ζυγούρη, συνεχίζοντας την πολύχρονη ενασχόληση και έρευνα πάνω στις εικαστικές πρακτικές της Ιδιοτοπικής Επιτέλεσης, (site specific performance), παρουσιάζει το νέο της πρότζεκτ "ΛΥΣΙΣ" στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου Ωρωπού, την Κυριακή 12 Ιουνίου με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Διερευνώντας αυτή τη φορά τις διαδικασίες του ύπνου, του ονείρου και της ανάλυσής του, ως καλλιτεχνικά εργαλεία, η εικαστικός-περφόρμερ εστιάζει την πρακτική της στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου, ως το κατ’ εξοχήν ονειρομαντείο και θεραπευτικό ιερό της αρχαιότητας, συνδιαλεγόμενη παράλληλα με τη μοναδική γεωγραφική του θέση και γεωμορφολογία του. Με το ερευνητικό πρότζεκτ "ΛΥΣΙΣ", επιχειρεί μέσω της καλλιτεχνικής διαδικασίας και της βιωματικής εμπειρίας στον χώρο, να επανασυσχετίσει τις ονειροθεραπευτικές και μαντικές πρακτικές του παρελθόντος του Αμφιαρείου, (εγκοιμήσεις, εξαγνισμοί, ονειρικός και μαντικός ενθουσιασμός, εκστατική διαύγεια, κατάνυξη, ονειρομαντεία, υδρομαντεία, κ.τ.λ), με την ποιητική της επιτελεστικής δράσης και τις μεθοδολογίες της σύγχρονης περφόρμανς, υιοθετώντας την πολυπρισματική ματιά του ονείρου, και εμπεριέχοντας στην καλλιτεχνική της δράση τη δυναμική συμβόλων, τελετουργικών, χειρονομιών, νευμάτων, ψυθήρων.

ΛΥΣΙΣ Ωρωπός

Οι ερευνητικοί άξονες που θα αποτελέσουν πυρήνα και πυξίδα για το πρότζεκτ, βασίζονται: στην πολύσημη μυθική φιγούρα του Αμφιαράου (ένδοξος βασιλιάς, γενναίος πολεμιστής, τραγικός ήρωας, μάντης, θεραπευτής), στην τελετουργική διαδικασία της εγκοίμησης, στην σχέση του νερού με τον Χρόνο (κλεψύδρα), και στην διαλεκτική σχέση Τέχνης, ονείρου και πραγματικότητας.

Το στοιχείο που θα ενοποιεί την "αφήγηση" των δράσεων και την μετακίνηση από τον έναν "σταθμό" στον άλλον, θα είναι η παρουσία των αναθημάτων (τύπια). Οι απεικονίσεις αυτές ως σημάνσεις στον χώρο από μεγένθυμένα μέλη σώματος (μάτι, αυτί, στόμα, πόδι και άλλα), θα αντιστοιχούν στα "μέλεα",πρωτότυπες υβριδικές συνθέσεις λόγου, κίνησης και μουσικής ως επιτελεστικές αποδόσεις ονειρικών και άλλων αναδυόμενων στοιχείων.

ΛΥΣΙΣ Ωρωπός

Η βιωματική έρευνα στο σύνολό της θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου περιλαμβάνοντας μια περίοδο καλλιτεχνικής και ερευνητικής προετοιμασίας, (12 Μαίου-12 Ιουνίου) , η οποία θα καταλήξει με μια ζωντανή δημόσια παρουσίαση/περφόμανς. Η καλλιτέχνις για το πρότζετ "ΛΥΣΙΣ" συνεργάζεται με την Άννα Τζάκου, περφόρμερ, σκηνοθέτιδα και practice-based ερευνήτρια: PhD με θεμα Γεωποιητική, μια θεατρική μεθοδολογία για τον εξωτερικό χώρο στο πανεπιστήμιο του Exeter (UK), και τον σκηνοθέτη θεάτρου και ηθοποιό Δημήτρη Τσιάμης, υιοθετώντας καθείς μια διαφορετική περσόνα που συνδέεται με τον μύθο, το όνειρο, τους ανθρώπους του ιερού ,τους όνειρο-ικέτες...

Κατά την περίοδο προετοιμασίας η καλλιτέχνης συνομιλεί με μια σειρά καλεσμένων από διαφορετικά επιστημονικά και καλλιτεχνικά πεδία (θέατρο/περφόρμανς, μουσική, χορός, ψυχολογία,αρχαιολογία) πάνω στις θεματικές που αναδεικνύονται από την ίδια την πολυδιάσταση και πολύσημη ταυτότητα του αρχαιολογικού χώρου.

Η καταληκτική περφόρμανς "ΛΥΣΙΣ", που θα λάβει χώρα τις 12 Ιουνίου στον αρχαιολογικό χώρο, θα αποτελέσει μια ιδιότυπη ξενάγηση, μια ιδιοτοπική (site specific) ονειρική αφήγηση, όπου το κοινό καλείται να ακολουθήσει το δρώμενο σε έξι σημεία σταθμούς μέσα στα όρια του αρχαιολογικού χώρου. Η καλλιτέχνης καλεί τον θεατή να αναστοχαστεί την έννοια της θεραπευτικής χρήσης των ονείρων στην υπηρεσία της επιτελεστικής τέχνης, προσφέροντας μια συλλογική πολυαισθητηριακή και συμμετοχική εμπειρία για το κοινό, και αναδεικνύοντας εμμέσως πιθανές όψεις και επιδράσεις ενός συλλογικού ασυνείδητου γίγνεσθαι.

ΛΥΣΙΣ Ωρωπός

Συντελεστές
Σύλληψη/Ιδέα/Σκηνοθεσία: Μαίρη Ζυγούρη
Περφόρμερ: Μαίρη Ζυγούρη, Άννα Τζάκου, Δημήτρης Τσιάμης
Επιστημονικός συνεργάτης: Νένα Σαμιώτη
Βιντεοσκόπηση/ Καταγραφή: Παναγιώτης Ίσαρης
Φωτογραφίες: Ζαφείρω Βλάχου
Διοργάνωση: Polus Collective

Info: Αρχαιολογικός χώρος Αμφιαρείου Ωρωπού, Κυριακή 12 Ιουνίου | Ώρα Έναρξης: 12 το μεσημέρι | Διάρκεια: 60 λεπτά

Είσοδος δωρεάν (εισιτήριο μόνο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, 3€) με προκράτηση θέσης στο τηλέφωνο: 6932103214 καθημερινά μετά τις 3.30 μ.μ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.