Neo Cosmos: Εγκαίνια για ένα νέο χώρο με την παρουσίαση καλλιτεχνικών πρακτικών που σχετίζονται με τα αστικά κοινά

Τρία έργα σε αλληλεπίδραση σχολιάζουν καταστάσεις αντίθεσης και συνύπαρξης ψηλαφώντας το χώρο ο οποίος δημιουργείται μέσα στην ένταση φαινομενικά αντίθετων καταστάσεων δημιουργίας και αλληλεξάρτησης.

Neo Cosmos

Έχοντας ως αφετηρία ότι η δημιουργική σκέψη και η παραγωγή ιδεών προκύπτει συλλογικά, το Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά (LUC) είναι μια ομάδα η οποία αναπτύσσει και παράγει έρευνα, καλλιτεχνικές πρακτικές, αστικές παρεμβάσεις και εκπαίδευση. Και τα τέσσερα πεδία δράσης αντιμετωπίζονται εξίσου ως "εργαλεία" και ως "πρακτικές" οι οποίες πρέπει να αναπτυχθούν μέσω της κοινής χρήσης. Η ομάδα λειτουργεί δημιουργώντας έναν αυτο-αναλυτικό και αυτο-αναπαραγωγικό χώρο για έρευνα και παραγωγή και αναπτύσσει μεθόδους ξεκινώντας, τεκμηριώνοντας και επεκτείνοντας μορφές κριτικής συζήτησης και "συγκυριακής" ανάλυσης παράλληλα με τις εξελισσόμενες αντι-ηγεμονικές, κοινωνικές και καλλιτεχνικές πρακτικές.

Η πρώτη δημόσια εκδήλωση του Neo Cosmos έχει την πρόθεση να παρουσιάσει καλλιτεχνικές πρακτικές του δικτύου των ανθρώπων που σχετίζονται με το Εργαστήριο. Τρία έργα σε αλληλεπίδραση σχολιάζουν καταστάσεις αντίθεσης και συνύπαρξης ψηλαφώντας το χώρο ο οποίος δημιουργείται μέσα στην ένταση φαινομενικά αντίθετων καταστάσεων δημιουργίας και αλληλεξάρτησης.

Το Pissa & Vresthenis είναι μία τοιχογραφία διπλής όψης στα παράθυρα και την πρόσοψη του χώρου Neo Cosmos των Κωστή Δαμουλάκη, Δόμνας Δεγαΐτα, Σοφοκλή Κουτσουρέλη, Παναγιώτη Λιανού και Πέγκυς Ζάλη. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες και των δύο πλευρών της τζαμαρίας, και έχοντας ως αναφορά βανδαλιστικές και πρωτόγονες γραφές, το έργο στέκεται σε μία ρωγμή: "εντός” ενός -εν δυνάμει- πολιτιστικού κέντρου αλλά και "εκτός” του, στο δημόσιο χώρο. Επιμελημένες πολιτιστικές διαδικασίες και άτυπες ενσωματωμένες χειρονομίες διαμορφώνουν καλλιτεχνικές πρακτικές οι οποίες πραγματώνουν ενδιάμεσους χώρους.

Στο ισόγειο παρουσιάζεται η παρέμβαση των Μαρία Φ. Nτολόρες & Σοφία Ντώνα, με τίτλο Το φάντασμα της Καλλιόπης ή αλλιώς το πρόβλημα της τουαλέτας. Η πρόταση τους για τον Neo Cosmos επικεντρώνεται στο αίτημα για προσβασιμότητα. Στο κοινό τους κείμενο-το οποίο διατίθεται στο χώρο- οι Ντολόρες και η Ντώνα αναφέρουν μεταξύ άλλων: "Θα ήταν παράδοξο να μιλάμε για κοινά χωρίς να αναγνωρίζουμε τα προνόμια, τις αντιφάσεις και τη θεσιακότητα των πολιτικών της συμπερίληψης. Η αρχιτεκτονική των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων ορίζει κοινωνικές ιεραρχίες. Σκοπός αυτής της παρέμβασης είναι να προσβάλει το ηγεμονικό παράδειγμα που καθιστά φαντάσματα τα "διαφορετικά" ή περιθωριοποιημένα σώματα μας ή τουλάχιστον να κάνει ορατή την απουσία τους. 

Στο υπόγειο παρουσιάζεται το βίντεο με τίτλο A Whole New Online Cosmos, ένα εικονικό τοπίο στο οποίο εξερευνώνται οι δυνατότητες του διαδικτυακού site-specificity της περιοχής του Νέου Κόσμου, των Σοφοκλή Κουτσουρέλη, Παναγιώτη Λιανού και Πέγκυς Ζάλη. "Χρησιμοποιώντας τη μηχανή διαδικτυακών παιχνιδιών sansar.com δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό κόσμο ο οποίος αποτελείται από ένα avatar, ένα τραπ μουσικό βίντεο και τρισδιάστατες σαρώσεις τοποθεσιών που (θα) αποτελούν σημεία έρευνας και αναφοράς για την ομάδα του LUC στην περιοχή του Νέου Κόσμου", αναφέρει η καλλιτεχνική ομάδα. Συγκεκριμένα, οι επιλεγμένες τοποθεσίες περιλαμβάνουν: το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Πλατεία Κυνοσάργες και το Δρουγούτι. "Στο μέλλον θα προσκαλέσουμε τα avatar φίλων να συμμετέχουν στο περιβάλλον μας με σκοπο την περιπλάνηση, τη μελετη και την αλληλεπίδραση. Διαδικτυακά γλυπτά, τοπία και παραστάσεις δημιουργούν νέες μορφές πνευματικότητας στη σκιά των παγκόσμιων πανδημιών και της κλιματικής κρίσης", εξηγούν. 

Εγκαίνια: Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 από τις 17.00

Από τις 22/5 ο χώρος Neo Cosmos (Ευστρατίου Πίσσα 51 & Θεοδώρητου Βρεσθένης 83) θα είναι ανοιχτός κάθε Παρασκευή 16:00-20:00 & Σάββατο 13.00-17.00.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.