Διεκδικώντας ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Waste/d Pavilion

Με αφορμή τις τελευταίες μέρες έκθεσης του «Waste/d Pavilion, Επεισόδιο 1ο», διοργανώνεται μια ανοιχτή συζήτηση για την ιδέα ενός κρατικού μουσείου σύγχρονης τέχνης και την ανάπτυξή του υπό σημερινές συνθήκες.

Waste/d Pavilion

Λίγο πριν τη λήξη του πρώτου επεισοδίου του Waste/d Pavilion, το State of Concept Athens και η Προσωρινή  Ακαδημία Τεχνών προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση έρευνας και ανοιχτή συζήτηση με τίτλο 'Διεκδικώντας ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Παρουσίαση έρευνας και συζήτηση στο Waste/d Pavilion'. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19/5, 6-8 μμ. (στα ελληνικά).

Στην Ελλάδα, η ίδρυση και η λειτουργία ενός κρατικού μουσείου σύγχρονης τέχνης αναδεικνύεται, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, σε ένα δυναμικό πεδίο καλλιτεχνικών και πολιτισμικών ζυμώσεων και θεσμικών διεργασιών.

Τι είδους μουσείο σύγχρονης τέχνης διεκδικούσαν καλλιτέχνες και άλλοι επαγγελματίες του χώρου της τέχνης; Ποιες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες και αφηγήσεις αναδύθηκαν; Ποιοι θεσμικοί λόγοι αναπτύχθηκαν; Η παρουσίαση εστιάζει στο παράδειγμα συγκρότησης ενός κρατικού μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα από το 1976 έως και την ίδρυση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) το 1997. Στόχος είναι να αναδείξει διαφορετικά επεισόδια: τις καλλιτεχνικές και θεσμικές πρωτοβουλίες που πραγματοποιήθηκαν γύρω από την ίδρυση, τη λειτουργία και τον ρόλο ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης, καθώς και να ανιχνεύσει τις σχέσεις με ευρύτερα ζητήματα συγκρότησης θεσμών στο ελληνικό πεδίο. Από την καλλιτεχνική διεκδίκηση για ένα "μουσείο-ζωντανό οργανισμό” στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, στο μουσείο-δίκτυο του αρχιτέκτονα Μιτ Μητρόπουλου, η παρουσίαση θα επιχειρήσει μια κριτική πλαισίωση λησμονημένων και λιγότερο προβεβλημένων θεωρήσεων για το μουσείο σύγχρονης τέχνης.

Ποιοί είναι οι βασικοί άξονες των πολιτιστιστικών και πολιτικών διεργασιών για την ίδρυση ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, ποιό είναι το θεσμικό και νομικό πλαίσιο λειτουργίας των μουσείων σύγχρονης τέχνης, είναι μερικά από ερωτήματα που αναδύονται και άπτονται σε πλήθος κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν την πραγματική και φαντασιακή διαδικασία του "θεσμίζειν”. Μια ευκαιρία να ενεργοποιήσουμε στο παρόν υπόλοιπα, πλεονάζοντα, παραλειπόμενα, waste/d αφηγήματα. 

Θα γίνει παρουσίαση της έρευνας των Τίνα Πανδή και Μαρίνα Μαρκέλλου με σχολιασμούς από τις Μαριάννα Στραπατσάκη και Εσθήρ Σολομών και θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες

Waste/d Pavilion, Επεισόδιο 1ο

  • Εικαστικά

Το Pavilion αναπτύσσεται σε μια σειρά «επεισοδίων», εστιάζοντας σε διαφορετικές περιοχές: από την εργασία και την καταστολή, ως την οικολογία, το σώμα και τη γλώσσα. Καλλιτέχνες, ερευνητές και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν προσκληθεί να παρουσιάσουν μέσω του έργου τους μια διαφορετική εννοιολόγηση της έννοιας του Waste/d, προτείνοντας νέους τρόπους θέασης, διακίνησης, νοήματος μεθοδολογιών και δικτύωσης ενός αντι-Waste/d μετώπου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.