Καλλιτεχνικές συζητήσεις για την ιθαγένεια στο Victoria Square Project

Η ΚΟΛΛΕΚΤΙΒΑ για την κοινωνική καινοτομία και τον πολιτισμό και το Victoria Square Project στην περιοχή της Βικτώριας φιλοξενούν την έκθεση του «(Συν)Εργαστηρίου για την ιθαγένεια».

Workshop with Anasa Cultural Center, Michael Afolayan Workshop with Anasa Cultural Center, Michael Afolayan

Το Victoria Square Project και η ΚΟΛΛΕΚΤΙΒΑ εγκαινιάζουν την έκθεση του "(Συν)Εργαστηρίου για την ιθαγένεια". Το "(Συν)Εργαστήριο για την ιθαγένεια", τα έργα του και οι δράσεις που τα εμπνέουν, πραγματεύονται την ταυτότητα, την ελληνικότητα, την ισότητα, τη διαφορετικότητα, τη δημοκρατία, την ένταξη, όχι μόνο ως αναπαράσταση αλλά και ως βιωμένη εμπειρία της συνύπαρξης και της συνδημιουργίας.

Έξι καλλιτέχνες, με διαφορετικές καταβολές και πρακτικές αλλά παράλληλα πολλά κοινά στοιχεία,  πλαισιωμένοι/ες από επιμελητές, ανθρωπολόγους και ακτιβιστές, συζητούν και δημιουργούν με αφορμή τον ισχύοντα νόμο περί ιθαγένειας στην Ελλάδα. Μέσα από μία συνεργατική διαδικασία συναντήσεων και εργαστηρίων με τους οργανισμούς Generation 2.0 και Anasa Cultural Center προκαλούν και προκαλούνται από ερωτήματα όπως εάν η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να προ(σ)καλέσει κοινωνική λειτουργία και να ενδυναμώσει τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση κρίσεων, ανισοτήτων και στερεοτύπων, και το κατά πόσο ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική αλλαγή, στην ανάπτυξη και στην ενεργοποίηση κοινοτήτων.

Workshop with Generation2.0 RED
Workshop with Generation2.0 RED

Πρόκειται για ένα πειραματικό κοινοτικό έργο που εδράζεται στη δια-δράση και διασταύρωση ιδεών, εμπειριών και πεποιθήσεων διαφορετικών ανθρώπων καθώς και στην ανάγκη όλων μας για δράση και συμμετοχή στα κοινά και την αναζήτηση περαιτέρω συγκλίσεων ανάμεσα στην καλλιτεχνική δημιουργία και τις διεκδικήσεις συμπολιτών μας. Το "(Συν)εργαστήριο για την Ιθαγένεια" επιθυμεί να λειτουργήσει ως ενισχυτής των διεκδικήσεων ανθρώπων μεταναστευτικής προέλευσης για ισονομία και ισότητα αλλά και να διερευνήσει τρόπους συμμετοχής και όχι παρεμβολής στη συνεχόμενη προσπάθεια για την εξάλειψη ορίων διαφορετικότητας και τον καθορισμό του "Άλλου", μέσα από τη συνεργασία, τη διασταύρωση και την παρουσίαση έργων δημιουργών με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές. Με αυτόν τον τρόπο, η ιδιαιτερότητά της δράσης έγκειται στο γεγονός ότι δίνει εξίσου βάρος στις συνεκτικές και διαδραστικές διαδικασίες που χαρακτηρίζουν τα έργα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ειρήνη Ευσταθίου, Σεβαστιάνα Κωνστάκη, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Θοδωρής Προδρομίδης, Γιώργος Σαλαμέ, Ωρώκ Σαρχάν.

Εισηγήτριες: Νιόβη Ζαραμπούκα - Χατζημάνου, Πολύνα Κοσμαδάκη, Δάφνη Κρέμα, Σοφία Χανδακά

Εγκαίνια: 19/5 (7.30 μ.μ.)

Info: Victoria Square Project | 20/5-22/6 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ.: 12-8 μ.μ. και θα υπάρχει η δυνατότητα διαμεσολάβησης, Τρ.-Σάβ.: 12.30-2.30 μ.μ., 5.30-7.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει το Τάι Τσι Τσουάν με τις εικαστικές τέχνες;

Η τέχνη συναντά την ενσυνειδητότητα μέσω μιας παραδοσιακής κινεζικής πολεμικής τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/02/2025

Το νέο βιβλίο των εκδόσεων Gutenberg ρίχνει φως στην αλληλογραφία δύο λογοτεχνών

Τι γνώμη είχε ο ένας για τα έργα του άλλου; Ποια η σχέση τους; Οι απαντήσεις στο νέο βιβλίο "Αλληλογραφία Τ.Κ. Παπατσώνη και Μέλπως Αξιώτη (1962-1964)" σε επιμέλεια-εισαγωγή-σημειώσεις Μαίρης Μικέ και Βασίλη Μακρυδήμα.

Η μπρουταλιστική αρχιτεκτονική στη μεγάλη οθόνη: Η αισθητική και η ανθρώπινη διάσταση του "The Brutalist"

Η μπρουταλιστική αρχιτεκτονική, με την χαρακτηριστική χρήση ακατέργαστου σκυροδέματος και τις βαριές γεωμετρικές μορφές, επανέρχεται στο προσκήνιο μέσω της ταινίας του Μπρέιντι Κορμπέ.

Μια συζήτηση για την κληρονομιά των αεροδρομίων Tempelhof και Ελληνικού έθεσε το επείγον ερώτημα "σε ποιόν ανήκουν οι πόλεις;"

H δεύτερη εκδήλωση της σειράς "Heritage in Focus" που έλαβε χώρα στο Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με το Βερολινέζικο Humboldt Forum άνοιξε ένα ζωηρό διάλογο γύρω από τη διαχείριση της αστικής κληρονομιάς αναδεικνύοντας σημαντικά ζητήματα αναδιανομής πλούτου, προσβασιμότητας και δημοκρατίας που αναδύονται πίσω από τις προσόψεις των αστικών αναπλάσεων στις σύγχρονες πόλεις.

Το νέο Πρόγραμμα Καθοδήγησης του ΕΜΣΤ εκκινεί έναν διάλογο μεταξύ ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε Έλληνες καλλιτέχνες με στόχο να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τις πρακτικές τους και να εξελιχθούν επαγγελματικά.

Bιωματικά εργαστήρια για γυναίκες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Με αφορμή την έκθεση "Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων".