"Συχνότητες και μετασχηματισμοί": Μία συζήτηση με αφορμή την έκθεση στο Radio Athènes και τον χώρο τέχνης Μελάς Μαρτίνος

Το σημαντικό έργο των Μπία Ντάβου, Παντελή Ξαγοράρη και Peter Roehr, αλλά και τη σχέση τους με σύγχρονους/ες καλλιτέχνες/ιδες όπως η Tauba Auerbach παρουσίαστηκε στην έκθεση «Συχνότητες Ι ». Τέσσερις ιστορικοί μιλούν για τη συμβολή αυτών των δημιουργών και τη εντατική μελέτη των έργων τους.

Παντελής Ξαγοράρης, Άτιτλο, c.1970. Σχέδιο με υπολογιστή (24.8 x 35.5 εκ.). Ευγενική παραχώρηση Radio Athènes & Μελάς Μαρτίνος @Γιάννης Χατζηασλάνης

Με αφορμή την έκθεση "Συχνότητες Ι" που εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο στο Radio Athènes και στον χώρο τέχνης Μελάς Μαρτίνος, τέσσερις ιστορικοί τέχνης συναντιούνται στο Ινστιτούτο Γκαίτε και καταθέτουν τις σκέψεις τους για το έργο που μας κληροδότησαν η Μπία Ντάβου, ο Παντελής Ξαγοράρης και ο Peter Roehr, αλλά και τη σχέση τους με σύγχρονους/ες καλλιτέχνες/ιδες όπως η Tauba Auerbach.

Η Τίνα Πανδή και ο Σταμάτης Σχιζάκης, επιμελητές του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας (ΕΜΣΤ), θα μας μιλήσουν για την έρευνα και την εντατική ενασχόλησή τους με το έργο της Μπίας Ντάβου και του Παντελή Ξαγοράρη, όπως και για την πρώτη μεγάλης κλίμακας έκθεση που αφιερώθηκε στο έργο της Μπίας Ντάβου το 2016. Η ομιλία της Πανδή θα επικεντρωθεί στο σύστημα και στη σειραϊκότητα στο έργο της Ντάβου, και στη σύνδεσή του με το διεθνές καλλιτεχνικό πλαίσιο. Ο Σχιζάκης θα μιλήσει κυρίως για τη σημασία της διαδικασίας και του χρόνου στο έργο του Ξαγοράρη.

Μπία Ντάβου, Άτιτλο, 1972. Σπρέυ σε χαρτί (35.5 x 50 εκ.). Ευγενική παραχώρηση Radio Athènes & Μελάς Μαρτίνος
@Γιάννης Χατζηασλάνης
Μπία Ντάβου, Άτιτλο, 1972. Σπρέυ σε χαρτί (35.5 x 50 εκ.). Ευγενική παραχώρηση Radio Athènes & Μελάς Μαρτίνος

Η Κλέα Χαρίτου, ιδρυτικό μέλος της επιμελητικής ομάδας miss dialectic και διδάσκουσα στην ΑΣΚΤ, θα εστιάσει στον διάλογο και στη σχέση ανάμεσα στην τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία στην Ελλάδα στις αρχές του 1970, όπως και στην έννοια του συστήματος, μέσα από την ατομική έκθεση του Ξαγοράρη Μετασχηματισμοί 2 και τη συμμετοχή του στην ομαδική έκθεση Η τέχνη των υπολογιστών, οι οποίες παρουσιάστηκαν το 1971 στο Ινστιτούτο Γκαίτε Τέλος, η Έλενα Παπαδοπούλου, διευθύντρια του Radio Athènes, θα μιλήσει για τις αντιστοιχίες και την ποίηση της σειραϊκότητας και της επανάληψης.

Πληροφορίες: Ινστιτούτο Γκαίτε, Τετάρτη 11 Μαΐου (7 μ.μ.)

@ πρώτης φωτό: Παντελής Ξαγοράρης, Άτιτλο, c.1970. Σχέδιο με υπολογιστή (24.8 x 35.5 εκ.). Ευγενική παραχώρηση Radio Athènes & Μελάς Μαρτίνος @Γιάννης Χατζηασλάνης

Περισσότερες πληροφορίες

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Στα χρόνια του Χρήστου Λαμπράκη" μεταφερόμαστε στην Αγία Βαρβάρα

Στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Ελευθερίας Κόλλια για την ιστορία του μεγάλου δημοσιογραφικού συγκροτήματος ΔΟΛ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/11/2024

"Οι Άνθρωποι Ακόμα Πεθαίνουν από Έρωτα", πιστεύει η καλλιτέχνιδα Δάφνη Ασλανίδη

Το Antisocial παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση της Ασλανίδη.

"Μικρά πράγματα σαν κι αυτά": Διαβάστε το βιβλίο πίσω από την ταινία

Βρείτε το βιβλίο της Κλερ Κίγκαν στο οποίο βασίστηκε η ταινία, καθώς και τα άλλα δύο βιβλία της που κυκλοφορούν στα ελληνικά.

Μια περίτεχνη έκδοση εξιστορεί τα ταξίδια του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Ο must-read δίγλωσσος κατάλογος συνοδεύει την έκθεση "Γκίκας. Ταξίδι από τη Δύση στην Ανατολή".

Η ΕΡΤ μετατρέπει την Πινακοθήκη Γκίκα σε ραδιοφωνικό στούντιο

Μία νέα συνεργασία του ελληνικού καναλιού με το Μουσείο Μπενάκη.

"Κρατήρας": Μια νέα ποιητική συλλογή παρουσιάζεται στο Επί Λέξει

Το βιβλιοπωλείο θα φιλοξενήσει την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Θανάση Χατζόπουλου, ο οποίος θα συζητήσει με τους Ευριπίδη Γαραντούδη και Παντελή Μπουκάλα.

"Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος": Παρουσίαση του βιβλίου στο καφέ των εκδόσεων Εύμαρος

Οι εκδόσεις Εύμαρος και οι εκδόσεις Τόπος προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη, που θα γίνει παρουσία της Μάγδας Φύσσα.