Οι "Ζωγραφικές διαδρομές" του Γιάννη Τσαρούχη

Η νέα έκθεση στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη καλεί τον επισκέπτη να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο προχωρούσε την δουλειά του ο ιστορικός καλλιτέχνης.

Γιάννης Τσαρούχης
  

Είναι ενδιαφέρον να καταλάβει κανείς ότι η πορεία του Γιάννη Τσαρούχη είναι συνεχής, παρ’ όλες τις αλλαγές. Όσο προχωρούσε κρατούσε τα στοιχεία που τον ενδιέφεραν και τα χρησιμοποιούσε στις επόμενες αναζητήσεις του. Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από την επιλογή των έργων που παρουσιάζονται στην καινούρια έκθεση του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, η οποία εγκαινιάζεται το Σάββατο 7  Μαΐου. Ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά ένα Μουσείο-κόσμημα που ανακαινίστηκε με την υποστήριξη της documenta14.

Γιάννης Τσαρούχης
Ποδηλάτης μεταμφιεσμένος σε τσολιά, με ένα ναό δεξιά κάτω, 1936
Λάδι σε πανί, 34,5 Χ 29,0 εκ.
Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, αρ. ευρ. 499

Οπως έλεγε ο ίδιος ο Τσαρούχης: "Δύο είναι οι βασικές  αναζητήσεις  μου, παρ’ όλες τις χίλιες διαφορές που παρουσιάζουν τα έργα  μου μεταξύ τους. Η  μια αναζήτηση είναι ούτως ειπείν νεοκλασική και προσπαθεί να αφομοιώσει το αρχαίο κλασικό ιδεώδες, όπως το εξέφρασε για όλον τον κόσμο στα νεώτερα χρόνια η Αναγέννηση και το Μπαρόκ. Η άλλη μου τάση είναι να εκφράσω όλες τις αντιρρήσεις μου για το ίδιο το ιδανικό μου, βοηθημένος από μεγάλους αντιρρησίες της εποχής μας, αλλά και από πρότυπα παλιά ελληνικά, που είναι συχνά μαρτυρίες και στηρίγματα των αντιρρήσεων. (Τσαρούχης, Αγαθόν το εξομολογείσθαι, σ.257)

Γιάννης Τσαρούχης

Στο δώμα παρουσιάζονται θεατρικές μακέτες από παραστάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και μια σειρά από ιδανικές παραστάσεις που θα ήθελε να κάνει. Είναι θεατρικές διαδρομές και εκεί βλέπουμε τις επαναστατικές ιδέες που είχε για το θέατρο. 

Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, Πλουτάρχου 28, Μαρούσι, 210 8062 636 – 7.
Εγκαίνια: Σάββατο 7 Μαΐου 2022  ώρα 10.00 – 22.00.
Διάρκεια έκθεσης:  7 Μαΐου -  31 Ιουλίου 2022 Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 – 14.00, Σάββατο και Κυριακή  10.00 – 15.00 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Bazaar Κεραμικών Reloaded!

Παράταση για το παζάρι κεραμικών στο Vlastaris Antiques με νέες αφίξεις σε μοναδικά κομμάτια από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο του 19ου και 20ού αιώνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/12/2025

"L’Infini terrible": Η σαγηνευτική φρικαλεότητα στην τέχνη του Χρήστου Οικονόμου

Η πρώτη ατομική παρουσίαση του καλλιτέχνη στη Roma Gallery.

1945: Το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου γίνεται αφορμή για έκθεση στο Καπνεργοστάσιο

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από το τέλος του πολέμου.

Τα απομεινάρια αποκτούν δεύτερη ζωή στην ατομική έκθεση της Ελένης Παπάζογλου

Στην έκθεση "Proposing Everything Twice" δίνεται χώρος και χρόνος σε όσα μένουν στη σκιά του στούντιο.

Πως συνδέεται ένα εργαστήριο σχεδιασμού ήχου με έννοιες των Gilles Deleuze και Félix Guattari;

Στο δεύτερο workshop της σειράς του "InnerLand Project" ο Δημήτρης Μενεξόπουλος εμπλέκει την φιλοσοφία στη δημιουργία ηλεκτρονικής μουσικής.

Το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Ψυχογιός υποδέχεται τη Μαίρη Συνατσάκη

Meat and greet με την επιχειρηματία, content creator και παρουσιάστρια στις 13 Δεκεμβρίου.