Η σχέση του φολκλόρ με την έννοια της παράδοσης

Η γκαλερί Batagianni εγκαινιάζει μια ομαδική έκθεση που μελετά το φολκλόρ ως είδος τέχνης αλλά και μία μοντέρνα απόδοση των παραδόσεων.

Μαρία Παπαδημητρίου, firma Gypsy Globables @Μαρία Παπαδημητρίου

Αν κοιτάξουμε στο αντίστοιχο λήμμα στο λεξικό, θα δούμε την έννοια του "παραδίδω" κάτι σε κάποιον ή αλλιώς "τα στοιχεία του παρελθόντος ενός πολιτισμού, που διασώζονται και μεταδίδονται από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά". Ο ορισμός της παράδοσης υποτίθεται ότι πρέπει να αλλοιώνεται και έτσι να ερμηνεύεται διαφορετικά από το κάθε άτομο ή και πολιτισμό γενικότερα.

Ακολουθώντας αυτή τη λογική, το φολκλόρ εμπεριέχει "το σύνολο των εκδηλώσεων του λαϊκού παραδοσιακού πολιτισμού". Διαπερνά τα όρια της παράδοσης χωρίς όμως να την αγνοεί. Εμείς ωστόσο, συχνά δεν κατανοούμε τη σημασία του φολκλόρ. Σαν όρος, το φολκλόρ εμφανίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα και ορίζεται ως μία αντίδραση απέναντι στους "κανόνες" της κλασικής τέχνης, εγκαινιάζοντας μία μοντέρνα προσέγγιση των παραδόσεων.

Παραδόσεις και φολκλόρ
@Νίκος Χαραλαμπίδης
video stills

Η ομαδική έκθεση στη Γκαλερί Batagianni επιχειρεί να ορίσει το φολκλόρ με φαντασία και ποιητικότητα, αντιτιθέμενη σε μια κοινωνία κυριαρχούμενη από τον καταναλωτισμό. Το στοιχείο της παρωδίας εμφανίζεται εδώ όταν τα έθιμα και οι παραδόσεις αλλοιώνονται και γελοιοποιούνται για την εξυπηρέτηση του τουρισμού και των ΜΜΕ. Όμως το φολκλόρ δεν ενδιαφέρεται για την ικανοποίηση καπιταλιστικών και καταναλωτικών αναγκών. Αντιθέτως, ισορροπεί μεταξύ της λαϊκής παράδοσης και το ασυνείδητο ενός λαού, του παρελθόντος και της σημερινής εποχής, εστιάζοντας στην ετερότητα. Οι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που αναδεικνύουν τα πολιτισμικά έθιμα που αναδιαμορφώθηκαν από γενιά σε γενιά και συνδέουν το φολκλόρ με σύγχρονες έννοιες.

Θάλεια Χιώτη Σχέδια ημερολογίου Παραδόσεις και φολκλόρ
@Θάλεια Χιώτη
Σχέδια ημερολογίου

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Αλίκη Παλάσκα, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μαρία Παπαδημητρίου, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Νίκος Χαραλαμπίδης, Πάνος Χαραλάμπους, Θάλεια Χιώτη.

Eπιμέλεια έκθεσης: Xριστίνα Πετρηνού

Εγκαίνια : 14/5 (12-4 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Batagianni | 14/5-18/6 | Ωρες λειτουργίας : Tρ. ,Πέμ., Παρ.: 5-9 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. – 5 μ.μ. και κατόπιν συνεννόησης | Είσοδος ελεύθερη

Λεζάντα πρώτης φωτογραφίας: Μαρία Παπαδημητρίου, firma Gypsy Globables

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.