Οι Κυκλάδες με το φακό της Μαριάννας Λούρμπα έχουν "Στοιχεία Αυτογνωσίας"

Στην έκθεση του Εικαστικού Κύκλου ΔΛ η Μαριάννα Λούρμπα μέσα από το φωτογραφικό φακό της αποτυπώνει φόρμες και χρώματα από τις περιηγήσεις της στις Κυκλάδες.

Μαριάννα Λούρμπα / Ατομική έκθεση

Μέσα από αυτή την πρώτη ύλη η καλλιτέχνις συνθέτει στατικές αρχιτεκτονικές φόρμες και δημιουργεί αρχέγονα γλυπτά, ασύμμετρους αιγαιοπελαγίτικους χρωματικούς όγκους, φόρμες που αποπνέουν έναν ιδιότυπο ερωτισμό.

Μαριάννα Λούρμπα / Ατομική έκθεση

Για την έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται στις 10 Μαίου, δηλώνει ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος: "Αποτελούμενα από λιτές γραμμές, τα έργα της Μαριάννας Λούρμπα εμπεριέχουν τον μινιμαλισμό των κυκλαδικών ειδωλίων και των αφαιρετικών -και βαθιά ερωτικών- ζωγραφικών συνθέσεων του Γιάννη Μόραλη, αλλά και τον επινοητικό τρόπο που χρησιμοποιεί τη φωτογραφία ο Μιχάλης ΚατζουράκηςΚοιτώντας προσεκτικά τις συνθέσεις της εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά σου τα σωματικά γνωρίσματα ενός κυκλαδικού ειδωλίου, τα πόδια, οι ώμοι και οι ιδιαίτερες καμπύλες του, μέσα στα οποία ανακαλύπτεις ταυτόχρονα τις μορφές, τους ρυθμούς και τις φωτοσκιάσεις που συναντάμε και στην κυκλαδίτικη ανώνυμη αρχιτεκτονικήΈχοντας υπόψη τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος αντιλαμβάνεται το τοπίο ως την "προβολή της ψυχής ενός λαού επάνω στην ύλη" και όχι ως "κάποιο απλώς σύνολο γης, φυτών και υδάτων", συμπεραίνουμε ότι οι μινιμαλιστικές συνθέσεις της Μαριάννας Λούρμπα, κατά βάθος, και με έναν παράξενο τρόπο, είναι βαθιά αναπαραστατικές".

Μαριάννα Λούρμπα / Ατομική έκθεση

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Ιουνίου 2022. Οι επισκέψιμες ημέρες είναι Τετάρτες και Σάββατα (11 π.μ. – 4 μ.μ.) και Τρίτες, Πέμπτες και Παρασκευές (11 π.μ. – 8 μ.μ.)
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες

Εικαστικός Κύκλος ΔΛ

Ακαδημίας 6, Κέντρο
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.