Τα "Ηλιοτρόπια" του Μίλτου Γκολέμα στη γκαλερί "Ζουμπουλάκη"

Ο Μίλτος Γκολέμας στην πέμπτη ατομική του έκθεση επιστρέφει στη φύση.

Μίλτος Γκολέμας, Το χατίρι του ήλιου, Λάδι και άμμος σε καμβά, 180x243 cm, 2021 @ZoumboulakisGalleries, Leonidas Dimakopoulos

Στα δύο χρόνια της καραντίνας ο Μίλτος Γκολέμας επιδίωξε και έφερε τη φύση μέσα στο εργαστήριό του με ηλιοτρόπια που μοιάζουν να μιλούν δυνατά, απλωμένα χωράφια, φως ακόμα και μέσα στη βουβή, βαθιά νύχτα.

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να παρουσιάσει τα "Ηλιοτρόπιά" του σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην γκαλερί "Ζουμπουλάκη" από 12 Μαΐου έως 4 Ιουνίου. Με την χαρακτηριστική τεχνοτροπία του, μετατρέπει καμβάδες μεγάλων κυρίως και ορισμένους πολύ μικρών διαστάσεων, με λάδια και άμμο, σε σκηνικό όπου η ανθρώπινη παρουσία φανερώνεται μόνο μέσω του θεατή που παρατηρεί και συμμετέχει μυσταγωγικά.
Η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη γράφει στο κείμενο καταλόγου: "Περίεργο να μην υπάρχει στο αχανές στερέωμα αστερισμός του Ηλιοτρόπιου. Να μην υπάρχει επίσης, εξ όσων γνωρίζουμε, κάποιος μύθος στις παραδόσεις των λαών για ένα φυτό τόσο εμβληματικά συνδεδεμένο με την πορεία του ήλιου: ηλιοστρόφι, ηλιόχορτο, ηλιόδρομο… Εκτός κι αν είναι τόσο "κρυφός” ένας τέτοιος μύθος όσο και ο μυχός του ηλιοτρόπιου, το φυλλοκάρδι του. Στα ηλιοτρόπια του Γκολέμα, από την πρώτη στιγμή που τα είδα στο εργαστήρι του, μια παγερή μέρα του Μάρτη, αυτό που διέκρινα ή συναισθάνθηκα ήταν ακριβώς το παραμέσα και αθέατο μιας ενόργανης ύλης, που συνήθως την παίρνουμε είδηση μόνο κατά την εποχή της δοξαστικής ανθοφορίας της: εκείνη η εκθαμβωτική, σχεδόν αβάσταχτη ομορφιά που μας γονατίζει στη θέα, λόγου χάριν, ενός απέραντου αγρού με ηλιοτρόπια. Δοξαστικά είναι κι εδώ, και με το παραπάνω, "φυτεμένα” σε αυτούς τους πίνακες με μαστοριά ανυπολόγιστη, μόνο που εδώ μοιάζει να τα συνέχει μια μελαγχολική διάθεση πέραν πάσης εποχής και ώρας, είτε μεσουρανούντος του ηλίου είτε δύοντος. Το γαρ της τέχνης, θα λέγαμε, η μετουσίωση του πραγματικού σε μια απεικόνιση παγιωμένη μεν αλλά βαθιά αισθαντική, "ζωντανεμένη” αφ’ εαυτής και ιριδίζουσα".

Γκαλερί Ζουμπουλάκη
© Λεωνίδας Δημακόπουλος
Η νύχτα του Ηλιοτροπίου, λάδι και άμμος σε καμβά 

Ο Μίλτος Γκολέμας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Έκανε τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήριο του Ν. Στέφου και στη συνέχεια σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Π. Τέτση. Έργα του βρίσκονται στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, στη συλλογή Εμφιετζόγλου και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές και μουσεία. Η έκθεση "Ηλιοτρόπια” στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη είναι η πέμπτη ατομική του (2017- "Υπό Κατασκευήν” Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα,, 2011-"Κάτω από τον ουρανό”, Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα, 2008- ”Τόποι Σκουριάς και Αλμύρας”, Αίθουσα Τέχνης Μεταμόρφωση, Θεσσαλονίκη, 2006- "Πλωτές Δεξαμενές”, Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα). 

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ. & Παρ. 11 π.μ - 8 μ.μ | Τετ. & Σάβ. 11 π.μ –3 μ.μ | Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα σκηνοθετημένα αυτοπορτραίτα του Θοδωρή Βρανά ταξιδεύουν στα Κύθηρα

Η έκθεση "ABSORBED (Damn, I miss snowboarding)" είναι ένα φωτογραφικό ημερολόγια που στοχάζεται τον κόσμο των social media.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.