Ένας χώρος τέχνης στην Πλάκα φιλοξενεί έργα αφιερωμένα στη Σιμονέτα Βεσπούτσι

Στο πλαίσιο της Γιορτής της Άνοιξης στον Χώρο Τέχνης και Δράσης Βρυσάκι, μια ομαδική έκθεση ανθίζει με πρωταγωνίστρια τη μούσα φημισμένων καλλιτεχνών της Αναγέννησης.

Χιωτίνης Νίκος La bella Simonetta @ Χιωτίνης Νίκος

Με έμπνευση τη Σιμονέτα Βεσπούτσι, μια μορφή που αποτελεί διαχρονικό πλέον σύμβολο της εποχής της ανθοφορίας, μια ομάδα καλλιτεχνών αποδίδει στον καμβά μια προσωπική ζωγραφική και συναισθηματική οπτική γύρω από τη μούσα. Αναγέννηση, αναδημιουργία και ομορφιά, έννοιες τόσο συνδεδεμένες με τη φυσιογνωμία της αποτυπώνονται με 25 διαφορετικούς τρόπους.

Τρεπεκλή Τάνια "Cleo"

Η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης Ε. Θ. Καϊράκη εξηγεί για τους συμβολισμούς και την ιστορία της Βεσπούτσι: "Ανάμεσα στις ιδέες, πρώτο προβάλλει το κάλλος με το φως του. Μοντέλο του Μποτιτσέλι και άλλων Φλωρεντινών ζωγράφων -την άδολη και καθαρή "ομορφιά της πολλοί ατένισαν” που λέει και ο ποιητής- η ωραία Σιμονέτα Κατενέο- Βεσπούτσι η μικροπαντρεμένη Φλωρεντινή αστή με το πρόωρο τέλος, την ευείδεια της οποίας ύμνησε μεταξύ άλλων ο Λαυρέντιος ο Μεγαλοπρεπής, δίνοντάς της δημόσια σε πανηγυρικό τόνο τον τίτλο της καλλίστης στην Τοσκάνη. Είτε ως παγανιστική Άνοιξη, είτε ως σοφή Παλλάδα που κατισχύει πάνω στον Κένταυρο,  είτε ως Αφροδίτη του σαρκικού έρωτα ή Παναγία της θείας ενανθρώπισης, η Σιμονέτα συνοψίζει στο πρόσωπό την αρχετυπική και μυστικιστική αντίληψη περί ωραιότητας, που ως φιλοσοφική αρχή, ξεφεύγει από τη θνητότητα και ενώνεται με το πλωτινικό αρχικό Εν. Στα πόδια της ωραίας Σιμονέτας, θρυλείται ότι ζήτησε να ταφεί ο Μποτιτσέλι. Σκόπιμα,  ίσως. Για να μην τρέχει μέσα στην νύχτα να τη συναντήσει...που λέει και ο ποιητής στον πιο βαθια απελπισμένα ερωτικό στίχο που γράφτηκε ποτέ".

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Maria Biagini- Έλενα, Αρσενίδου-Κατερίνα Ασλανίδου-Κατερίνα Βασιλείου-Μαρία Γενιτσαρίου-Θεόδωρος Ελευθεριάδης-Έλενα Καλαποθάκου-Λίνα Κουντουράκη-Κωνσταντία Μακρή-Σωτήρης Μαμουτόπουλος-Ισμήνη Μίχα-Αθανασία Νούνη-Ειρήνη Ολυμπίου-Ελένη Παπαγιαννοπούλου-Ηλίας Παπανικολάου-Περσεφόνη Παυλή-Σπύρος Ρωμάνος-Ρανιώ Σαρρή-Ελίνα Τραϊφόρου-Τάνια Τρεπεκλή-Ανδρέας Χαρκιολάκης-Κατερίνα Χατζή-Νίκος Χιωτίνης-Γιώργος Χουντάλας.

Info: Βρυσάκι (Βρυσακίου 17, Πλάκα, Στ. Μοναστηράκι) | 15-24/4 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ. - 12 π.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Βρυσάκι-Χώρος Τέχνης και Δράσης

Βρυσακίου 17, Μοναστηράκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα σκηνοθετημένα αυτοπορτραίτα του Θοδωρή Βρανά ταξιδεύουν στα Κύθηρα

Η έκθεση "ABSORBED (Damn, I miss snowboarding)" είναι ένα φωτογραφικό ημερολόγια που στοχάζεται τον κόσμο των social media.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

"1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της": Μια μεγάλη έκθεση για δύο επετείους-ορόσημα

Από τη ναζιστική κατοχή στη δημοκρατία και από τη δικτατορία στη μεταπολίτευση, η διπλή έκθεση μνήμης τιμά την απελευθέρωση της πρωτεύουσας σε δύο χρόνους στο Πάρκο Ελευθερίας.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φωτίζει μια ξεχωριστή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς, αναδεικνύονται τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.