Η ποιητική της φθοράς και της απουσίας στις ξυλογραφίες της Ευστρατίας Μαχαιρίδη

Μια έκθεση χαρακτικής στη Zivasart Gallery που μελετά την ιδέα του εσωτερικού χώρου και τις διάφορες μορφές του.

Δομική Ποιητική

Η Ευστρατία Μαχαιρίδη δημιουργεί ξυλογραφίες στις οποίες αποτυπώνει εσωτερικούς χώρους εργασίας και εγγράφει σε αυτούς στοιχεία εγκατάλειψης, απώλειας και φθοράς. Αυτά τα χαρακτηριστικά εκφράζουν μια εσωτερική δομική ποιητική ή όπως την περιγράφει η καλλιτέχνιδα, "μια ενδοσκόπηση (κυριολεκτική και αλληγορική), πάνω στην ιδέα του εσωτερικού χώρου, του χώρου εργασίας, της εν εξελίξει κατασκευής, της σκηνογραφίας, των συστατικών υποδομής μιας κατασκευής, της ιδέας του ερειπίου, του δομικού λειψάνου και των δομικών λεπτομερειών μνημειωδών τοπόσημων".

Ο τεχνοκριτικός Χάρης Καμπουρίδης σημειώνει για τις ξυλογραφίες της εικαστικού "τα νεότερα αυτά έργα της Ευστρατίας Μαχαιρίδη, μοιάζουν με υπερφωτισμένες φωτογραφίες , με έντονο κοντράστ και έτσι δηλώνεται η έμφαση στον δομικό χαρακτήρα τους. Ωστόσο, από τις χαραμάδες των σκούρων επιφανειών εκπέμπονται λεπτές φωτεινές παρεμβάσεις και κλιμακώνουν μια συμφωνία φωτεινών στοιχείων που διασπά ευχάριστα τους σκούρους όγκους. Μια λιτή αφαιρετική διαδικασία μετατρέπει το θέμα σε διάλογο σκούρων επιφανειών και φωτιστικών διαλειμμάτων, έτσι που η ρεαλιστική οπτική αφορμή ξεχνιέται και ο διάλογος γίνεται το κεντρικό θέμα".

Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 11 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ., στη Zivasart Gallery.

Info: Zivasart gallery | 11/4-15/5 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ.- 9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Δομική Ποιητική

  • Εικαστικά

Η Ευστρατία Μαχαιρίδη δημιουργεί ξυλογραφίες στις οποίες αποτυπώνει εσωτερικούς χώρους εργασίας και εγγράφει σε αυτούς στοιχεία εγκατάλειψης, απώλειας και φθοράς. Αυτά τα χαρακτηριστικά εκφράζουν μια εσωτερική δομική ποιητική ή όπως την περιγράφει η καλλιτέχνιδα, «μια ενδοσκόπηση (κυριολεκτική και αλληγορική), πάνω στην ιδέα του εσωτερικού χώρου, του χώρου εργασίας, της εν εξελίξει κατασκευής, της σκηνογραφίας, των συστατικών υποδομής μιας κατασκευής, της ιδέας του ερειπίου, του δομικού λειψάνου και των δομικών λεπτομερειών μνημειωδών τοπόσημων».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Αθήνα των συγγραφέων | Λένα Διβάνη: "Δεν μου αρέσει η μονοκαλλιέργεια, στην Κυψέλη είμαστε όλοι διαφορετικοί"

Η Λένα Διβάνη περπατάει καθημερινά την Αθήνα την οποία αγαπάει πολύ. Τη συναντήσαμε και μας μίλησε για τη ζωή της και την πόλη την οποία δεν θα άλλαζε με καμία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΜΥ ΝΤΟΥΡΟΥ
08/08/2024

Πανσέληνος Αυγούστου: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού.

10 φρέσκα βιβλία για τον Αύγουστο

Διαβάστε εντός 10 βιβλία που ανήκουν στην πρόσφατη εκδοτική σοδειά και μπορούν να γίνουν η καλύτερη συντροφιά σας στην αυγουστιάτικη ραστώνη.

"How to Write About Art?": Ένα μονοήμερο εργαστήριο γραφής με την Jennifer Higgie

Η διακεκριμένη Αυστραλή συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα για ένα workshop προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε από την εμπειρία και τη γνώση της στον κόσμο της τέχνης και της γραφής.

Είσαι κάτω των 25; Δες 5 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπου μπαίνεις δωρέαν

Αυτό το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για πέντε βόλτες που θα σου δώσουν κάτι που δεν περίμενες, χωρίς να σου "πάρουν" τίποτε (bonus μία που συνδυάζεται με μπάνιο!).

Ανακαλύψτε 8+1 νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Βακχικόν

Νέες εκδόσεις ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και ποίησης από όλο τον κόσμο, εμπλουτίζοντας το αναγνωστικό κοινό με μοναδικές αφηγήσεις και ποιητικές συλλογές.

"Τ’ αυτιά μας στο τσιμέντο": Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Η εικαστική έκθεση ανοίγει έναν διάλογο για τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση των στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη παρέμβαση.