Μη χάσετε το μεγάλο αφιέρωμα για το 1821 από το Μουσείο Μπενάκη

Με αφορμή την επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά», το κτίριο στην οδό Πειραιώς 138 ετοιμάζει ηχητικές ξεναγήσεις, ντοκιμαντέρ, ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλές άλλες δράσεις για το κοινό.

1821 πριν και μετά έκθεση

Το Μουσείο Μπενάκη, θέλοντας να τιμήσει τον Ελληνικό Αγώνα, προσφέρει στο κοινό μια σειρά δράσεων με θέμα το 1821 και στα πλαίσια της επετειακής του έκθεσης "1821 Πριν και Μετά". Συμπληρωματικές εκθέσεις, εκδόσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, διαδικτυακές παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ, μια εικονική περιήγηση 360 μοιρών, αλλά και εκατοντάδες δώρα και αναμνηστικά γιορτάζουν τη 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και προσκαλούν το κοινό να ταξιδέψει στην ιστορία.

Συγκεκριμένα, υλοποίηθηκε μια περιήγηση 360° με ηχητική ξενάγηση από τους επιμελητές της έκθεσης, Τάσο Σακελλαρόπουλο και Μαρία Δημητριάδου. Η ξενάγηση περιλαμβάνει 3 ενότητες, ξεκινώντας από τον 2ο όροφο του μουσείου και καταλήγοντας στο ισόγειο. Οι θεατές μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή διαθέτουν για να συμμετέχουν στην εικονική περιήγηση. Παράλληλα 3 ακόμη εισαγωγικά βίντεο για την έκθεση είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα YouTube του μουσείου, τα οποία επεξηγούν τις 3 εκθεσιακές ενότητες, αφιερωμένες σε διαφορετικές πορείες που οδήγησαν στην Επανάσταση: ενότητα I: 1770-1821), την εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας και την ολοκλήρωση του Αγώνα (ενότητα ΙΙ: 1821-1831) και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και τις πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και λειτουργίας του (ενότητα ΙΙΙ: 1832-1870).

Carlo Belgioioso (1815-1881), Η φυγή των Ελλήνων από την Πάργα, 19ος αι., λάδι σε μουσαμά, Μουσείο Μπενάκη
Carlo Belgioioso (1815-1881), Η φυγή των Ελλήνων από την Πάργα, 19ος αι., λάδι σε μουσαμά, Μουσείο Μπενάκη

Τα στάδια στησίματος της έκθεσης από το 2016 έως το 2021 αναλύονται στο ντοκιμαντέρ "1821 Πριν και Μετά: The Making of". Στο φιλμ αναφέρονται λεπτομερώς τα βήματα σχεδιασμού της έκθεσης, από την αρχική ιδέα, την επιλογή των έργων και τη συντήρησή τους μέχρι τη μεταφορά και εγκατάστασή τους στον μουσειακό χώρο. Επίσης, πέρα από τα αναμνηστικά δώρα του πωλητηρίου του μουσείου, στην ιστοσελίδα περιλαμβάνονται νέες εκδόσεις όπως ο μνημειώδης κατάλογος "1821 Πριν και Μετά: Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος" αλλά και οι 2 τελευταίοι τόμοι της σειράς "Ανδρέας Κάλβος. Έργα και Αλληλογραφία".

Τέλος, δύο ψηφιακά προγράμματα συμπληρώνουν το επετειακό αφιέρωμα: η εφαρμογή "Benaki 1821" δίνει στους χρήστες της τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με πάνω από 30 εκθέματα και να δουν την έκθεση από μία διαφορετική οπτική, και το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό "Είκοσι ένα αντικείμενα μιλούν για την Επανάσταση" προσκαλεί παιδιά από 11 ετών να βιώσουν τη συναρπαστική εμπειρία της ιστορικής έρευνας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.