25η Μαρτίου: Επιστροφή σε αγαπημένα αθηναϊκά μουσεία με δωρεάν είσοδο

3 μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους με ελεύθερη είσοδο στο πλαίσιο της εθνικής επετείου.

μουσείο ακρόπολης

Μετά την πανδημία, οι πολιτιστικοί χώροι έχουν αρχίσει και επανέρχονται σταδιακά. Αν και για τους τουρίστες τα μουσεία αποτελούν προτεραιότητα όταν επισκέπτονται την ηλιόλουστη Ελλάδα, οι κάτοικοι της Αθήνας δεν φαίνονται να τα αντιμετωπίζουν με τον ίδιο ενθουσιασμό.

Ωστόσο, η 25η Μαρτίου αποτελεί μια ιδανική αφορμή για να επισκεφθεί κανείς ένα από τα μουσεία της πρωτεύουσας, καθώς ορισμένα από αυτά καλωσορίζουν το κοινό με ελεύθερη είσοδο για χάρη της εθνικής επετείου. Είτε είστε λάτρεις της τέχνης ή απλώς κοινοί περιπλανώμενοι στους δρόμους της πόλης, μπορείτε να περιηγηθείτε δωρεάν στους χώρους 3 χαρακτηριστικών αθηναϊκών μουσείων.

#1 Μουσείο Ακρόπολης

ακρόπολης

Οποιαδήποτε ώρα και να το επισκεφθείτε, η γοητεία του φημισμένου μουσείου στο κέντρο της Αθήνας παραμένει απαράλλακτη. Η μόνιμη συλλογή στον χώρο συνδυαστικά με την περίοπτη θέση του μουσείου δίπλα στον λόφο της Ακρόπολης αρκούν για να ευχαριστήσουν κάθε φιλότεχνο ή λάτρη της αρχαίας ιστορίας. Όσοι θέλουν να θαυμάσουν τον εμβληματικό Ναό του Παρθενώνα απολαμβάνοντας τον καφέ ή το γεύμα τους, μπορούν να κάτσουν στην καφετέρια-εστιατόριο του μουσείου στον δεύτερο όροφο, όπου προσφέρεται πανοραμική θέα της πόλης.

Πλέον στον χώρο κοσμείται σε ειδική προθήκη θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα, το οποίο επιστράφηκε στη χώρα τον Ιανουάριο. Πρόκειται για απόσπασμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου, όπου απεικονίζονται οι θεοί του Ολύμπου καθιστοί να παρακολουθούν την πομπή και την παράδοση του πέπλου στη θεά Αθηνά. Νωρίτερα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρέδωσε επίσης 10 θραύσματα του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα, τα οποία μέχρι πρόσφατα φυλάσσονταν στις αποθήκες του ΕΑΜ.

#2 Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

εθνικό ιστορικό

Έχοντας ανοίξει τις πόρτες του στο παρελθόν στα πλαίσια του προγράμματος "Open House Athens", το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο πιθανόν να ετοιμάζει σχετικές ξεναγήσεις με αφορμή τις φετινές δράσεις του οργανισμού. Ανεξαρτήτως, το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής είναι διαθέσιμο για το κοινό και την 25η Μαρτίου, έτοιμο να αφηγηθεί την ιστορία της νεότερης Ελλάδας από την Ελληνική Επανάσταση, την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους και την σημερινή εποχή.

#3 Πολεμικό Μουσείο

πολεμικό

Το μουσείο λειτουργεί εδώ και 47 χρόνια, διαθέτοντας μία ευρύ γκάμα πολεμικών κειμηλίων, από χειροβομβίδες μέχρι γιαταγάνια. Η περιήγηση στους χώρους του κτιρίου μας πάει πίσω στον χρόνο, ξεκινώντας από την προϊστορική εποχή και καταλήγοντας σε εκθέματα αντιπροσωπευτικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εξωτερική εκσυγχρονιστική όψη του μουσείου με τη συλλογή πυροβόλων και μαχητικών σκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι από μόνη της αιτία για να το επισκεφθείτε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το "Ματαδόρ" του Βαγγέλη Μαρινάκη έρχεται να μας παρασύρει σε ένα ιδιότυπο ταξίδι

Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική ο κεντρικός ήρωας κινείται πάνω στην οδική άσφαλτο, μέσα στα μεσογειακά νερά, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά και από τα τουριστικά θέρετρα της Magna Grecia έως το οικιακό ταβάνι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/07/2024

Έργα του σπουδαίου ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται στην Πάτμο

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts πρόκειται να φιλοξενήσει τα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Translatress: μια θηλυκή μεταφραστική συλλογικότητα "ανοίγει τ' αυτιά μας" ώστε να ακουστεί κάθε φωνή

Η θηλυκή παρέα μεταφραστριών που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο "Το σώμα της και άλλες εκδηλώσεις" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες μας διηγείται τη συναρπαστική περιπέτεια που ξεκίνησε με τη ντανταϊστική απόφαση να δουλέψουν μαζί εξ αποστάσεως.

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.