Εγκαίνια: Οι νέες εκθέσεις της εβδομάδας (21-27/03)

Νέες συμβολικές αναγνώσεις εγγράφουν τα έργα των ανερχόμενων εκθέσεων σε γκαλερί και μουσεία.

Acropolis museum

Minumental

Η έκθεση της Χριστίνας Μήτρεντσε συμπίπτει με το θέμα του φετινού ΙCOM conference ("Η δύναμη των μουσείων"), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα τον ερχόμενο Αύγουστο. Η σχέση των δύο event εντοπίζεται στις αναγνώσεις των έργων, καθώς η Μήτρεντσε σχεδιάζει με γραφίτη και χρώματα αρχαία μνημεία συνδυαστικά με μουσεία μοντέρνας τέχνης. Πέρα από μέσο αναπαράστασης, το σχέδιο για εκείνη αποτελεί εργαλείο κριτικής διερεύνησης, χαρτογράφησης του χώρου και τελικά κατασκευής διακριτών κόσμων. Μέσω της ζωγραφικής, των μεταξοτυπιών, της γλυπτικής, της περφόρμανς και της εγκατάστασης, τα έργα εισάγουν καινούριες οπτικές δυνατότητες.

Στα πλαίσια της έκθεσης παρουσιάζονται και γλυπτικά έργα που αποτελούν κομμάτι του εν εξελίξει πρότζεκτ Add To My Library. Πρόκειται για ένα διεθνές πρότζεκτ που ασχολείται με τη σχέση τέχνης και βιβλίου και αποτελεί μέρος μιας σειράς εκθέσεων που διεξάγονται σε γκαλερί και εκπαιδευτικά κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Info: a.antonopoulou.art | 23/03-07/05 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πέμ., Παρ.: 2-8 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Από το κτήριο στην κοινότητα: Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος και το Bauhaus

'Εκθεση Μπενάκη

Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος έζησε για δύο χρόνια στη Βαϊμάρη, την εποχή που λειτουργούσε εκεί η Σχολή του Bauhaus. Έτσι ήρθε σε άμεση επαφή με τις αρχές, τη διδασκαλία και τους ανθρώπους της διάσημης σχολής. Στα σχέδιά του εφάρμοσε το Bauhaus όχι ως στυλ, αλλά ως τρόπο σκέψης και δημιουργίας. Η έκθεση έχει στηθεί με τρόπο που παροτρύνει τους επισκέπτες να περιηγηθούν σε όλους τους χώρους του κτιρίου, έτσι ώστε να κατανοήσουν το έργο του αρχιτέκτονα, δηλαδή το όραμά του να δημιουργήσει ένα είδος κοινότητας η οποία θα εκφράζει το ενδιαφέρον της για τη μουσική και τις τέχνες.

Info: Ωδείο Αθηνών | 22/3 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης (1979-2017)

Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης

Το όραμα της ιδρύτριας της γκαλερί, Μαρίας Δημητριάδη ήταν να εκδοθεί ένας πλήρης τόμος για την επέτειο των σχεδόν 40 χρόνων λειτουργίας του χώρου. Η ιδέα δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς η Δημητριάδη έφυγε από τη ζωή το 2017. Ωστόσο εκείνη κατόρθωσε να αναθέσει το εκδοτικό αλλά και εκθεσιακό εγχείρημα σε στενούς συνεργάτες. Στο μουσείο προβάλλεται χρονικά η εξέλιξη της γκαλερί μέσω της προβολής ιστορικών έργων από συμμετέχοντες καλλιτέχνες στον χώρο, καθώς και φωτογραφικού και αρχειακού υλικού. Επίσης, έργα δανεισμένα από καλλιτέχνες της Μέδουσας, συλλέκτες, μουσεία και ιδρύματα περιλαμβάνονται στα εκθέματα, με απώτερο σκοπό μία ολοκληρωμένη παρουσίαση των δράσεων του χώρου και των δημιουργών που προώθησε.

Info: Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) | 24/03 - 22/05 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Κυρ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ.,  Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος: 6€, μειωμένο 3€

Visitations

έκθεση Χατζηασλάνη

Τα τελευταία 5 χρόνια, ο Γιάννης Χατζηασλάνης συλλέγει υλικό από περισσότερους από 50 μουσειακούς χώρους της Αττικής. Τα φωτογραφικά έργα απεικονίζουν δωμάτια, βιτρίνες, εκθέματα και άλλα αντικείμενα των μουσείων. Ωστόσο, δεν στοχεύουν σε κάποιο είδος ευρετηρίου των μουσείων, αλλά στην εξερεύνηση μουσειακών αφηγήσεων. Ένα μεγάλων διαστάσεων μωσαϊκό φωτογραφιών και ως 27 ανακατασκευασμένες εκδοχές και θραύσματα που διαμορφώθηκαν ως μικρότερες ομάδες την περίοδο του εγκλεισμού, αποτελούν τις δημιουργίες της έκθεσης. Η συλλογή του καλλιτέχνη διερευνά ζητήματα κατηγοριοποίησης, ταξινόμησης και αναπαράστασης και προσκαλεί τον θεατή να την αναδιαμορφώσει με τη δική του προσωπική ματιά.

Info: Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" | 23/3-30/4 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Όταν ο Κόραξ λευκανθεί

Η γυναίκα που έγινε πουλί, 2020-22, ξηρή εξώγλυφη εκτύπωση σε χαρτί Fabriano
Η γυναίκα που έγινε πουλί, 2020-22, ξηρή εξώγλυφη εκτύπωση σε χαρτί Fabriano

Οι άνθρωποι, οι φωνές τους, οι μεταμορφώσεις τους σε πουλιά για την ανάγκη μιας κάποιας λύτρωσης, η αφωνία που μεσολαβεί ανάμεσα, το πολιτισμικό, έμφυλο ή προσωπικό τραύμα, η αλαλία του ανείπωτου βρίσκονται χαραγμένα σε επιφάνειες, άλλοτε με βαθειά σημάδια άλλοτε δια-τυπωμένα σε λευκά χαρτιά σαν ίχνη που προμηνύουν την ίαση. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου προσεγγίζει αυτές τις θεματικές δημιουργώντας αφηγήσεις που εκφράζουν τρόπους χάραξης βιωμάτων, απωλειών και πόνου. Στην έκθεση παρουσιάζονται 12 σκαλισμένες μήτρες λινόλεουμ σε διαφορετικά χρώματα επάνω σε ξύλινα αναλόγια και μια μεγάλη ενότητα ξηρών εξώγλυφων εκτυπώσεων σε λευκά χαρτιά Fabriano.

Η φράση "όταν ο Κόραξ λευκανθεί…" δεν σταματά εδώ, συνεχίζει… και η χιών μαυρίσει" είναι στίχος από Σμυρνέικο τραγούδι το οποίο η Κατερίνα Ζαχαροπούλου δανείζεται για να περιβάλει το αδιανόητο, το αδιόρατο και τις στοιχειωμένες προσδοκίες που συχνά σχετίζονται με την αγάπη. Τα τρία ζωγραφικά έργα που συμπληρώνουν την ενότητα είναι παιδιά της "Δεκαοχτούρας", ενός έργου που έδειξε σε διαφορετικές εκδοχές ανά διαστήματα.

Info: Crux Galerie | 23/3-14/5 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ.: 5 μ.μ – 9 μ.μ, Σαβ.: 1 μ.μ – 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Εκ ΦύΣΕΩΣ

Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών διοργανώνει την έκθεση του Παναγιώτη Πριστούρη στον χώρο τέχνης "ΕΚΤόΣ". Τα έργα της έκθεσης φιλοτεχνήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια και αποκαλύπτουν στον επισκέπτη όχι μόνο στιγμιότυπα και τοπία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και προσεγγίσεις αυτού μέσα από μια κοντινή ματιά. Ο Πριστούρης ασχολείται με τη ξυλογραφία και τη ξηρή χάραξη, δημιουργώντας έργα σε ζελατίνα και πλέξιγκλας. Ασπρόμαυρες απεικονίσεις αλλά και δημιουργίες με γήινα χρώματα απαλών ή έντονων τόνων προκαλούν μία αίσθηση νωχελικότητας και μυστηρίου

Info: Χώρος Τέχνης "ΕΚΤόΣ" | 23/3-07/5 | Ώρες Λειτουργίας: Τετ., Παρ.: 6-9 μ.μ., Σάβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Εκ ΦύΣΕΩΣ

Εκ φύσεως έκθεση
Water Lillies

Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών διοργανώνει την έκθεση του Παναγιώτη Πριστούρη στον χώρο τέχνης "ΕΚΤόΣ". Τα έργα της έκθεσης φιλοτεχνήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια και αποκαλύπτουν στον επισκέπτη όχι μόνο στιγμιότυπα και τοπία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και προσεγγίσεις αυτού μέσα από μια κοντινή ματιά. Ο Πριστούρης ασχολείται με τη ξυλογραφία και τη ξηρή χάραξη, δημιουργώντας έργα σε ζελατίνα και πλέξιγκλας. Ασπρόμαυρες απεικονίσεις αλλά και δημιουργίες με γήινα χρώματα απαλών ή έντονων τόνων προκαλούν μία αίσθηση νωχελικότητας και μυστηρίου.

Info: Χώρος Τέχνης "ΕΚΤόΣ" | 23/3-07/5 | Ώρες Λειτουργίας: Τετ., Παρ.: 6-9 μ.μ., Σάβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Χρήστος Τζίβελος: Διατηρείται σε Δροσερό Μέρος

τζιβέλλος έκθεση

Ο καλλιτέχνης Χρήστος Τζίβελος υπήρξε μεγάλη μορφή ανάμεσα στους Έλληνες της διασποράς στο Παρίσι τη δεκαετία του 1980. Οι σπουδές του στην εσωτερική διακόσμηση οδήγησαν στη δημιουργία αυτόφωτων εγκαταστάσεων από σκουριασμένο σίδερο, κερί και ρητίνη, οι οποίες αντηχούν από ιστορίες αλχημικής μεταστοιχείωσης. Στην έκθεση, φωτογραφίες και πρωτότυπες εκτυπώσεις των έργων του στα πλαίσια εκθέσεων και του στούντιο εργασίας του προσφέρουν μία διαφορετική οπτική της δουλειάς αλλά και του in-situ χαρακτήρα του.

 Info: Akwa Ibom | 26/3-11/5 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.: 4-8 μ.μ., Σαβ.: 2-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.