Οι εκθέσεις που έρχονται στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη

Νέες περιοδικές και μία μόνιμη έκθεση εγκαινιάζονται υπό τη διοργάνωση του Μουσείου Μπενάκη, με αφιερώματα σε σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής τέχνης.

Δύο εκθέσεις στο Μπενάκη για τον Δεκέμβριο

Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει μέχρι τα τέλη Μαρτίου τρεις περιοδικές εκθέσεις και μία μόνιμη, συστήνωντας στο κοινό διάσημες μορφές από τον ελληνικό χώρο της τέχνης και προσεγγίζοντας το ζήτημα της απώλειας μέσω φωτογραφικών έργων.

Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης (1979-2017)

Μέδουσα έκθεση

Το όραμα της ιδρύτριας της Μέδουσας Αίθουσας Τέχνης Μαρίας Δημητριάδη ήταν να εκδοθεί ένας πλήρης τόμος για την επέτειο των σχεδόν 40 χρόνων λειτουργίας της γκαλερί. Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ, λόγω της απώλειας της δημιουργού της το 2017. Ωστόσο εκείνη κατόρθωσε να αναθέσει το εκδοτικό αλλά και εκθεσιακό εγχείρημα σε στενούς συνεργάτες.

Στην έκθεση παρουσιάζεται χρονικά η εξέλιξη της γκαλερί μέσω της προβολής ιστορικών έργων από συμμετέχοντες καλλιτέχνες στον χώρο, καθώς και φωτογραφικού και αρχειακού υλικού. Ακόμη, έργα δανεισμένα από καλλιτέχνες της Μέδουσας, συλλέκτες, μουσεία και ιδρύματα περιλαμβάνονται στα εκθέματα, με απώτερο σκοπό μία ολοκληρωμένη παρουσίαση των δράσεων του χώρου τέχνης και των δημιουργών που προώθησε.

Info: Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) | 24/03 - 22/05 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Κυρ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ.,  Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος: 6€, μειωμένο 3€

Αδειάζοντας το σπίτι των γονιών μου

Καλούδη έκθεση

Μετά τον θάνατο της μητέρας της και ενώ άδειαζε το πατρικό της, η φωτογράφος Κατερίνα Καλούδη εμπνεύστηκε για τη δημιουργία του νέου της έργου. Η διαδικασία του αδειάσματος προκάλεσε έντονη συγκίνηση και αναδρομές σε αγαπημένες αναμνήσεις της καλλιτέχνιδας. Σε μια απόπειρα διαχείρισης του πένθους της, η Καλούδη μετέτρεψε την τραπεζαρία του σπιτιού σε στούντιο φωτογραφίας, όπου αντικείμενα του χώρου απαθανατίστηκαν στον φακό και εκκίνησαν φανταστικούς εσωτερικούς διαλόγους της φωτογράφου.

Η έκθεση εστιάζει όχι μόνο στην ανάπτυξη ενός καλλιτεχνικού διαλόγου με τον θεατή, αλλά και ενός συναισθηματικού διαλόγου, με επίκεντρο ένα άτομο που κάνει αναδρομή στο παρελθόν του και επιχειρεί να αντιμετωπίσει την απώλεια του θανάτου.

Info: Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) | 31/3 - 22/5 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Κυρ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ.,  Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος: 6€, μειωμένο 3€

Στη Χώρα Καμπανέλλη. Νάξος, Μάουτχαουζεν, Αθήνα

Καμπανέλλης

Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες μορφές για την χώρα σε πνευματικό αλλά και καλλιτεχνικό επίπεδο. Μέσω της δραματουργίας και τους προβληματισμούς της εκάστοτε κοινωνίας που πρόβαλλε στα έργα του, αναδιαμόρφωσε με πρωτότυπο τρόπο το ελληνικό θέατρο και σημάδεψε την στρατοπεδική λογοτεχνία χάρη στο βιβλίο του με εμπειρίες από το Μάουτχαουζεν. Το αστείρευτο ταλέντο του Καμπανέλλη άγγιζε επίσης τη μουσική, τη σεναριογραφία και γενικότερο τον κινηματογράφο.

Με την έκθεση στην Πινακοθήκη Γκίκα ξεδιπλώνεται η πολύτροπη καριέρα του, η οποία συχνά συνδεόταν με άλλους μεγάλους καλλιτέχνες και στοχαστές του έθνους. Τα έργα που ήδη κοσμούν την πινακοθήκη αναπτύσσουν μία σχέση επικοινωνίας με εκείνα της ανερχόμενης έκθεσης, αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα στο έργο του Καμπανέλλη.

Info: Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) | 30/03 - 30/07 |  Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Κυρ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ.,  Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος: 6€, μειωμένο 3€

Πινακοθήκη Γκίκα | 30/03 - 30/07 | Ώρες λειτουργίας: Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ. | Γενική είσοδος: 9€, Περιοδική έκθεση: 5€, Μειωμένο: 7€

"Από το κτήριο στην κοινότητα: ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος και το Bauhaus"

'Εκθεση Μπενάκη

Ο Λουκάς Μπαρτατίλας επιμελείται τη μόνιμη έκθεση του Ωδείου Αθηνών, με θέμα το έργο του αρχιτέκτονα του ιστορικού κτιρίου. Οι ανακαινισμένοι χώροι του ωδείου προσέφεραν την ευκαιρία για τη επιστροφή της έκθεσης, η οποία αρχικά παρουσιάστηκε το 2019. Στον χώρο θα προβάλλεται η ιστορία του χώρου συνδυαστικά με σημαντικές στιγμές της καριέρας του αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου, ο οποίος αναδείχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μοντερνισμού του 20ού αιώνα.

Ο Δεσποτόπουλος  έζησε για δύο χρόνια στη Βαϊμάρη, την εποχή που λειτουργούσε εκεί η Σχολή του Bauhaus. Έτσι ήρθε σε άμεση επαφή με τις αρχές, τη διδασκαλία και τους ανθρώπους της διάσημης σχολής. Οι εμπειρίες του στην πόλη της Βαϊμάρης επηρέασαν ολοκληρωτικά την καριέρα του. Στα σχέδιά του εφάρμοσε το Bauhaus όχι ως στυλ, αλλά ως τρόπο σκέψης και δημιουργίας. 

Η έκθεση έχει στηθεί με τρόπο που παροτρύνει τους επισκέπτες να περιηγηθούν σε όλους τους χώρους του κτιρίου, έτσι ώστε να κατανοήσουν το έργο του αρχιτέκτονα, δηλαδή το όραμά του να δημιουργήσει ένα είδος κοινότητας η οποία θα εκφράζει το ενδιαφέρον της για τη μουσική και τις τέχνες.

Info: Ωδείο Αθηνών | 22/3 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
  • Εικαστικά

Ωδείο Αθηνών

Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19 & Ρηγίλλης
  • Εικαστικά

Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Κριεζώτου 3, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.